ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Υπ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας

 

 

 

Η Δράμα αλλάζει. Ίσως όχι με τους γρήγορους ρυθμούς που θα θέλαμε, αλλά αλλάζει. Και αλλάζει προς μία αναπτυξιακη κατεύθυνση διεκδικώντας την θέση που της αξίζει στην Ανατολική Μακεδονία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μια σειρά από εμβληματικές παρεμβάσεις καθιστούν την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας σε σημαντικό πόλο ανάπτυξης, δίνοντας στους κατοίκους της προοπτική και ελπίδα, ενάντια στην εγκατάλειψη και την απομόνωση τόσων χρόνων.

Εγκατάλειψη και απομόνωση που είχε «σχηματοποιηθεί» στα λεγόμενα μεγάλα έργα της Δράμας.

Η Δράμα είναι ο μόνος Νομός από τον οποίο η Εγνατία Οδός δεν «περνάει», είχε ξεχαστεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σο.Κ. ακόμα και στην χάραξη ενός τόσο μεγάλου -και σημαντικού για την Βόρεια Ελλάδα- διεθνούς εμπορικού άξονα. Και τώρα, αυτοί που ξέχασαν την σύνδεση με την Εγνατία κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε το εγχείρημα, δεν ολοκλήρωσε δηλαδή ένα έργο που οι κυβερνήσεις τόσων χρόνων δεν είχαν προχωρήσει ουτε κατ’ ελάχιστον.

Ένα έργο που όταν το παραλάβαμε ήταν χωρισμένο σε 3 ανεξάρτητες μελέτες που δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενοποίησε τις μελέτες, προχώρησε την ολοκλήρωσή τους ενώ ταυτόχρονα αιτήθηκε την ένταξή του έργου στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προωθεί τις μελέτες για την σύνδεση με την Εγνατία μέσω Καβάλας χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για την σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία μέσω Αμφίπολης δηλαδή ουσιαστικά υποσκάπτοντας όλες τις ενέργειες μας γι’ αυτό.

Ένα άλλο σημαντικό δημόσιο έργο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει στην τύχη του είναι οι Φυλακές Νικηφόρου. Ξεκίνησαν να χτίζονται το 2003 και μέχρι το 2015 δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην ολοκλήρωση της μελέτης και της δημοπράτησης του ειδικού κτιρίου επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων το οποίο είχε «ξεχάσει» η Ν.Δ. από την αρχική μελέτη.

Δημιούργησε τον οργανισμό Φυλακών Νικηφόρου έτσι ώστε να υπάρχει, επιτέλους, νομική υπόσταση του κτηρίου. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης 258 υπαλλήλων για το νέο κατάστημα κράτησης που αναμένεται να βγει από τον ΑΣΕΠ μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Εγκατάλειψη και απομόνωση που είχε «σχηματοποιηθεί» και στην συρρίκνωση των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δράμα. Τα δύο τμήματα που είχαν έδρα τη Δράμα δεινοπάθησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το μεν τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου έκλεισε με τον νόμο Αρβανιτόπουλου. Να το πούμε καθαρά: αφαίρεσαν τη σχολή από το μηχανογραφικό.

Το δε τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών έχει τα εργαστήριά του στην Καβάλα διότι δεν δημιουργήθηκαν ποτέ στη Δράμα. Οι φοιτητές κι οι γονείς τους διαβάζουν ότι περνούν στη Δράμα και καταλήγουν να σπουδάζουν στην Καβάλα.

Απέναντι σε αυτά, εμείς ξανανοίξαμε και αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αφού εντάσσουμε το αντικείμενο μέσα σε ένα ευρύτερο αντικείμενο Πανεπιστημιακού επιπέδου, αυτό της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Έτσι τα επαγγελματικά δικαιώματα ισχυροποιούνται και διευρύνονται. Ταυτόχρονα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ιδρύσαμε τη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, µε έδρα τη Δράμα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, µε έδρα τη Δράμα, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, µε έδρα τη Δράμα, ενώ τα τμήματα αυτά είναι πενταετούς φοίτησης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι το κέντρο της Σχολής, η ψυχή της Σχολής είναι η Δράμα. Παράλληλα, οι δύο πανεπιστημιακές σχολές Δασολογίας και Οινολογίας-Βιοτεχνολογίας δίνουν την ευκαιρία να γίνει κι ένα ερευνητικό κέντρο, σχεδιασμός που θα ολοκληρωθεί στο πολύ άμεσο μέλλον. Είναι ένα βήμα που ανοίγει την προοπτική της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τη Δράμα, με όρους πανεπιστημιακούς κι όχι ψηφοθηρικούς, όπως έγινε στο παρελθόν. Οι δύο σχολές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την οικονομία του Νομού αλλά και το φυσικό του περιβάλλον κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής και του περιβάλλοντος.

