ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Όλοι κατακρίνουν τα προνόμια των πολιτικών. Και ορθά. Ασυλιες, ειδικά μισθολόγια, ατέλειες. Έτσι βλέπουμε να απαξιώνεται η πολιτική στα μάτια των πολιτών. Η Βουλή νομοθετεί. Ψηφίστε νόμους και καταργήστε τα προνόμια και τις ειδικές ρυθμίσεις. Συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις. Είναι η ώρα να κάνετε τη διαφορά. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Κανείς δεν πρέπει να απολαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις.

Δεν ξέρω τι έγινε με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Θα φανεί σύντομα. Όμως γιατί τόσο θόρυβος; Επειδή είναι πολιτικός; Δεν πρέπει αν χρειάζεται να παρακολουθείται;

Δεν είναι δικαίωμα η ασυλία. Δεν είναι δικαίωμα η διαφορετική μεταχείριση σε μια δημοκρατία των πολιτών. Ναι και οι Βουλευτές είναι πολίτες όπως όλοι μας. Δεν μπορεί να έχουν άλλη μεταχείριση.

Είναι υποκρισία η αντίδραση αυτή. Το κράτος επιβάλλεται να αυτοπροστατεύεται. Να προστατεύει τους πολίτες. Αυτούς που δεν παρανομούν. Οι άλλοι, αυτοί που παρανομούν, σε όποια κοινωνική ομάδα και αν ανήκουν, θα υφίστανται την ανάλογη μεταχείριση. Κανείς δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Πέρασαν οι εποχές που ο λαός παρακολουθούσε την παρέλαση των προνομίων μέσα από τους ανθρώπους της εξουσίας. Ναι ήρθε η ώρα της ισονομίας και ισοπολιτείας. Αν είναι φτωχός χωρίς «άκρες» το σύστημα τον καταβροχθίζει και δεν αντιδρά κάνεις. Αν είναι μεγαλόσχημος ξεσηκώνεται θύελλα κατευθυνόμενων αντιδράσεων για να κερδίσουν μερικοί πολιτικά οφέλη. Όμως πλέον ζούμε σε άλλο κόσμο. Στον κόσμο της ηλεκτρονικής και της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας. Τίποτε δεν μένει κρυφό. Αν οι πολιτικοί τα θέλουν όλα κρυφά, μακριά από το λαό, ας νομοθετήσουν διαφορετικά. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να εξισωθούν με το λαό, από τον οποίο άλλωστε προέρχονται και ψηφίζονται από αυτόν.

Δεν μπορεί οι ίδιοι οι πολιτικοί να ζητούν προνόμια και ειδική μεταχείριση. Όποιος παρανομεί θα υφίσταται τη συνέπεια του νόμου. Ίσως κάποτε με την δίκαιη εφαρμογή των νόμων σε όλους αποκτήσει κάποια αξία η πολιτική και οι πολίτες να σεβαστούν τους πολιτικούς. Ίσως όμως σε πολλούς να αρέσει το απαξιωμενο πολιτικό σύστημα. Ένα τέτοιο σύστημα δεν δημιουργεί πότε συνθήκες ευημερίας στους πολίτες και πάντοτε αυξάνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Μέχρι πότε όμως;