ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Ξεφυλλίζοντας παλιές τοπικές μας εφημερίδες και φυσικά επειδή έψαχνα για το περιστατικό που ποτέ δεν θα ξεχάσει η οικογένειά μου (οι γονείς δεν ζουν, αλλά υπάρχουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας), διαβάζω: Καταδικάζουμε τον προχθεσινό ξυλοδαρμό και δηλώνουμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο ξυλοκοπηθείς ασχολούνταν με τακτοποίηση πανό του κόμματος του Πα.Σο.Κ., διότι θα άρχιζε το συλλαλητήριο της Ν.Δ.. Διευκρινίζω, ξυλοκοπηθείς ο ηλεκτρολόγος του Δήμου Δράμας Τσολπίδης Βασίλειος από πέντε νεολαίους οπαδούς της Ν.Δ., όταν το 1986 στις 6 το πρωί μάζευε τα πανό στην πλατεία, απέναντι της Δημαρχείας, για να μην εμποδίζουν και για να μην καταστραφούν κατά το συλλαλητήριο που θα γινόταν το μεσημέρι από τη Ν.Δ.. Δεν ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αφού δεν υπήρχε και κίνηση, αλλά ευτυχώς η περιπτερού άρχιζε να φωνάζει βοήθεια… Κι έτσι ο ηλεκτρολόγος γλύτωσε τα χειρότερα, ενώ βρέθηκε στο Νοσοκομείο.

Συμπεριφορές απαράδεκτες, νοσταλγοί του παρακράτους της Δεξιάς. Παλαιότερα μάλιστα ταγματασφαλίτες, εθνοφύλακες, άνθρωποι του υποκόσμου και κοινοί εγκληματίες υπό την ανοχή του Αστικού Κράτους είχαν ενταχθεί στην Χωροφυλακή (1893 ως 1974) (TVXS). Από την Χωροφυλακή γινόταν βασανιστήρια σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και χρήση ρετσινόλαδου και του πάγου, προκειμένου να αποσπάσουν τις επιθυμητές «δηλώσεις μετανοίας» για να διαλύσουν τη συνοχή της Αριστεράς. Μάλιστα είχαν μεθόδους δημιουργίας ολόκληρου προβοκατόρικου μηχανισμού για την εξάρθρωση του Κ.Κ.Ε.. Εφάρμοζαν παρακολουθήσεις, συλλήψεις, εκτελέσεις και ψεύτικες καταγγελίες. Από το 1929 έως το 1944 υπήρχε και η Ειδική Ασφάλεια για την δίωξη κομμουνιστών με εκτελέσεις στην Κατοχή μελών αντιστασιακών οργανώσεων. Υπήρχε επίσης και η Αστυνομία πόλεων με πραγματική εξουσία από ενωμοτάρχες, ανθυπομοίραρχους, ανθυπασπιστές, με ονόματα των επικεφαλής των ομάδων αυτών. Πολλά ονόματα που έμειναν γνωστά για τα βασανιστήρια που υπέβαλαν (το ξαναλέω υπήρξε Θεία Δίκη…).

Σήμερα η Αστυνομία ανακοινώνει: Όχι σε όλες εκείνες τις πρακτικές που έχουν καταχωνιαστεί στο πιο σκοτεινό ντουλάπι της Ιστορίας. Κανένας ποτέ δεν θα επιχειρήσει να τις επαναφέρει, ούτε η Αστυνομία δεν θα επιστρέψει στις κακές πρακτικές που νοσταλγούν κάποιοι. Μακάρι να ‘ναι έτσι, ώστε να είναι και ο θεσμός της Δημοκρατίας ισχυρός και μια ασφάλεια για τους πολίτες της χώρας μας.