Η χώρα δεν αντέχει πια με μπαλώματα και πορείες στην ομίχλη. Το μοντέλο που βιώνουμε δεν πάει άλλο. Συναντηθήκαμε όσοι νιώθουμε πως δεν έχουμε ως τώρα φωνή και έκφραση και πως δεν μπορεί η μόνη επιλογή να είναι ανάμεσα στις ψεύτικες ελπίδες και τη μίζερη αλήθεια. Όσοι επιμένουμε να πιστεύουμε ακόμη στην ειλικρίνεια, τη γνώση, το θάρρος, τη προοπτική μιας καλύτερης ζωής που να στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις. Χωρίς ψέματα, χωρίς δήθεν αυταπάτες.

Σας παρουσιάζουμε τις αξίες μας που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες και θα αποτελέσουν τον οδικό μας χάρτη.

 

Εντιμότητα

 

Η ενασχόληση με την πολιτική έχει σημασία μόνο αν ξεκινάει και καταλήγει με εντιμότητα. Φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε εκείνους που πιστεύουν στην έντιμη και ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι σχήμα λόγου για εμάς. Πρώτος μας στόχος είναι η ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης. Να μπορεί απερίσπαστη να ελέγχει πρώτα εμάς τους ίδιους. Αυτό συνιστά τη διαφορά μας από τα υπόλοιπα κόμματα, που μόνο στα λόγια διακηρύττουν το κυνήγι της διαφθοράς. Αυτό το κυνήγι δε μπορεί να είναι δουλειά των πολιτικών γιατί δε μπορεί η Δικαιοσύνη να χρησιμοποιείται για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων και των μη αρεστών.

 

Διαφάνεια

 

Η διαφάνεια έρχεται να συμπληρώνει την εντιμότητα ως δομικό στοιχείο για τη άσκηση εξουσίας. Κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν τη θέλει παρά τις ψεύτικες διακηρύξεις. Δε θέλουν για παράδειγμα να αποτιμηθεί η περιουσία του δημοσίου και το κρύβουν με το να διαφωνούν προσχηματικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Όταν όμως έρχεται η ώρα της διακυβέρνησης, όλοι ανεξαιρέτως προχωρούν σε αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις (και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά στα χνάρια των προηγουμένων). Ο πολίτης από τη μια δεν ξέρει την εύλογη αξία της περιουσίας, ο πολιτικός από την άλλη κερδίζει μονά-ζυγά. Αν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, δεν ελέγχεται για την τιμή. Αν δεν το κάνει, μπορεί να καταστρέφει την περιουσία, από δόλο, ανικανότητα, φοβία, έλλειψη γνώσης και στο τέλος να μην ελέγχεται.

 

Κοινωνική Δικαιοσύνη

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ανισότητα. Ανισότητα μεταξύ των γενεών, μεταξύ εισοδηματικών τάξεων, μεταξύ χωρών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγάλο και μεγάλωσε περισσότερο τα χρόνια της κρίσης. Κράτος σπάταλο και αδηφάγο που δεν κατάφερε να βγάλει ανθρώπους από τη φτώχεια αλλά ούτε και να δώσει αξιοπρεπείς κοινωνικές υπηρεσίες. Δε χωρά αμφιβολία ότι κάθε μεταρρύθμιση έχει χαμένους και κερδισμένους. Η κοινωνική δικαιοσύνη όμως δε λειτουργεί με όρους αριθμητικής. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε με άδικο τρόπο κάτι από τον έναν και το μοιράσουμε στους πολλούς, πάλι θα έχουμε νομοθετήσει ένα άδικο μέτρο. Αυτό δεν αλλάζει. Η δικαιοσύνη ανάμεσα σε γενιές, τάξεις, ηλικίες είναι απαραίτητο στοιχεία για να προκόψει μια κοινωνία στο σύνολό της.

 

Δημοκρατία

 

Οι πολίτες – και ειδικά οι νέοι – αποστρέφονται όλο και περισσότερο το γερασμένο πολιτικό σύστημα. Η αδιαφορία και η αποχή από τις διαδικασίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Δεν είναι αυτή όμως η λύση. Ίσα-ίσα επιτείνει το πρόβλημα. Όσο οι πολίτες απομακρύνονται από τις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες, τόσο τα οργανωμένα συμφέροντα αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη. Τόσο οι ακραίες φωνές ανεβάζουν τα ποσοστά τους. Αγωνιζόμαστε να πάρουμε πίσω τη χώρα που μας ανήκει.

 

Εθνική αξιοπρέπεια

 

Οι Έλληνες, ένας λαός με παράδοση και ιστορία, τα τελευταία χρόνια έχουμε λοιδορηθεί. Τεμπέληδες, ανίκανοι, αυτοί που ζουν με τα δανεικά των ξένων. Με συνευθύνη των κυβερνήσεων. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι, υπάρχει. Μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε λύσεις στα δικά μας προβλήματα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου. Οι κυβερνήσεις όμως αναλώνονται σε μια ψευδό-διαπραγμάτευση για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, και στη συνέχεια με τη θηλιά στο λαιμό, υλοποιούν χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων ή προσαρμογών, ό,τι τους επιβάλλεται από το εξωτερικό. Αυτή η πολιτική καταρρακώνει την αξιοπιστία της χώρας. Και σε αυτή την πολιτική πρέπει να μπει ένα τέλος τώρα!

Οι πέντε αυτές αξίες της Δημοκρατικής Ευθύνης διαπνέουν όλο το πρόγραμμά μας που συνοπτικά σας παρουσιάζουμε στην επόμενη ενότητα.

Πριν προχωρήσουμε, τίθεται το εύλογο ερώτημα: Εσείς πώς θα καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Οι άσκοπες τριβές, οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, η απουσία πλάνου υλοποίησης των αποφάσεων έχουν αποδεδειγμένα κοστίσει στη χώρα και δε μας έχουν επιτρέψει έως τώρα να απαιτήσουμε όσα είναι αναγκαία για να μπει ένα τέλος στην κρίση. Προτεραιότητές μας θα είναι η προστασία των μικρομεσαίων, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων, η ολοκλήρωση των διευθετήσεων για το χρέος καθώς και ένα ουσιαστικό επενδυτικό πρόγραμμα. Όχι για να προστατεύσουμε το ένα ή το άλλο, μικρό ή μεγάλο συμφέρον. Όχι για να υπερεκτιμήσουμε σήμερα κάποιο μέτρο, αποφεύγοντας τις αναγκαίες προσαρμογές και σε 6 μήνες ή 1 χρόνο να πάρουμε μέτρα από την πίσω πόρτα.

Η υλοποίηση των αναγκαίων και των απαραίτητων θεσμικών κυρίως αλλά και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, πάντα με κοινωνικά κριτήρια, θα μας φέρει γρηγορότερα αποτελέσματα και θα επιτρέψει πολύ σύντομα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.