ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης και μιας αναμενόμενης απαλλαγής

 

Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις δεν θα πρωτοτυπήσει βέβαια αν παραφράζοντας τον Σαίξπηρ ως άλλος Άμλετ αναφωνήσει: «Κάτι σάπιο υπάρχει στη Δημοκρατία του Ελλαδιστάν!».

Πράγματι δεν το προσπερνάς Αν είσαι ενεργός πολίτης. Αν ενδιαφέρεσαι για τη Δημοκρατία, την Ελευθεροτυπία, τη Διαφθορά στη χώρα.

Τη χώρα σου που καταγράφει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ. Που κατατάσσεται πλέον στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στο «Δείκτη Δημοκρατίας». Που εντάσσεται πλέον στη κατηγορία των «ελαττωματικών δημοκρατιών». Που κατατάσσεται στην 108η θέση στο ζήτημα της Ελευθεροτυπίας. Πιο κάτω και από χώρες του τρίτου κόσμου. Που κατατάσσεται 58η ανάμεσα σε 180 χώρες στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Πιο κάτω και από χώρες της Αφρικής.

Μα μένουμε στις διαπιστώσεις, θα ρωτήσει κανείς. Δεν παίρνουμε μέτρα για να σταματήσει το κακό; Να εξαλείψουμε τη διαφθορά; Να ξεριζωθεί το απόστημα;

Βεβαίως. Το 2013 επί Κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς. Ο Άρειος Πάγος επέλεξε για τη θέση αυτή την Ελένη Ράικου. Με επιτυχημένη θητεία. Που είχε χειριστεί μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις. Με εμπειρία, κατάρτιση, τσαγανό.

Το Μάρτιο του 2017 με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η κ. Ράικου παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ωμές παρεμβάσεις στο έργο της.

Τη διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Επιλέχθηκε από το αρμόδιο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Α.Π. με ψήφους 10 υπέρ και μόνο 1 κατά. Με επιτυχημένη διαδρομή. Μεγάλη εμπειρία. Ενασχόληση με μεγάλες και σοβαρότατες υποθέσεις (λίστα Λαγκάρντ, Panama Papers, Wolkswagen, εξοπλιστικά Τσοχατζόπουλου). Η θητεία της ανανεώθηκε τον Απρίλιο του 2019. Της έλαχε να ασχοληθεί και με την πολύκροτη υπόθεση, το λεγόμενο σκάνδαλο NOVARTIS.

Η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεώρησε πως πρόκειται για σκάνδαλο. Όπου εμπλέκονταν πιθανότατα και πολιτικοί. Όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες. Δεν μπορεί η φαρμακευτική εταιρία να «χρηματοδοτούσε» μόνο γιατρούς. Να ήταν αμέτοχοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά ενδεχομένως και πολιτικοί.

Η κυρία Εισαγγελέας Διαφθοράς θεώρησε πως από τα στοιχεία της δικογραφίας αναδύονται και ευθύνες πολιτικών προσώπων. Που πρέπει να διερευνηθούν. Η Κυβέρνηση θριαμβολογώντας πίστεψε πως ήλθε η ώρα να ξεσκεπάσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Αλλά και πως ήλθε η ώρα να στείλει στα αζήτητα το παλιό πολιτικό κατεστημένο.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι (10 πολιτικά πρόσωπα) δικαίως εξανέστησαν. Παίζονταν η πολιτική τους επιβίωση. Διακυβεύονταν η ηθική τους εξόντωση. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήταν στα κάγκελα. Μίλησαν για σκευωρία. Ζήτησαν να αποκαλυφτούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ζήτησαν όμως και το κεφάλι της Τουλουπάκη. Αυτή αγέρωχη δήλωνε πως έκανε το καθήκον της.

Το 2019 έγινε και πάλι Κυβέρνηση η Ν.Δ. Δεν χρειάστηκαν παρεμβάσεις στο έργο της. Οι άνθρωποι ήταν επαγγελματίες. Όπως παρατηρεί και το Spiegel η κατεύθυνση της έρευνας άλλαξε. Οι κατήγοροι ξαφνικά έγιναν κατηγορούμενοι. Με νόμο κατήργησαν την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η Τουλουπάκη υποχρεώθηκε να παραδώσει τις δικογραφίες στη νεοθεσπισθείσα Ενιαία Εισαγγελική Αρχή, που θα ήταν εφεξής αρμόδια για το σύνολο των εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

Η Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και οι Επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς Ντζούρας και Μανώλης, διώχθηκαν για σύσταση συμμορίας και για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος!!! Η δικογραφία ανατέθηκε σε δύο Αντιεισαγγελείς του Α.Π. Αυτοί κατέληξαν σε ολωσδιόλου αντικρουόμενα πορίσματα. Ο ένας διαπίστωσε παρανομίες και κακουργήματα, ο άλλος δεν είδε τίποτε επιλήψιμο !

