ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε δελτίο τύπου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης, αναφέρονται τα εξής:

Καθαρές απαντήσεις από την Κυβέρνηση όσον αφορά την ενδεχόμενη τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα με επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων, στην οποία αντιτίθενται οι κάτοικοι της περιοχής, ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι οι παραπάνω προστατευόμενες εκτάσεις, βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλουν οι φορείς αυτοδιοίκησης, φέρεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για αλλαγή του προστατευτικού πλαισίου της συγκεκριμένης περιοχής που απαγορεύει τις λατομικές δραστηριότητες.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην πάνδημη αντίδραση των κατοίκων του Βώλακα σε μια τέτοια προοπτική, η οποία όπως τονίζουν θα επιβαρύνει την υγεία τους και θα βλάψει ανεπανόρθωτα το ήδη βεβαρημένο πλούσιο δασικό περιβάλλον .

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην αλλαγή του προστατευτικού καθεστώτος της περιοχής από λατομικές δραστηριότητες λόγω του κινδύνου πλήρους καταστροφής της προστατευόμενης σήμερα ζώνης, εξέφρασε με απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ενώ αρνητική φέρεται να είναι και η εισήγηση της τοπικής δασικής αρχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν προτίθεται να τροποποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών του Βώλακα και με ποιους τρόπους θα προστατέψει τόσο την υγεία των κατοίκων όσο και το δασικό πλούτο, από τυχόν ανέλεγκτη επέκταση της λατομικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα – Επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων»:

Με σειρά αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, όπως δημοσιεύθηκαν στα ΦΕΚ 264Δ/2014, 365Δ/2014 και 306Δ/2015 αντίστοιχα, συγκεκριμένες εκτάσεις της περιοχής του Βώλακα, στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενες.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις αυτές, απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, στις παραπάνω περιοχές, η ανόρυξη και η εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη οιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και εν γένει η εκτέλεση κάθε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκαταστάσεως, η ανασκαφή, η επιχωμάτωση, η δειγματοληψία, η έρευνα (για μεταλλευτικούς σκοπούς) και κάθε άλλη ενέργεια που αλλοιώνει γεωμορφικούς σχηματισμούς, καθώς και οι βιομηχανικές δραστηριότητες εν γένει.

Σκοπός των απαγορεύσεων είναι η διατήρηση και προστασία οικοτόπων στην περιοχή σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες, η περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του υφισταμένου δάσους μαύρης πεύκης σε περιοχή περίπου 5000 στρεμμάτων και η προστασία των ιδιαιτέρων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής από τις λατομικές εργασίες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εκτάσεις που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για την τροποποίηση του παραπάνω καθεστώτος προστασίας των συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα και την μερική «αξιοποίησή» τους μέσω λατομικών – μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Με απόφασή του για το συγκεκριμένο θέμα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Βώλακα, εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας, εκτιμώντας ότι η επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή των προστατευόμενων περιοχών.

Μάλιστα όπως τονίζεται, εάν επιτραπούν λατομικές δραστηριότητες στην προστατευόμενη σήμερα έκταση, θα κινδυνεύσει με ανεξέλεγκτη καταστροφή το μοναδικό δάσος με πολύ επιβαρυντικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων.

Για τους λόγους αυτούς, σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο του Βώλακα, διαμήνυσε με την απόφασή του, πως αν δρομολογηθεί τελικά η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των συγκεκριμένων εκτάσεων θα προβεί σε έντονες και δυναμικές αντιδράσεις μαζί με τους 1.100 κατοίκους του Βώλακα, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική όχι μόνο θα επιβαρύνει την υγεία και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους αλλά θα καταστρέψει τον οικισμό τους, υποχρεώνοντας όλους τους κατοίκους σε αναγκαστική μετακίνηση.

Επιπροσθέτως, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, με την 107/2020 ομόφωνη απόφασή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο και δεν συναινεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος που, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή της προστατευόμενης σήμερα ζώνης με επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων.

Με τα δεδομένα αυτά και επειδή:

-Η προστασία της οριοθετημένης με τα παραπάνω ΦΕΚ περιοχής στον Βώλακα, είναι επιβεβλημένη αφού αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμενε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

-Η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύει την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά δεν μπορεί να γίνεται ανέλεγκτα και χωρίς κανένα όριο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και βλάπτοντας τον μοναδικό δασικό φυσικό πλούτο της.

-Το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει εκκινήσει η διαδικασία τροποποίησης και αλλαγής του καθεστώτος της προστατευμένης περιοχής στον Βώλακα, στην οποία αντιτίθεται η τοπική δασική υπηρεσία.

-Είναι σύσσωμη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε κάθε επέκταση λατομικών εργασιών στις εναπομείνασες, προστατευμένες δασικές εκτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να εκκινήσει διαδικασία τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων του Βώλακα, επιτρέποντας λατομικές δραστηριότητες μέσα σε αυτές;
  2. Πώς θα προστατευθεί η υγεία των κατοίκων από μια αλόγιστη επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων σε μια ήδη επιβαρυμένη από λατομικές δραστηριότητες περιοχή;
  3. Με ποιο τρόπο θα αποτραπεί μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή του μοναδικού δασικού πλούτου της περιοχής από ενδεχόμενη επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων;