ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

 

  • Έναρξη λειτουργίας στη Δράμα αντιπροσωπείας του Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Ελλάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αντιπροσωπεία από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας επισκέφθηκε τη Δράμα την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασίας σε τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ρωσική αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη αποτελούνταν από τον Αναπλ. Επικεφαλής της περιοχής Πριμόρσκι της Αγίας Πετρούπολης. κ. Αντρέι Χόμπετς, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης κ. Ναντέζντα Πέτροβα, τον Ειδικό Σύμβουλο του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης σε θέματα Αναπτυξιακά και Δικτύωσης με την Ελλάδα κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και την επικεφαλής του τμήματος Κατασκευών της περιοχής Πριμόρσκι της Αγίας Πετρούπολης κ. Μαρία Κρασνίκοβα.

Η επίσκεψη της ρώσικης αντιπροσωπείας ήρθε ως συνέχεια επίσκεψης του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου στην Αγία Πετρούπολη. Με την επίσκεψη αυτή σηματοδοτήθηκε και η έναρξη λειτουργίας στη Δράμα αντιπροσωπείας του Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Ελλάδας. Μάλιστα, πρόκειται για το τρίτο Γραφείο που θα λειτουργήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, μετά από αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Χαλκιδικής. Ο κ. Μαμσάκος χαρακτήρισε ως «σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος και των δύο πόλεων» την ίδρυση του Γραφείου και τόνισε ότι «είναι η αρχή μιας συνεργασίας που στο μέλλον θα επιφέρει κέρδη και στην μία και στην άλλη πλευρά». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, προχωρά και η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο περιοχών, της Αγ. Πετρούπολης και της Δράμας.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αρχικά το Δήμο Δράμας, όπου έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελο Καλλία, του Ταμία της Ένωσης κ. Γιάννη Αλατζά και του Προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσου Χατζηγιάννη.

Ο κ. Μαμσάκος καλωσόρισε τους Ρώσους επισκέπτες, ενώ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία κατά την επίσκεψή του στην Αγ. Πετρούπολη. Όπως επεσήμανε υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των δύο λαών και η συνεργασία που αναπτύσσεται μπορεί να βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Ο κ. Πατακάκης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την ενίσχυση των φιλικών μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας και τόνισε ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο η εμπορική και τουριστική ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο περιοχών. Ο κ. Καλλίας υπογράμμισε ότι τόσο οι ξενοδόχοι όσο και ο Δήμος Δράμας στοχεύουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν άνοιγμα σε νέες αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτή της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι η Δράμα πέρα από τον εναλλακτικό τουρισμό, διαθέτει και θάλασσα σε απόσταση 30 λεπτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Καλλία και στο θρησκευτικό τουρισμό.

Από την πλευρά της ρωσικής αντιπροσωπείας ο κ. Χόμπετς επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των δύο λαών είναι πολύ δυνατές και μακροχρόνιες, ενώ μίλησε ακόμη για την κοινή ιστορία των δύο λαών, την Ορθοδοξία, αλλά και τις οικογενειακές αξίας, στοιχεία που αποτελούν συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε Έλληνες και Ρώσους. Όπως σημείωσε ο στόχος της επίσκεψης είναι τόσο η ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο πόλεων, όσο και η έναρξη επιχειρηματικών σχέσεων. Η κ. Πέτροβα επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένα ακόμη στοιχείο σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και γνωριμίας των δύο λαών. Όπως είπε η Δράμα δεν είναι τουριστική επιλογή για τους κατοίκους της Αγ. Πετρούπολης, όμως το γεγονός ότι υπάρχει τάση για ορεινό τουρισμό, σε συνδυασμό με τη θάλασσα σε κοντινή απόσταση, είναι στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν έναν καινούργιο προοόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων, ενώ όπως είπε πρόκειται για την αρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών, με τις βάσεις να μπαίνουν μέσω αυτών των επισκέψεων. Τέλος, ο κ. Γκαμπαερίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κυβερνήτη της Αγ. Πετρούπολης, ο οποίος στηρίζει απόλυτα την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Δράμα, ενώ τόνισε ότι ένα από τα επόμενα στάδια συνεργασίας θα έρθουν τον προσεχή Σεπτέμβριο με την πραγματοποίηση διαπεριφερειακού συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη.

