ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Με παρότρυνση των Μεγάλων Δυνάμεων προχώρησαν στην εθνοκάθαρση ξεκινώντας από τους Αρμενίους και εφαρμόζοντας τη χρήση της μάχαιρας και στον ελληνικό πληθυσμό και στον κουρδικό.

Η γραφίδα κάποιων ανιστόρητων και υστερόβουλων ιστορικών ότι η μήνη των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων οφειλόταν στην οργάνωση και δράση των ελληνικών ποντιακών ανταρτικών σωμάτων απέχει παντελώς από την πραγματικότητα.

Τα ανταρτικά σώματα ιδρύθηκαν για να προστατεύσουν τους Έλληνες του Πόντου από την αφαίμαξη των περιουσιών τους (δυσβάσταχτη φορολόγηση, αφαίρεση ετσιθελική των κτημάτων τους, παρεμπόδιση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους), αφαίρεση της ζωής, οδυνηρές τιμωρίες, ατιμώσεις, καταπιέσεις, απαγόρευση εκδήλωσης του θρησκευτικού συναισθήματος, επιβολή αυστηροτάτων ποινών, όπως η θανατική, η κοπή της γλώσσας, ο εξευτελισμός της προσωπικότητας, οι πορείες θανάτου και η απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας.

Η απάνθρωπη διακήρυξη των Τούρκων ότι πρέπει να συγκροτήσουν ένα έθνος με μια γλώσσα και μια θρησκεία τούς οδήγησε σε ακρότητες.

Με προτροπή των Μεγάλων της Δύσης επιδίωξαν και το πέτυχαν ν’ ανακόψουν τις πνευματικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές δράσεις των Ελλήνων, των ραγιάδων, όπως τους αποκαλούσαν.

Το μαχαίρι αντικατέστησε τον σταυρό. Το μίσος την αγάπη, το αβυσσαλέο πάθος την άκρα εχθρότητα.

Η αφελής πίστη των Ελλήνων πολιτικών να εκστρατεύσουν στη Μ. Ασία, δεν ήταν στην ουσία τίποτε άλλο, παρά υστερόβουλο σχέδιο των Μεγάλων για να εξοβελίσουν τον Ελληνισμό και να εισβάλουν αυτοί στη μικρασιατική γη προς υλοποίηση των ανόμων οικονομικών συμφερόντων τους.

Και δεν ήταν μόνο ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Ανατολή έργο των Μεγάλων της Δύσης, αλλά και της ομόδοξης Ρωσίας, η οποία στήριξε αφείδωλα με όπλα και χρήματα τον Κεμάλ, ο οποίος από εχθρός της αρχικά μεταβλήθηκε σε φίλο της λόγω της Μαύρης Θάλασσας και των Στενών.

Και η άκρως συμφεροντολογική φιλία των Δυνατών της Δύσης, αλλά και των ομοδόξων Ρώσων άνοιξε τον δρόμο για τις οικονομικές δραστηριότητές τους στον μικρασιατικό χώρο. Βιομηχανίες και εργοστάσια Ευρωπαίων και Αμερικανών διογκώνουν το βαλάντιό τους.

Κι εμείς εδώ βγάζουμε σπυράκια, αν κάποιος επενδυτής έρθει στον τόπο μας να επενδύσει ένα μέρος από τις οικονομίες του. Κάνουμε το παν να τον αποτρέψουμε ή και αν δεν το καταφέρουμε, κάνουμε το παν, ώστε να τον αγανακτήσουμε να αποσύρει την επένδυσή του από τον τόπο μας. Και το οδυνηρό αποτέλεσμα η απομάκρυνση των εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας τους και συνεπώς η διόγκωση του αριθμού των ανέργων. Πληγή αθεράπευτη με τις κρατικές ασπιρίνες, τα επιδόματα.

(συνεχίζεται…)