ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Τι σχέση αλήθεια μπορεί να έχουν οι τρεις πολιτικοί άνδρες της χώρας μας;

Αντώνης Τρίτσης (1937-1992), αθλητής Βουλευτής Πα.Σο.Κ., κατόπιν Πρόεδρος Ε.Ρ.Κ. (Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα) και Δήμαρχος Αθηναίων το 1990 με την υποστήριξη της Ν.Δ..

  1. Έγινε γνωστός με το «νόμο Τρίτση» που ήθελε τη δήμευση ενός μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η πρότασή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, διότι προέβλεπε το πέρασμα της μοναστηριακής περιουσίας στην πολιτεία με λαϊκή συμμετοχή στη λειτουργία. Την πρόταση στήριξαν οι Βουλευτές Πα.Σο.Κ., Κ.Κ.Ε., Κ.Κ.Ε. εσωτερικού, ενώ οι Βουλευτές της Ν.Δ. όχι.

Η δε αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας 22 δισεκατομμύρια ευρώ (8 τρισεκατομμύρια δραχμές).

Η Εκκλησία τότε προσέφυγε στα Δικαστήρια και ανακοίνωσε συλλαλητήρια σε όλη την χώρα και διεθνοποίηση του θέματος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Απείχαν και από την δοξολογία της 25ης Μαρτίου και σε αντεπίθεση ανήγγειλαν τη διανομή της εκκλησιαστικής περιουσίας σε ακτήμονες και πολύτεκνους.

Σεραφείμ – Παπανδρέου συναντώνται πολλές φορές και το 1988 προσυπογράφουν προσχέδιο συμφωνίας απόντος του Τρίτση που αναιρούσε τη λαϊκή συμμετοχή σε Εκκλησιαστικά Μητροπολιτικά Συμβούλια. Ο νόμος και σήμερα παραμένει ανενεργός.

Οπότε ο Τρίτσης υπογράφει την πρώτη παραίτησή του που δεν έγινε δεκτή, όμως η δεύτερη για άσχετο θέμα εγκρίθηκε (δημ. ΔΟΓΜΑ). Τότε ιδρύει το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.

Νίκος Φίλης (1960), Βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το παράδοξο είναι πως χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία που να προκαλεί την Εκκλησία παρά μόνο με δηλώσεις του για τα Θρησκευτικά, εναντιώνονται οι κληρικοί.

Στον ΣΚΑΙ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον χαρακτήρισε «προβληματικό» και ζητάει από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνσή του, κάτι που έγινε δεκτό (δημ. Κοινωνία). Επιθυμούσε πλήρη διαχωρισμό Παιδείας από την Εκκλησία. Έλεγε: Το Σύνταγμα μιλάει για διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης και όχι κατήχησης (Newsbomb).

Σταύρος Κοντονής (1963), Βουλευτής, Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ζήτησε τα πρακτικά της δίκης και το σκεπτικό της αθώωσης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου από τα Δικαστήρια, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν συμφωνίες και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναίρεση της απόφασης και επανάληψη της δίκης, όπως είχε γίνει στη γνωστή υπόθεση αθώωσης Σώρρα.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δικαζόταν για ανάρτησή του τον Δεκέμβριο του 2015 παράβασης 12 άρθρων του ποινικού κώδικα, έπειτα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του. Άλλωστε την ανάρτησή του την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

Άγιες μέρες για τη Χριστιανοσύνη, οπότε λέμε όχι βία και μίσος, τόσο λεκτική, όσο και σωματική. Ο Χριστός ενώνει και θέλει αγάπη μεταξύ μας.