Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με θέμα «Κατάργηση του Ολοήμερου Σχολείου με την ΚΥΑ Γ.Π.Δ11 οικ./31252/2021, ΦΕΚ 2332/2-6-2021», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Σύμφωνα με καταγγελίες στον τύπο από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), την Ένωση Νηπιαγωγών Ελλάδας, τη Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από το σύνολο σχεδόν της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με αριθμό Γ.Π.Δ11 οικ./31252/2021 «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), ΦΕΚ 2332/2-6-2021, την οποία υπογράφουν 3 Υπουργοί και 4 Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζωή Μακρή, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το Ολοήμερο Πρόγραμμα των Δημόσιων σχολείων.

Επειδή καταγγέλλεται ότι με την ΚΥΑ αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, οδηγώντας χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα μελέτης, με δυσβάστακτα έξοδα για τις οικογένειές τους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταργώντας τον υπεύθυνο δάσκαλο του Ολοήμερου και προχώρησε στον διαχωρισμό του σχολείου (ΠΔ 79/2017, άρθρο 11), σε πρωινό – υποχρεωτικό (8:15 – 13:15) και απογευματινό – προαιρετικό (13:15 – 16:00), δίνοντας τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα απαξίωσής του.

Επειδή το ολοήμερο πρόγραμμα του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου αποτελεί ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα λειτουργώντας αντισταθμιστικά και συμβάλλοντας στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επειδή το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη μετατροπή του Ολοήμερου προγράμματος του δημόσιου σχολείου από υποχρεωτικό σε προαιρετικό.

Επειδή μέσα στον χώρο του σχολείου, την ώρα που λειτουργεί το Ολοήμερο σχολείο, θα λειτουργούν προγράμματα των Δήμων που θα αφορούν δραστηριότητες, ίδιες, παρόμοιες ή και εντελώς άσχετες από αυτές του σχολείου, υπονομεύοντας τον ρόλο του Ολοήμερου.

Επειδή στο σχετικό ΦΕΚ, δεν λαμβάνει υπόψη το ότι το ΠΔ 79/2017, στο άρθρο 18, παράγραφος 3 αναφέρει ρητά πως: «Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας».

Επειδή καταγγέλλεται ότι γίνεται προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, για τη μεταφορά στο μέλλον, μέρους της σχολικής πραγματικότητας (Ολοήμερο σχολείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση, (καθώς το Σύνταγμα της Χώρας απαγορεύει τη συνολική μεταφορά της εκπαίδευσης), ώστε να μειωθεί για την κεντρική εξουσία το πρόβλημα της εξασφάλισης εκπαιδευτικών και οικονομικών πόρων για τη λειτουργία των σχολείων.

Επειδή χρειάζεται αντικειμενικά η αύξηση της χρηματοδότησης για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, καθώς και η κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να αποσύρουν την απαράδεκτη ρύθμιση και να σταματήσουν την υπονόμευση του Δημόσιου σχολείου.

Σας επισυνάπτω τις καταγγελίες, διαμαρτυρίες και τους προβληματισμούς των φορέων για την ΚΥΑ σχετικά με τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, ζητώ να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργεί και στο μέλλον απρόσκοπτα το Ολοήμερο Δημόσιο Σχολείο.