ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Ραδιόφωνο – ραδιοδέκτης – μετατροπέας: Λαμβάνοντας τις συχνότητες από ραδιοφωνικές εκπομπές των Ραδιοφωνικών Σταθμών της μετατρέπει σε ήχο. Υπάρχουν ραδιόφωνα ψηφιακά – δορυφορικά – διαδικτυακά.
- Εμφάνιση στην Ελλάδα το πρώτο ραδιόφωνο με πειραματικές προσπάθειες. 1921. Εμφάνιση τρανζίστορ – κασετόφωνου. 1928. Ο πρώτος πομπός στην Θεσσαλονίκη. 1938. Ο πρώτος Εθνικός Σταθμός στην Αθήνα για την προπαγάνδα του Μεταξικού καθεστώτος. 1987. Γεμίζει η Ελλάδα από πειρατικούς σταθμούς. 1988. Γίνεται η απελευθέρωση της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας με τοπικούς ραδιοσταθμού. 1988. Ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.).
Το ραδιόφωνο είχε την ιδιαίτερη ενημέρωση στις μαζικές κοινωνίες όπως και στην ψυχαγωγία. Είναι ένας σημαντικός φορέας πληροφοριών όσο και μουσικής ακροαστικής διασκέδασης και η μόνη εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερώνονται ή να διασκεδάζουν κάνοντας παράλληλα και κάποια άλλη εργασία, π.χ. να οδηγούν, να σερβίρουν ή όταν είναι καθηλωμένοι.
16-7-1947. Εκπέμπει ένας παράνομος αναγκαστικά ραδιοφωνικός σταθμός, η «Ελεύθερη Ελλάδα», τυπώνεται και η εφημερίδα, από την Αριστερά, αφού το αστικό κράτος της Ελλάδας απαγόρευε την ενημέρωση των πολιτών και μόνο έστελναν μηνύματα από τους δικούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά των κομμουνιστών. Έτσι ο Ραδιοσταθμός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος εξέπεμπε στην αρχή στο Βελιγράδι και το 1948 στο Βουκουρέστι.
- Εξέπεμπε ως «Φωνή της Αλήθειας» με τρίωρη εκπομπή. 1968. Μεταφέρθηκε ο σταθμός στην Ανατολική Γερμανία ως το 1975. Στα ΑΣΚΙ, βιβλιόραμα – ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου με φωτογραφίες και μαρτυρίες από τον ερευνητή Ν. Μάργαρη φυλάσσεται το πλήρες σχεδόν αρχείο εκπομπών από το 1947-1968. Είναι μια μοναδική σειρά τεκμηρίων για μια κρίσιμη περίοδο του Κ.Κ.Ε. για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούσαν την Ελληνική κοινωνία. Σαββατοκύριακα είχε μουσική και μηνύματα ακροατών. Πολλοί πολίτες άκουγαν κρυφά – σιγανά τη φωνή του ράδιου, αλλά με πολύ φόβο. Και οι γονείς μου παρακολουθούσαν τις εκπομπές κι εγώ δεν έπρεπε να το πω πουθενά. Στο ραδιοσταθμό συνεργάστηκαν αξιόλογοι άνθρωποι που βρέθηκαν εξόριστοι στις Ανατολικές χώρες μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μία συνεργάτης ήταν και η Έλλη Αλεξίου.
Στίχοι από κάλαντα:
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
το λάδι πάει 29
και η ζάχαρη 16
κι ο λαός θα τα τινάξει.
1959-1962. ο ραδιοσταθμός κινητοποιείται για την απελευθέρωση του Μ. Γλέζου, του Βουλευτή της ΕΔΑ, το 1961, ο οποίος καταδικάστηκε με άλλους συγκρατούμενους από Στρατό και Κυβέρνηση των Αθηνών.
- Πολυτεχνείο για 3 μέρες ο σταθμός κάνει εκπομπές για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των φοιτητών και στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που κατέκλυσαν το Πολυτεχνείο.
- Παύει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας».