ΠΕΡΙ «ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΒΩΛΑΚΑ… ΛΟΓΩ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ!

 

  • Υπάρχει κίνδυνος για το μέλλον της λατόμευσης και την οικονομία της Δράμας;

 

Γράφει ο Σπύρος Λάτσας

 

Μια ενέργεια που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο χώρο της βιομηχανίας μαρμάρου ήρθε στην επιφάνεια…

Σύμφωνα, λοιπόν, με συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου του Βώλακα και έκδοση ομόφωνης απόφασης ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου να υιοθετήσει την άποψή τους και να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μην επεκταθεί η λατομική ζώνη καθ’ ότι, σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για μετεγκατάσταση του οικισμού!

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και η υπόθεση θα λυθεί στα διοικητικά όργανα ως προς την υλοποίησή της.

Η ίδια επιστολή του τοπικού συμβουλίου του Βώλακα εστάλη και στους τρεις Βουλευτές του Νομού Δράμας και ένας εξ αυτών (μέχρι στιγμής) ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε την ίδια επιστολή εν είδη ερώτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (αναλυτικά η ερώτηση στη διπλανή σελίδα).

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα και πολλές εύλογες απορίες…

Οι εμπλεκόμενοι ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος αυτών υιοθετούν απόψεις χωρίς καν να έχουν διασταυρώσει ή να έχουν στα χέρια τους τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών της Δράμας, του Δασαρχείου Δράμας αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύνηθες φαινόμενο προχειρότητας και βιασύνης για τη Δραμινή πραγματικότητα…

Η κριτική είναι προς κάθε κατεύθυνση και σκοπό έχει την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και όχι να δημοσιεύεται ή να καταγγέλλεται ή ακόμα και να ερωτάται οποιοδήποτε θέμα χωρίς έρευνα.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος καταθέτει ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως αναφέρουν οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες… κλπ κλπ… για την επέκταση της λατομικής ζώνης…».

Ερώτηση πρώτη λοιπόν. Τι θα πει… «όπως αναφέρουν οι κάτοικοι»; Δεν υπάρχουν υπηρεσίες να ερωτηθούν και να διασταυρωθούν υπεύθυνα οι όποιες φήμες ή ακόμα και τα πραγματικά γεγονότα που ακούγονται;

Γίνεται δηλαδή μία καταγγελία από κατοίκους, θεσμικούς μεν, αλλά κατοίκους, και σπεύδουμε να κάνουμε ερώτηση στο Κοινοβούλιο με την ανωτέρω διατύπωση;

Δεύτερον. Έχει εκδοθεί απόφαση από την Διεύθυνση Δασών Δράμας και από τα Δασαρχείο;

Γνωρίζουμε τι εισηγούνται αυτές οι υπηρεσίες στο αρμόδιο Υπουργείο; Δηλαδή… ξέρουμε τις θέσεις και τις απόψεις τους;

Γνωρίζει κάποιος να μας ενημερώσει αν το Δασαρχείο παρέπεμψε το θέμα στο αρμόδιο Τμήμα Βιοποικιλότητας του Υπουργείου λόγω αναρμοδιότητας;

Γνωρίζει κανείς ποια είναι η θέση της αρμόδιας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δασών, αν δηλαδή είναι υπέρ στο να ανοίξει η λατομική ζώνη ή κατά;

Γνωρίζει μήπως κάποιος τι θα προτείνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τι θα γνωμοδοτήσει η Γενική Διεύθυνση Δασών στην υπερκείμενη αρχή που εποπτεύει την υπηρεσία τους;

Κύριοι, το θέμα έχει ανοίξει και προχωράει. Ευτυχώς ή δυστυχώς προχωράει…

Εξέτασε κανείς αν υπάρχουν άλλα συμφέροντα και υποκρύπτονται σκοπιμότητες για τις ενέργειες αυτές;

Δεν λέω πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά οι εποχές είναι δύσκολες και πονηρές, και δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε προαναφερόμενους και εμπλεκόμενους με την υπόθεση αυτή. Άλλωστε πολλά πράγματα γίνονται με την μέθοδο της «καραμπόλας» στη ζωή μας…

Εμείς οι δημοσιογράφοι καλούμαστε να αποτυπώνουμε την αλήθεια στα κείμενά μας ή στον προφορικό μας λόγο και κρινόμαστε αναλόγως ανά τυπογραφικό στοιχείο (αν πρόκειται για γραπτό κείμενο) ή ανά δευτερόλεπτο (αν πρόκειται για τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό χρόνο). Ας κάνουν το ίδιο και τα θεσμοθετημένα πρόσωπα και ας ελέγχουν καλύτερα, ας διασταυρώνουν και ας έχουν τα στοιχεία στα χέρια τους. Θα βοηθηθούμε όλοι και το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο υπεύθυνα αποτυπωμένο και περισσότερο αξιόπιστο για τους ψηφοφόρους και κατοίκους των περιοχών. Δεν είναι όλα πολιτική και πελατεία.

Η «Εργασία… συν» φέρνει στο φως τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών αλλά και του Δασαρχείου Δράμας για καλύτερη και αξιοπιστότερη ενημέρωση.

Αρχίζοντας λοιπόν την έρευνα διαπιστώνω πως εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο Βώλακα υποβάλλει αίτηση στις 19 Μαΐου προκειμένου να ανοίξει το προστατευτικό στα όρια του λατομείου της και μόνο. Ζητάει δηλαδή να ανοίξει στα όρια του αδειοδοτημένου λατομείου της και προς το βουνό τροποποιώντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μάλιστα στην αίτησή της η εταιρεία υποβάλλει ο και μελέτη τοπίου η οποία έγινε από μεγάλη και σοβαρή εταιρεία, μαζί με έκθεση αξιολόγησης για την τροποποίηση των ορίων του προστατευόμενου τοπίου Βώλακα Δράμας.

Συγκεκριμένα με την αίτηση αυτή ζητάει την μερική τροποποίηση της προστατευόμενης περιοχής η οποία έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 264 / 19-6-2014 μετά από την έκδοση της απόφασης υπ αρίθμ. 41474/29-5-2014 του Αποκεντρωμένου Διοικητή Μακεδονίας και Θράκης.

Το Υπουργείο λαμβάνοντας την συγκεκριμένη αίτηση, τον Μάιο του 2020, μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθώς και στην Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και ζητάει από τις εν λόγω υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, «να εξεταστούν οι επιπτώσεις στους οικοτόπους προτεραιότητας της περιοχής από την προτεινόμενη τροποποίηση των ορίων, καθώς επίσης και στο προστατευόμενο τοπίο. Ακόμα να αξιολογηθούν οι προβλεπόμενες κοινό-οικονομικές επιπτώσεις της επένδυσης. Τέλος να εξεταστεί η δυνατότητα αποτελεσματικότερης προστασίας με την εφαρμογή των προτεινόμενων ορίων».

Οι ανωτέρω υπηρεσίες διαβιβάζουν τα ανωτέρω στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, η οποία με τη σειρά της διαβιβάζει το αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος το ερώτημα και όλη η σχετική αλληλογραφία μεταφέρεται στη Διεύθυνση Δασών αλλά και στο Δασαρχείο Δράμας.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν ασχολείται καθόλου και το Δασαρχείο Δράμας «πετάει το μπαλάκι» στο Τμήμα Βιοποικιλότητας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου.

Και αυτό διότι η συγκεκριμένη έκταση που ζητείται να ανοίξει από την εν λόγω εταιρεία ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΗ Η ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΒΩΛΑΚΑ είναι χαρακτηρισμένη σαν «Οικότοπος Προτεραιότητας» καθ’ ότι περικλείεται μέσα σε αυτή μαύρη ελάτη, αλλά και ερυθρελάτη, είδη σπάνια και προστατευόμενα.

Εν κατακλείδι, μία εταιρεία κάνει αίτηση και ζητάει να ανοίξει η προστατευόμενη περιοχή που εξυπηρετεί τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα. Και επειδή η περιοχή είναι προστατευόμενη ρωτώνται μια σειρά από υπηρεσίες προκειμένου να καταλήξουν και να υλοποιήσουν ή όχι τις προτάσεις αυτές με καθαρή όμως πολιτική βούληση.

Δηλαδή ανεξάρτητα από τις απόψεις των υπηρεσιών η τελική απόφαση θα παρθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ενδεχομένως να έχει λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν κλείνουν καθόλου τα λατομεία στο Βώλακα κατά τη δική μου εκτίμηση διαβάζοντας τα έγγραφα και κάνοντας την ανάγνωση μέσα από τις γνώσεις και των ειδικών.

Το ότι το Δασαρχείο «ρίχνει και πάλι το μπαλάκι» στο Τμήμα Βιοποικιλότητας του Υπουργείου και ρωτάει, το κάνει επειδή η περιοχή είναι προστατευόμενη και μόνο. Δεν σημαίνει αυτό πως είναι ούτε θετικό προς την μία κατεύθυνση, ούτε αρνητικό προς κάποια άλλη. Ερμηνείες και εικασίες ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και μόνο.

Η Διεύθυνση Δασών, κατά άλλες πληροφορίες, είναι αρνητική στο να ανοίξει η περιοχή και φυσικά αρνητικός θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο Αποκεντρωμένος Διοικητής.

Τέλος και αυτό είναι το σημαντικό της υπόθεσης.

Η περιοχή θ ανοίξει καθ’ ότι πιέζουν σε κεντρικό επίπεδο εταιρείες μαρμάρων οι οποίες έχουν έντονα συμφέροντα να συμβεί αυτό.

Δεν θα ανοίξει όμως καθώς φαίνεται η συγκεκριμένη περιοχή της εταιρείας που έχει υποβάλλει την αίτηση και αυτό για τους προαναφερόμενους λόγους, που δεν είναι άλλοι από την προστασία της περιοχής και τον χαρακτηρισμό ως «Οικότοπος Προτεραιότητας».

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα μετά την απάντηση του Υπουργείου στον Δραμινό Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο.