Η ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Πλησιάζοντας ολοένα και εγγύτερα στον χρόνο των εθνικών εκλογών, την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο, πέρα από αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα της κάλπης όσον αφορά τη δυναμική των κομμάτων, στρέφεται και στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την επιλογή των πολιτών για να εκπροσωπήσουν τον Νομό Δράμας στην επόμενη Βουλή.

Με βάση την ισχυρή σταθερά ότι σε πέντε κατά σειρά εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 έως το 2019 (Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015 και Ιούλιος 2019) η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού Δράμας μοιράζεται στα τρία πρώτα σε ποσοστά κόμματα, τα οποία εκλέγουν από 1 Βουλευτή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους υποψήφιους Βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα κόμματα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις τάσεις σε τοπικό επίπεδο, το ήδη διαμορφωμένο κλίμα, τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και με δημοσιεύματα πανελλαδικών Μ.Μ.Ε. (εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15-16 Απριλίου 2023), εκτιμάται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ότι θα είναι αυτά που θα φτάσουν στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ανεξαρτήτως τελικών ποσοστών, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου σε τοπικό επίπεδο.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών κομμάτων, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι το γεγονός ότι στις εκλογές του 2019 είχαν αναπτυχθεί στα ψηφοδέλτιά τους, με βάση τα αποτελέσματα, από ένα ισχυρό δίπολο υποψηφίων, οι οποίοι ξεχώρισαν στη μάχη του σταυρού από τους υπόλοιπους 3 συνυποψήφιους τους. Μάλιστα και στα 3 κόμματα τα πρόσωπα που ξεχώρισαν και είτε εκλέχτηκαν Βουλευτές, είτε πλησίασαν, άλλος λιγότερο και άλλο περισσότερο, στον στόχο της εκλογής, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σταυροδοσία, συμμετέχουν εκ νέου, διεκδικώντας τη ψήφο των Δραμινών. Βέβαια, στα ψηφοδέλτια και των 3 κομμάτων υπάρχει ανανέωση με τη συμμετοχή νέων προσώπων ως υποψήφιων Βουλευτών, κάποια εκ των οποίων έχουν αναπτύξει δυναμική, με στόχο όχι μόνο να πλησιάσουν σε σταυρούς ή να μπουν «σφήνα» στα δίπολα του 2019, αλλά φιλοδοξώντας ακόμη και να καταλάβουν την πρώτη θέση σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους.

Στη Ν.Δ., ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εκλογών του 2019 ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, οποίος εκλέχτηκε Βουλευτής, λαμβάνοντας 12.225 σταυρούς προτίμησης και δημιουργώντας ρεκόρ για το κόμμα του σε εκλογές με τη συμμετοχή ψηφοδελτίων με 5 υποψηφίους (από τις εκλογές του 2004 έως σήμερα). Μάλιστα, ο κ. Μπλούχος επιλέχθηκε από το 47,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στον Νομό Δράμας στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με μεγάλη διαφορά από τον κ. Μπλούχο, ήταν ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης με 8.241, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι είχαν πολύ χαμηλότερη σταυροδοσία. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις προσεχείς εκλογές, είναι ανανεωμένο κατά τα 3/5 με τον δικηγόρο και Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου να θεωρείται πως είναι το πρόσωπο που μπορεί να ξεχωρίσει στη μάχη του σταυρού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2019 ήταν ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος εκλέχτηκε Βουλευτής, λαμβάνοντας 4.334 σταυρούς ς. Δεύτερος ήταν ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος έλαβε 3.144 σταυρούς. Τόσο ο κ. Ξανθόπουλος όσο και ο κ. Καραγιαννίδης είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ανανεωμένο κατά τα 2/5. Από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο ξεχωρίζει ο δικηγόρος κ. Κώστας Αβραμίδης.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρώτη σε σταυρούς στις εκλογές του 2019 ήταν η κ. Χαρά Κεφαλίδου η οποία έλαβε 2.883 και εκλέχτηκε Βουλευτής. Δεύτερος ήταν ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης με 2.456 σταυρούς, έχοντας διαφορά 427 σταυρούς από την κ. Κεφαλίδου. Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ανανεωμένο κατά τα 3/5. Από τα νέα πρόσωπα ξεχωρίζει ο κ. Δαμιανός Καγγελίδης, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεχωρίσει στη μάχη του σταυρού.