ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 

 

Στην ομιλία για τον προϋπολογισμό, στην ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε πως «τα νούμερα δεν επιβεβαιώνουν την αίσθηση κυβερνητικής ευφορίας. Θα μου πείτε κρίμα για τα νούμερα!» και πρόσθεσε: «Δείχνουν όμως κάτι! Δείχνουν πως δεν άλλαξε η δομή, η αντίληψη, οι επιλογές, οι ιδέες για την εθνική μας οικονομία!».

Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, «μετά από 10 χρόνια κρίσης, συζητάμε για έναν Κρατικό Προϋπολογισμό πανομοιότυπο των παλαιότερων, χωρίς τις αναγκαίες τομές, με τις συνήθεις προσθαφαιρέσεις αριθμών, που δεν υπερβαίνουν την στείρα λογιστική λογική και με μόνη φιλοδοξία την εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων ενσωματώνοντας τις όποιες παροχές». Μάλιστα η κ. Κεφαλίδου αναρωτήθηκε αν αυτό αρκεί, όταν εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο φορολογικό χάσμα, με τον μέσο φορολογούμενο να συνεχίζει να δυσκολεύεται, αλλά και «όταν αγνοούνται εξωγενείς παράμετροι, που υπαγορεύουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης και επομένως επιβάλλουν συγκεκριμένες επιλογές, στόχους και προτεραιότητες στη δομή και τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού», όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι ανακατατάξεις στο διεθνές εμπόριο, οι εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού, το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι μεταναστευτικές ροές και οι επιπτώσεις τους. Όπως είπε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής το συμπέρασμα είναι πως «Η Κυβέρνηση άλλαξε, η οικονομική πολιτική πάλι όχι».

Η κ. Κεφαλίδου επεσήμανε πως είναι ο πρώτος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών που τα θετικά μέτρα ενεργοποιούνται από την αρχή της χρονιάς εξαντλώντας προκαταβολικά τον όποιο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό όμως, συνέχισε, εξασφαλίζεται «με την προσδοκία ανάπτυξης, που θα προέλθει κυρίως από τις μέλλουσες και αβέβαιες επενδύσεις (προβλέπει Ρυθμό Ανάπτυξης 2,8%, αύξηση κατά 960εκ.ευρώ) στις οποίες ελπίζει η Κυβέρνηση!». «Ο Προϋπολογισμός δεν φτιάχνεται με ευχές και προσδοκίες!», υπογράμμισε η Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Η κ. Κεφαλίδου, στην ομιλία της, σημείωσε ακόμη πως «μπροστά μας έχουμε έναν συγυρισμένο προϋπολογισμό, πειθαρχημένης πολιτικής και συνετής διαχείρισης που ακολουθεί όμως την πεπατημένη. Δεν ξεφεύγει από την τακτική των υπεραισιόδοξων προβλέψεων, εντός των δεδομένων δεσμεύσεων της χώρας, στις οποίες παραμένει εγκλωβισμένη. Ένας προϋπολογισμός με αβεβαιότητες και απροσδιοριστίες σε όλες του τις προβλέψεις». Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ευκαιριακή και αλλοπρόσαλλη πολιτική» από την πλευρά του. «Ασφαλώς είναι μεγάλη η αλλαγή κυρίως στην ψυχολογία των πολιτών και την αίσθηση που έχουν για το κράτος και τις δυνατότητες της χώρας» ανέφερε η κ. Κεφαλίδου, η οποία πρόσθεσε: «Από την παρούσα Κυβέρνηση όμως που δεν επένδυσε σε μαγικές λύσεις, περιμέναμε περισσότερα. Κυρίως περιμέναμε ουσιαστικές τομές που θα αλλάξουν τη ρότα της χώρας». Όπως είπε, η πρώτη καλή εντύπωση μιας κυβέρνησης είναι σημαντική, όμως κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, λόγω αδυναμίας να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και λόγω αδυναμίας αλλαγής της καθημερινότητας με δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μείωσης φόρων και κάποιων κοινωνικών παροχών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Κεφαλίδου, ως αρμόδια Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, και στα ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας. Όπως επεσήμανε, «τα πυροτεχνήματα εξαγγελιών κάθε τρεις και μία του Υπουργείου, η βιασύνη για την τακτοποίηση του καθεστώτος των ιδιωτικών Κολεγίων σε συνδυασμό με την ουσιαστική άρνηση του δημόσιου διαλόγου μέσα από θεσμοθετημένα όργανα όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και τελευταία η εξαγγελία για τις αρμοδιότητες της νέας ΑΔΙΠ για αξιολόγηση των ΑΕΙ -καλάθι που το Υπουργείο πετάει την ευθύνη της χρηματοδότησης τους- μας κρατάει ανήσυχους ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια». «Δεν μπορούμε λοιπόν, να μην σημειώσουμε ότι τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2020 κονδύλια για την Παιδεία, παραπέμπουν σε μια Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται την Δημόσια Εκπαίδευση εκεί που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Τελευταία και καταϊδρωμένη στους 28 της Ε.Ε., ουραγός στις δαπάνες για την παιδεία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat», υπογράμμισε η κ. Κεφαλίδου. Μάλιστα, ανέφερε πως «χρειάζεται εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση της ποιότητας, επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια». Τέλος, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε πως «βγαίνοντας από την κρίση, οφείλουμε να δαπανήσουμε περισσότερα», προσθέτοντας πως «ο παρόν προϋπολογισμός με την ισχνή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 2.4%, δεν δείχνει ότι έχουμε πάρει στα σοβαρά την αποστολή της εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα, δεν δείχνει να αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το μέλλον της χώρας».