ΑΡΘΡΟ

Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Πολιτευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Μέλους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο Νομός Δράμας με τις ξεχωριστές ομορφιές του και τους ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους του, με σταθερά βήματα εδραιώνεται πλέον ως ένας αναπτυσσόμενος χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Πλήθος επισκέψιμων χώρων εξαιρετικής ομορφιάς, φυσικά χαρακτηριστικά απαράμιλλου κάλλους, φημισμένα τοπικά προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, ιστορική κληρονομιά αιώνων, πλούσια πολιτιστική παράδοση και ανθρώπινο δυναμικό ανοιχτόκαρδο και με θερμό χαρακτήρα, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια περιοχή που μπορεί να αποτελεί τουριστικό προορισμό όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά και ολόκληρο το χρόνο μέσω της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Άλλωστε, αποτελεί μοναδική ιδιαιτερότητα για οποιοδήποτε περιοχή της χώρας, η ταυτόχρονη ύπαρξη εντός των διοικητικών ορίων ενός Νομού, πάρκου με λίμνη εντός του αστικού ιστού, Χιονοδρομικού Κέντρου, Παρθένου Δάσους, ιαματικών λουτρών και επισκέψιμου ποτάμιου σπηλαίου, και για αυτό απαιτείται η συνολική και συνδυαστική αξιοποίησή τους να τεθεί σε πρώτο πλάνο ως ένας άμεσος στόχος, έτσι ώστε το τοπικό τουριστικό πακέτο να αναβαθμιστεί ιδιαίτερα. Αν συνυπολογιστεί και η βαθιά ριζωμένη γευστική παράδοση, αλλά και τα εξαιρετικής φήμης τοπικά οινοποιεία, τότε αυτονόητα γεννάται το συμπέρασμα ότι ακόμη και μια ολιγοήμερη διαμονή δεν επαρκεί για να ανακαλύψει ένας επισκέπτης όλα τα μυστικά αυτού του τόπου.

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, η Ονειρούπολη, το χριστουγεννιάτικο χωριό που έδειξε τον δρόμο και άλλαξε εδώ και δεκαετίες τον τρόπο με τον οποίο εορτάζεται η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα, έχει καθιερώσει τη Δράμα ως δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό. Ήδη τα μηνύματα για τη φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς οι κρατήσεις των ξενοδοχείων είναι ήδη αυξημένες και οι προβλέψεις για την επισκεψιμότητα αισιόδοξες. Μετά από δύο χρόνια με περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, η Δράμα και η Ονειρούπολη ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξανά επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, παρέχοντας την ευκαιρία για ξεχωριστές διακοπές, με βασικό πλεονέκτημα ότι προσφέρονται ευκαιρίες διαμονής για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για την τουριστική ανάδειξη της Δράμας σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, μέσω της υλοποίησης δράσεων εξωστρέφειας και με τη συνέργεια τοπικών φορέων, καθώς και επιχειρήσεων, όχι μόνο τουριστικού χαρακτήρα, αλλά και δραστηριοποιούμενες στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή ποιοτικών και γευστικών τροφίμων. Με καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός σχεδιασμός, ο οποίος θα αποδώσει σε μεσοπρόθεσμο χρόνο, αναβαθμίζοντας συνολικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής και λειτουργώντας με πολλαπλασιαστικό τρόπο.

Πέρα όμως από όσα γίνονται από την ίδια την κοινωνία της Δράμας για να πρωταγωνιστεί τουριστικά αυτός ο ευλογημένος τόπος, είναι απαραίτητο να υπάρξουν και οι αναγκαίες κινήσεις από πλευράς Πολιτείας. Η οδική απομόνωση της Δράμας και η έλλειψη αυτονόητων υποδομών, όπως είναι οι ασφαλείς και ταχείας κυκλοφορίας άξονες που θα συνδέουν την περιοχή με γειτονικά αστικά κέντρα, είναι δεδομένη και στερούν τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης επισκεπτών. Εδώ και δεκαετίες οι Δραμινές και οι Δραμινοί ακούν μόνο υποσχέσεις για την οδική σύνδεσή της πόλης τους με τη Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα, μια έλλειψη που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Δράμας, όχι μόνο σε τουριστικό, αλλά και σε κάθε επίπεδο.

Παρά, όμως, τα δεδομένα εμπόδια, με αισιοδοξία, αλλά και ρεαλισμό, η Δράμα και οι άνθρωποί της, με δημιουργικότητα και εργατικότητα, προσπαθούν να ξεπεράσουν κάθε δυστοκία και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές, βάζοντας τέλος στις χαμένες ευκαιρίες. Η προσπάθεια αυτή σίγουρα δεν είναι εύκολη, όμως με πνεύμα ομοψυχίας και την καθολική ενεργοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων και κυρίως της ιδιαίτερα δραστήριας νεολαίας, τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να έρθουν ταχύτερα του αναμενόμενου.

Ο Νομός Δράμας αναπτύσσεται ως τουριστικός προορισμός, οι ξεχωριστές ομορφιές του γίνονται γνωστές σε όλη την Ελλάδα και οι επισκέπτες μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους στην περιοχή. Η Δράμα περνάει σε μια νέα εποχή, με αυτονόητες δυσκολίες, αλλά και με το πείσμα των κατοίκων της ότι αυτός ο τόπος μπορεί επιτέλους να έρθει στο προσκήνιο…

 

*Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΑΘΗνέα (https://a8inea.com/51036-2/)