 

«Σημαντικό βήμα για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη ρωσική αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε την επιχειρηματική αποστολή από την πόλη της Αγ. Πετρούπολης. Ξεκινάει μια συνεργασία του Δήμου Δράμας με την περιοχή της Αγ. Πετρούπολης σε ό,τι έχει να κάνει με τουρισμό, αλλά και με εμπορικές δράσεις, γιατί η πόλη μας φημίζεται για τη μοναδικότητα των φυσικών ομορφιών της, αλλά συγχρόνως και για δύο προϊόντα, που είναι μοναδικά και αναφέρομαι στο κρασί και στο μάρμαρο. Ήδη εγκαινιάζουμε ένα Γραφείο συνεργασίας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Δήμου Δράμας και της Αγ. Πετρούπολης. Θεωρώ ότι αυτό θα δώσει βοήθεια και ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα, καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίσουν μοναδικά σημεία της πόλης μας, αλλά θα συμβάλλει και στον προσκυνηματικό τουρισμό. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα σημαντικό. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις εκατέρωθεν, και στην Αγ. Πετρούπολη και στη Δράμα, για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη συνεργασία για εμάς και να δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις με μία πολύ μεγάλη πόλη, την Αγ. Πετρούπολη, που είναι σημαντική για αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάει και η πόλη μας, αλλά και η χώρα μας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε ότι πρόκειται για «μία πολύ σημαντική και ξεχωριστή ημέρα» και πρόσθεσε «Η αποστολή από την Αγ. Πετρούπολη, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τους υπεύθυνους τουρισμού και εμπορικής συνεργασίας, είναι κάτι πολύ σημαντικό και ξεχωριστό για εμάς. Γιατί οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ αξιόλογες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να τα αξιοποιήσουμε, ιδιαίτερα στο θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό, αλλά και στις δραστηριότητες τις άλλες που έχουμε στον πρωτογενή τομέα, και στα κρασιά και στο μάρμαρο. Άλλωστε η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, με τεράστιες δυνατότητες, κι απορροφά πολύ μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα από αυτή την προσπάθεια να δούμε τις δυνατότητες, τις επιλογές, αλλά και τη συνεργασία η οποία θα έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια του Δήμου. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε δείξει ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον και στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και αυτή την προσπάθεια, για να έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και πιστεύουμε ότι θα έχει».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή της Δράμας να αναπτύξει τις γέφυρες επικοινωνίας σε ό,τι αφορά το τουριστικό κομμάτι με την αγορά της Ρωσίας. Είναι κάτι το οποίο έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάνω από έξι μήνες. Κι έχουμε αρχίσει ως Ένωση Ξενοδόχων σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας να δουλεύουμε, ούτως ώστε να ετοιμάσουμε όλα τα πακέτα κι όλο το πλάνο προώθησης της Δράμας στη ρωσική αγορά. Η σύνδεση του αεροδρομίου της Καβάλας με την Αγ. Πετρούπολη, αλλά γενικότερα με τη Ρωσία, είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε για να αναδείξουμε τη Δράμα. Ο εναλλακτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και η θάλασσα σε 30 λεπτά δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην πόλη μας, τα οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να τα δουλεύουμε, να τα προωθούμε, να τα γνωρίζουμε, γιατί αυτό το οποίο εμείς πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητο, δεν είναι αυτονόητο για τους ξένους. Άρα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό για να μπορέσουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα. Η επίσκεψη των ανθρώπων από την Αγ. Πετρούπολη είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για να μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις σε ένα σύμφωνο συνεργασίας και ανάπτυξης του τουρισμού στις δύο χώρες, ή αν θέλετε, στο Δήμο Δράμας, όπου αυτή είναι η ουσία, με το Δήμο της Αγ. Πετρούπολης».

Μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο, η αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη μετέβη στο Επιμελητήριο Δράμας, όπου συζητήθηκαν θέματα επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο περιοχών. Κατά την παρουσία της στη Δράμα η ρώσικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, καθώς και οινοποιείο στο Μικροχώρι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Πνευματικό Κέντρο «Αιμίλιος Θεοχάρη Καλαϊτζίδης» στην Καλλίφυτο, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από το Κρατικό Παραδοσιακό Συγκρότημα της Αγίας Πετρούπολης «Μαρόσκα», με τη συμμετοχή 22 καλλιτεχνών – μουσικών.