Εγκατάλειψη και απομόνωση που είχε «σχηματοποιηθεί» και στην υποχρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Αν και υπήρχε προγραμματική σύμβαση του Φεστιβάλ με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα χρήματα έρχονταν με το σταγονόμετρο, μειούμενα κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, έκανε νέα προγραμματική σύμβαση έως το 2021 με το Φεστιβάλ, δίνοντας το ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή τη χρηματοδότηση ο θεσμός τίθεται σε στέρεες βάσεις και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς δίνεται η δυνατότητα για μακρόπνοο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Παράλληλα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προχωράει η ίδρυση Τμήματος Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα). Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκατάσταση της Δημοτικής Καπναποθήκης στην οδό Πέρδικα 10 στη Δράμα και η επαναχρησιμοποίησή της είναι από τα πρώτα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτήρια με την επωνυμία «Ηλέκτρα».

Με χρηματοδότηση 14,9 εκατομμυρίων ευρώ, η Δημοτική Καπναποθήκη θα γίνει ένα σύγχρονο δημόσιο κτήριο που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όσο και τις ανάγκες της Σχολής Σπουδών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και του αντίστοιχου Ερευνητικού Κέντρου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Δράμας θα υπάρξει χρηματοδότηση για την δημιουργία εργαστηρίων επεξεργασίας ήχου και εικόνας. Επιτυγχάνουμε έτσι την ανάδειξη της Δράμας ως διεθνές κέντρο κινηματογράφου.

Η συνολική υποβάθμιση της περιφέρειας και κυρίως της βιομηχανικής και βιοτεχνικής της παραγωγής ήταν ένα από τα απόνερα της λεγόμενης «οικονομικής ανάπτυξης» που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γιγαντώθηκε με την κυβέρνηση Σημίτη, και ευτελίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή φτάνοντας μέχρι και την μεγάλη οικονομική κρίση του 2010. Ζήσαμε την αποβιομηχανοποίηση, το «φευγιό» των βιοτεχνιών προς Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, βιώσαμε την ανεργία στο μέγιστο βαθμό. Και αυτά πρέπει να λέγονται με το όνομά τους γιατί η κρίση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, είχε αίτια και συγκεκριμένους «γονείς».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με σχέδιο και στοχευμένες παρεμβάσεις δίνει οικονομικά κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη υπαρχουσών. Στα τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου (Γενική Επιχειρηματικότητα, Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ και Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα) προβλέπονται οι «Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης» στις οποίες παρέχονται πιο ευνοϊκά κίνητρα από ότι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ένα κριτήριο για ένταξη μιας επιχείρησης στα πιο ευνοϊκά κίνητρα είναι το επενδυτικό της σχέδιο να υλοποιείται σε Ειδικές Περιοχές. Επιτύχαμε να εντάξουμε 6 Δημοτικές Ενότητες της Δράμας στις Ειδικές Περιοχές, τις ΔΕ Δράμας, Σιδηρόνερου, Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Νικηφόρου και Προσοτσάνης. Γιατί καλό είναι, αντί να μιλάνε κάποιοι για «ανάπτυξη μέσω επενδύσεων» και «περισσότερες και καλύτερες δουλειές», να βλέπουν ότι κάποιοι ήδη το υλοποιούν με πραγματικές πολιτικές, με εφαρμόσιμες, στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα, με σεβασμό και στον επιχειρηματία αλλά και στον εργαζόμενο.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για τους Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας αλλά και του συνόλου της χώρας. στο βαθμό βέβαια που ήταν έτοιμοι κι ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στις προσκλήσεις.

Άφησα την ανέγερση του νέου 12θέσιου δημοτικού σχολείου του Νευροκοπίου στο τέλος, όχι γιατί ήταν κάτι ασήμαντο αλλά απεναντίας, γιατί το θεωρώ προσωπική δικαίωση για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμαρχος Νευροκοπίου να γίνει πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την προσπάθεια του πιστεύω ότι συνέβαλα στο βαθμό που μπορούσα έτσι ώστε η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος.

Θα είμαι και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις προσπάθειες που πηγαίνουν τη Δράμα ένα βήμα μπροστά.