Τελικά προ ημερών και με αμετάκλητο Βούλευμα κρίθηκε πως δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα – κακουργήματα για τα οποία διώκονταν επί τρία χρόνια τώρα η Τουλουπάκη. Παραπέμπεται όμως (σημ. με ψήφους 3 έναντι 2), γιατί καθυστέρησε να στείλει στη Βουλή δικογραφία για πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σοβαρά τώρα!!! Δίωξη για κακούργημα σε πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς γιατί έστειλε με καθυστέρηση στη Βουλή τη δικογραφία; Την οποία δεν είχε στείλει ούτε η προκάτοχός της Ελένη Ράικου. Και μάλιστα σε υπόθεση που πιθανότατα δεν υπάρχει καν άδικη πράξη. Εδώ ταιριάζει το ρηθέν: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!».

Το γεγονός της απαλλαγής της από τις άνω κατηγορίες και της παραπομπής της για το παραπάνω επουσιώδες ζήτημα θεωρήθηκε από στελέχη της Ν.Δ. και της Κυβέρνησης ντροπή για τη Δικαιοσύνη….

Ο δημοσιογράφος Μ. Καψής στο capital.gr επιμένει ότι υπήρξε σκευωρία. Θεωρεί το Βούλευμα, που την απαλλάσσει από τις αρχικές βαρύτατες κατηγορίες και την παραπέμπει για τέτοιο πταίσμα, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, «δικαστικό σκάνδαλο».

Σε αυτή τη χώρα βέβαια δεν δικάζει και δεν τιμωρεί ο κ. Καψής, αλλά ακόμη τα Δικαστήρια. Διορισμούς και προαγωγές δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών διενεργεί ακόμη ο Άρειος Πάγος και όχι λόγου χάρη o mikrometoxos.gr, που έγραφε πως παράνομα διορίστηκε στη θέση αυτή η Χανιώτισσα Εισαγγελέας!

Το τυχόν ερώτημα αν θέλουμε ένα «κράτος δικαστών» με απεριόριστες αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας ή μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Πολιτικοί είναι σαφώς ψευτοδίλημμα.

Ο Πολίτης θέλει μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με ανεξάρτητες τις τρεις εξουσίες. Που θα επιτελεί κάθε μία το έργο της δίχως εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Δεν είναι δυνατόν Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία (Κλίντον, Σαρκοζί, Κολ, Κράξι) να έχουν διερευνηθεί για αδικήματα και στη χώρα μας να είναι στο απυρόβλητο ακόμη και οι απλοί Βουλευτές.

Προφανώς κανείς δεν θέλει για παράδειγμα ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος να διερευνάται για αδικήματα δίχως επαρκείς ενδείξεις. Αλλά αν και εφόσον υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του Νόμου.

Επιτέλους ας κάνουμε και σε αυτή τη χώρα ό,τι σε άλλες που κατάφεραν να πατάξουν τη διαφθορά. Ας εμπιστευτούμε Εισαγγελείς και Ανακριτές. Που δίχως εξωθεσμικές παρεμβάσεις θα διερευνήσουν υποθέσεις και πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν είναι αυτά.

Για να υπάρχει κράτος δικαίου. Για να μη γελοιοποιούμαστε διεθνώς. Το διακύβευμα είναι η πάταξη της διαφθοράς. Όχι η προστασία του πολιτικού συστήματος. Διότι αν διώκονται έτσι Δικαστές και Εισαγγελείς. Αν ξεσκεπάζονται έτσι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ποιος Εισαγγελέας ξανά θα τολμήσει να τα βάλει με συμφέροντα; Ποιος μάρτυρας θα τολμήσει να καταθέσει κατά του κάθε μεγαλοσχήμονα;

Υ.Γ. Το Πανελλήνιο για χρόνια πληροφορούμαστε για την άγνωστή μας Ελένη Τουλουπάκη. Τη δυναμική άλλα και ήπιων τόνων Εισαγγελέα. Που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Που σε όλες τις φωτογραφίες της εμφανίζεται συνεσταλμένη. Δεν κοιτάζει καν το φακό. Αλλά και δίνει αντρίκια μάχη για την αθώωσή της. Που εκτός από Εισαγγελέας και γυναίκα με κότσια, έχει και ευαισθησίες. Πάθος με το θέατρο. Ασχολείται με το χορό. Με τη συγγραφή θεατρικών έργων και ποιημάτων.

Προς Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελέα, Κυρία Τουλουπάκη, προς κάθε Κυρία και κάθε Κύριο που δοκιμάζεται σε αυτή τη χώρα. Κανείς επίσημος εκπρόσωπος της Πολιτείας δεν πρόκειται βέβαια να σας ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία που έχετε υποστεί και θα υποστείτε έως την πιθανολογούμενη πλέον πλήρη απαλλαγή σας. Θα σας την εκφράσουν όμως απλοί πολίτες που συγκινήθηκαν από την περιπέτειά σας.

Συνεχίστε το δρόμο σας «…βαδίστε με τα σανδάλια του χτες…. αναζητώντας το μύθο της γέννησής σας…α κολουθώντας το φως…», όπως αναφέρουν οι δικοί σας στίχοι. «Τίποτε δεν πάει χαμένο» άλλωστε, όπως λέει και η Χαρούλα στο γνωστό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου.