«Αναποτελεσματική η λειτουργία του συστήματος ελέγχου, επιτρέπει φαινόμενα τύπου “Πάτση”»
«Η αίσθηση που έχουμε ως πολίτες είναι ότι το σύστημα ανίχνευσης του πόθεν έσχες, τα ραντάρ, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό επιτρέπει σε φαινόμενα τύπου “Πάτση” να αποδεικνύονται θρυαλλίδα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, με ευθύνη της Ν.Δ. η οποία οφείλει να γνωρίζει ποιοι στελεχώνουν την Κ.Ο. της και ποιους έχει στα ψηφοδέλτιά της». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο ν/σ της Κυβέρνησης για το πόθεν έσχες.
Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση επανέφερε τελικά τις ρυθμίσεις για την συνυποβολή και δημοσιοποίηση των δηλώσεων των συζύγων των υπόχρεων πολιτικών προσώπων, μετά την ομόθυμη αντίδραση της Βουλής και την ένταση που προκλήθηκε από την προσπάθεια κάλυψης των περιπτώσεων με τις συζύγους του Πρωθυπουργού και άλλων προσώπων.
«Είναι προφανές ότι το πόθεν έσχες θωρακίζει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και τη προσωπική πορεία του κάθε Βουλευτή. Από θέση αρχής θέλουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, που θα καταδεικνύει τη διαδικασία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή σκιά. Και ταυτόχρονα όλα τα υπόχρεα πρόσωπα να ξέρουν ότι θα αποκαλυφθούν τυχόν παράνομες πηγές πλουτισμού τους», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο, αυτό, ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε τις παρακάτω επιφυλάξεις-ανησυχίες για το ν/σ της κυβέρνησης:
-Για τη διατήρηση της προαιρετικότητας στην άρση του απορρήτου από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για την ολοκλήρωση των ελέγχων. «Δεν ξέρω αν αυτό συντελεί στην αμεροληψία της» παρατήρησε και ζήτησε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της άρσης του απορρήτου.
-Για ότι η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αν και ανεξάρτητες αρχές, υπάγονται στις εντολές της Επιτροπής Ελέγχου.
-Για τη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής στο ποιές δηλώσεις θα ελέγχει και μάλιστα χωρίς δημοσιοποίηση των κριτηρίων επιλογής, ζητώντας να προσδιοριστεί πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής.
-Για το πότε και πως θεωρείται εκ παραδρομής, μια λανθασμένη, ελλιπής δήλωση πόθεν έσχες
Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει στη Βουλή, αλλά δεν ψηφίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ως στάση πολιτική απέναντι σε μια Κυβέρνηση που βαρύνεται με το άγος των υποκλοπών. «Αυτή η ευθεία αμφισβήτηση του κράτους δικαίου που προκύπτει από την ίδια την ΑΔΑΕ, μας επιβάλει να αντισταθούμε στις πρακτικές κατάλυσης του κράτους δικαίου», κατέληξε.