Συνέντευξη τύπου σε Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραχώρησε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην περιοχή, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου. Για πάνω από μία ώρα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά τοπικά θέματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς βέβαια να λείψουν και τα ερωτήματα για ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό είχε να κάνει και με την υλοποίηση του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν έχει δρομολογηθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους. Η ερώτηση τέθηκε από τη δημοσιογράφο κ. Ρένα Γιουλβάνη (ραδιοφωνικός σταθμός Alpha News Δράμας) και στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, όσο και γενικότερα για τον δυναμισμό που επιδεικνύει η Δράμα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Εντός αυτού του έτους πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Θα χρειαστούμε γύρω στα δύο με τρία χρόνια προκειμένου να κατασκευαστεί το κομμάτι αυτό του δρόμου και θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό.

Να πω επίσης ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για τον δυναμισμό που δείχνει η Δράμα συνολικά, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Είναι μία πόλη η οποία έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, με πολύ δυναμικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που παράγουν καινοτομία και είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία πόλη η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού με το φεστιβάλ ταινιών, αλλά και με τη δημιουργία ενός cluster οπτικοακουστικών μέσων. Αλλά και μία πόλη η οποία είναι ταυτισμένη με τον πρωτογενή τομέα, με ένα τμήμα οινολογίας εξαιρετικό, με πάρα πολύ καλά κρασιά. Μία πόλη η οποία έχει πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό ορυκτό πλούτο που είναι το μάρμαρο.

Αλλά για να μπορέσει η Δράμα να ξεκλειδώσει αυτή τη δυναμική και την ανθεκτικότητα την οποία έχει δείξει προφανώς χρειάζεται να λύσουμε κάποια βασικά ζητήματα υποδομών και το πιο βασικό είναι μια ασφαλής οδική σύνδεση με την Εγνατία.

Αν, λοιπόν, η Δράμα έχει καταφέρει αυτά που έχει καταφέρει χωρίς ένα δρόμο της προκοπής, σκεφτείτε πόσα πολλά μπορεί να κάνει όταν με το καλό κατασκευαστεί ο δρόμος».

Στήριξη στον νυν Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Μητσοτάκη αφορούσε στο αν η Ν.Δ. θα στηρίξει τον νυν Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, όπως έπραξε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, με τον Πρωθυπουργό να είναι σαφής. «Ναι. Είναι ορισμένες απαντήσεις οι οποίες είναι μονοσύλλαβες. Έχω πολύ καλή άποψη και εξαιρετική σχέση με τον Χρήστο Μέτιο. Πιστεύω ότι έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια. Και θα απολαμβάνει της στήριξής μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δοθούν χρίσματα από τη Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης, μετά από ερώτημα που του υποβλήθηκε, είπε: «Τώρα, για δημοτικά χρίσματα δεν θα σας πω τίποτα απολύτως. Μάλλον θα σας πω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα χρίσμα το οποίο θα δοθεί άμεσα από το κόμμα, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική του κόμματός μας είναι σταδιακά να αποστασιοποιείται από τα χρίσματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, σε αντίθεση -όπως είπα- με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, όπου εκφράζουμε ξεκάθαρα τις πολιτικές μας προτιμήσεις».

Υποψήφιος στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης

Μια άλλη ερώτηση που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός αφορούσε τη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., πότε αυτά θα ανακοινωθούν και αν θα υπάρχουν πρόσωπα έκπληξη σε αυτά.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι μία διαδικασία η οποία από πλευράς Νέας Δημοκρατίας γίνεται με πολλή προσοχή. Γνωρίζετε ότι επίσημα τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται με το που προκηρύσσονται οι εκλογές και προφανώς ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξετάσει πολλές διαφορετικές επιλογές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξής μας και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό.

Χρέος μας, της Εκλογικής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση ώστε τα ψηφοδέλτιά μας να είναι ανταγωνιστικά, αλλά και οι υποψήφιοι να πληρούν τις υψηλές προϋποθέσεις τις οποίες θέτουμε πάντα για όποιον επιθυμεί να πολιτευτεί με την παράταξή μας.

Τώρα, ως προς τις εκπλήξεις στις οποίες αναφερθήκατε, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω σήμερα εδώ από την Αλεξανδρούπολη, από τον Έβρο, είναι ότι προσωπικά θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο, στην εκλογική περιφέρεια Έβρου. Όπως ξέρετε, έχω τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον ΄Έβρο για λόγους συμβολικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς.

Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και των αναπτυξιακών ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας.

Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, αλλά είναι και ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά θα έλεγα ειδικά στον ακριτικό Έβρο».