ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΕ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΔΟΞΑΤΟ

 

 

  • Ταυτόχρονα κάλυψη και των αναγκών των κατοίκων των χωριών της περιοχής

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 τα εγκαίνια των βάσεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στον Άγιο Αθανάσιο και στο Δοξάτο, παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλος. Παρόντες ακόμη ήταν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, ο Διευθυντής της 6ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, με έδρα στην Καβάλα και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Νομοί Δράμας και Σερρών, κ. Θωμάς Αγγελόπουλος και ο Υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Δράμας Παναγιώτης Αγάογλου.

Σκοπός της δημιουργίας των νέων βάσεων είναι η κάλυψη με άμεση επέμβαση και γρηγορότερη πρόσβαση ασθενοφόρων σε περιστατικά στον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας, τόσο προς Καβάλα όσο και προς Δράμα, καθώς και η κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των χωριών της περιοχής. Οι δύο νέες βάσεις θα λειτουργούν εκ περιτροπής με κάλυψη όλο το 24ωρο.

Αρχικά τελέστηκε αγιασμός στη βάση του ΕΚΑΒ στον Άγιο Αθανάσιο, η οποία στεγάζεται στο κοινοτικό κατάστημα, και στη συνέχεια στη βάση του ΕΚΑΒ στο Δοξάτο, η οποία στεγάζεται στο Ιστορικό Δημαρχείο.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλος σημείωσε: «Είναι πρωτοβουλία του ΕΚΑΒ να απλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπηρεσίες του προς την κοινωνία. Η δουλειά του ΕΚΑΒ είναι να ανταποκρίνεται και να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Για χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα, ότι η περιοχή δεν καλυπτόταν ικανοποιητικά από άποψη διασποράς υπηρεσιών. Εκείνο, λοιπόν, το οποίο επιχειρούμε τώρα με τη βοήθεια του Δήμου Δοξάτου, αλλά και της 4ης Υ.ΠΕ., γιατί θα φιλοξενηθούμε αργότερα και στο Περιφερειακό Ιατρείο, είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε ακόμα ένα ασθενοφόρο στο Δοξάτο και στον Αγ. Αθανάσιο εκ περιτροπής, καλύπτοντας έτσι καλύτερη την περιοχή, και τον άξονα Δράμας – Καβάλας, όπου έχουμε πάρα πολλά τροχαία κατά καιρούς, αλλά και να έχουμε γρηγορότερη πρόσβαση στις απαιτήσεις που υπάρχουν από τα γύρω χωριά που είναι λίγο μακρύτερα από τη Δράμα». Ακόμη, ο κ. Καρακατσιανόπουλος επεσήμανε: «Αν τυχόν γίνει ένα τροχαίο κάπου εδώ κοντά, στη Λυδία, στο Πολύστυλο, ακόμα και προς την πλευρά της Καβάλας, αλλά και προς την πλευρά της Δράμας, θα έχουμε γρηγορότερη πρόσβαση και άρα περισσότερες πιθανότητες να έχουμε καλύτερη εξέλιξη στο οποιοδήποτε περιστατικό. Είτε ένα τροχαίο στον οδικό άξονα, είτε κάποιο άλλο περιστατικό το οποίο συμβαίνει στα χωριά εκατέρωθεν του δρόμου Δράμας – Καβάλας».

Απαντώντας σε σχετικής ερώτηση για το στόλο του ΕΚΑΒ, ο κ. Καρακατσιανόπουλος ανέφερε: «Παραλάβαμε μια υπηρεσία που ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν από πλευράς μας ήταν να μπορέσουμε να την κρατήσουμε στα πόδια της. Αυτό θεωρούμε ότι το καταφέραμε. Και με τη στελέχωση του προσωπικού του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Μέσα σε δύο χρόνια αναπληρώσαμε πάνω από το 90% των απωλειών που υπέστη το ΕΚΑΒ λόγω μνημονίων. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Ήδη το ΕΚΑΒ έχει μια πολύ επαρκή χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, με την ευγενή βοήθεια και του Ιδρύματος “Στ. Νιάρχος” έχουμε ήδη 147 οχήματα. Και από το ΕΣΠΑ 2013-2020 είχαμε μια πολύ καλή βοήθεια στην περιοχή, λόγω του ότι πήρε ασθενοφόρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του ΕΣΠΑ. Ο στόλος θεωρούμε ότι είναι σε ένα καλό επίπεδο, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και για αυτό το λόγο ξεκινάμε και με ίδιους πόρους διαγωνισμούς στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να ενισχύσουμε την περιφέρεια επιπλέον με οχήματα. Ταυτόχρονα, με το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας – Βουλγαρίας θα εντάξουμε και το Παράρτημα της Καβάλας, που περιλαμβάνει Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, στη ψηφιακή διαχείριση των κλήσεων και στη διαχείριση του στόλου οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε σε μια νέα εποχή».

Σχετικά με το αν προβλέπεται δημιουργία νέων βάσεων και σε άλλους Δήμους της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ δήλωσε: «Αυτό θα συναρτηθεί από τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Και τις ανάγκες. Γιατί η ύπαρξη προσωπικού συναρτάται και από τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Βγαίνουμε από το βραχνά του δημοσιονομικού ελέγχου σύντομα, οπότε μετά θα μιλάμε για άλλου είδους σχεδιασμό».

Ο Διευθυντής του Παρατήματος του ΕΚΑΒ με έδρα την Καβάλα κ. Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Ο στόλος έχει ενισχυθεί. Πρόσφατα είχαμε και μια χορηγία από τον ΤΑΡ. Μέλημά μας και σκοπός μας είναι να είμαστε κοντά στον πολίτη, στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Για αυτό η διασπορά όπου χρειάζεται τέτοιων βάσεων στοχευμένα μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε πολύ γρήγορα, άμεσα στο επείγον περιστατικό. Αυτό είναι καθοριστικό στην εξέλιξη ενός περιστατικού. Όπου μπορούμε θα κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Με τον Πρόεδρο έχουμε συζητήσει και στην περιοχή της Καβάλας να φτιάξουμε έναν ανάλογο σταθμό στην περιοχή της Χρυσούπολης. Νομίζω ότι σύντομα θα υλοποιηθεί κι αυτό. Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε, γιατί μέλημά μας είναι ο ταλαιπωρημένος πολίτης και ο άνθρωπος που πάσχει». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος κ. Καρακατσιανόπουλος υπογράμμισε «ανεξάρτητα από φυλή, ανεξάρτητα από γένος, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., τόνισε: «Στο Δήμο μας θα υπάρχουν δύο βάσεις – σταθμοί ΕΚΑΒ, οι οποίες δουλεύουν όλο το 24ωρο. Οι αλλαγές γίνονται εδώ, προκειμένου να μην χάνεται χρόνος στις αλλαγές των πληρωμάτων». Ο κ. Δαλακάκης συνέχισε λέγοντας: «Ήταν μια προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε ουσιαστικά από πέρυσι. Πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και φυσικά τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Ελλάδος κ. Καρακατσιανόπουλος, με τον οποίο η συνεργασία ήταν εξαιρετική. Μπορεί στην πορεία, πέρυσι το φθινόπωρο, το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψήφισε την πρότασή μας για την προμήθεια στεγάστρων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ευτυχώς όμως όταν υπάρχει καλή θέληση και βούληση και από τις δύο πλευρές, μπορεί ένας σταθμός να γίνει, ξεπερνώντας τα εμπόδια. Έγιναν χωρίς στέγαστρα. Ευχόμαστε να σώζουν ζωές τα πληρώματα αυτά. Να είναι αχρείαστα, αλλά όποτε χρειάζονται να σώζουν ζωές. Ήδη και πριν από τα επίσημα εγκαίνια έχω πληροφορηθεί ότι ήδη είχαν σώσει ζωή από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του σταθμού του ΕΚΑΒ. Εύχομαι καλή επιτυχία. Οι πολίτες μας να είναι υγιείς. Να μην χρειάζονται το ΕΚΑΒ, αλλά όποτε το χρειάζονται το ΕΚΑΒ θα είναι εδώ».

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια σε έναν οδικό άξονα, ο οποίος έχει μεγάλη κυκλοφορία. Το ΕΚΑΒ θα παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί όσο πλησιέστερα είναι στα σημεία όπου σημειώνονται τα μεγαλύτερα ατυχήματα, θα συμβάλλει και θα βοηθήσει άμεσα. Πάνω από 120.000 αυτοκίνητα διέρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα από τη Βουλγαρία. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα ξεμπλοκάρει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και γενικότερα μια ευαίσθητη μια περιοχή, και θα δώσει λύσεις άμεσα και ουσιαστικά. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ασφάλεια των συμπολιτών μας».