ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

 

 

 

 

 

 

 

Στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται».

Πολλές φορές γίνεται λόγος για την αξιοπρέπεια και τη σημασία που έχει αυτή στη ζωή μας και τις κοινωνικές σχέσεις. Στο χώρο όμως της πολιτικής η αξιοπρέπεια είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Θέλει αγώνα να κρατηθεί κάποιος στην εξουσία και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του.

Δεν είναι αναχρονιστικό, κυρίως είναι σεβασμός στους άλλους, τους συνομιλητές σου. Δεν μπορείς να διδάξεις με το παράδειγμά σου αν στερείσαι αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Δεν είναι το φαίνεσθαι. Είναι ο πραγματικός κόσμος του πολιτικού. Φυσικά για να είσαι αξιοπρεπής χρειάζεται να έχεις καταλάβει καλά, τι πραγματικά εκπροσωπείς και τι περιμένει ο κόσμος από εσένα. Δεν μπορείς να καλλιεργείς ένα μύθο γύρο σου, γιατί οι μύθοι αργά η γρήγορα καταρρίπτονται.

Αλήθεια χρειάζεται. Και ένας αληθινός άνθρωπος μπορεί να είναι αξιοπρεπής και δημιουργικός. Διαφορετικά κινείσαι στη σφαίρα της αλαζονείας, της έπαρσης και της απαξίωσης του λαού σου.

Δεν είναι μόνο οι συμπεριφορές που δείχνουν το αξιοπρεπές κάποιου. Είναι και οι προτάσεις του για τα προβλήματα του λαού που εκπροσωπεί. Αν βλέπεις πολιτικούς που τον κάθε καημό του πολίτη τον κάνουν σύνθημα, τότε μακριά. Πρόκειται για την χειρότερη μορφή αναξιοπρέπειας.

Δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά πρέπει να θέλουμε να μας διοικούν αξιοπρεπείς πολιτικοί και όχι λαϊκιστές. Ο λαϊκισμός αποτελεί μια άλλη μορφή έλλειψης αξιοπρέπειας και αλαζονείας και κυρίως δείχνει το εσωτερικό κενό του πολιτικού. Ο λαϊκιστής δεν είναι φιλολαϊκός, είναι εχθρός του λαού γιατί στέλνει το λογαριασμό της αναξιοπρέπειας στις επόμενες γενιές.

Όμως γινόμαστε πολλές φορές θύματα αναξιοπρεπών πολιτικών, λαϊκιστών και ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από την πολιτική τους επιβίωση. Και ανεβαίνουν ιεραρχικά, δυστυχώς. Όμως ο θόρυβος από την πτώση τους είναι πάντοτε μεγάλος.

Μην περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα μας οι αναξιοπρεπείς και οι λαϊκιστές. Όπως τα βασανιστήρια προσβάλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, έτσι και η αναξιοπρέπεια του πολιτικού είναι μια άλλη μορφή βασάνου της ανθρωπότητας.

Τέλος ας γνωρίζουμε πως η αξιοπρέπεια είναι αγαθό και όπως όλα τα αγαθά, θέλει αγώνα να τη διατηρήσουμε.