ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

 

 

-«Ζορό» με βάφτισε ο Κωνσταντίνος. Και όταν τον ρώτησαν γιατί μου έδωσε αυτό το όνομα απάντησε: επειδή είχα στο πάνω μέρος του κεφαλιού μου μαύρα πούπουλα, δηλαδή είχα περίπου τα ίδιο ντύσιμο με τον παιδικό ήρα Ζορό. Τώρα το πώς δεν πρόσεξε το άλλο σώμα, που έχει ποικιλία χρωμάτων, δεν το κατάλαβα.

Γεννήθηκα στη φυλακή από φυλακισμένους γονείς. Δεν ξέρω ποιο έγκλημα διαπράξανε και τους καταδικάσανε σε ισόβια. Εδώ τους ανθρώπους, που διαπράττουν σωρεία εγκλημάτων ειδεχθών, ενώ τους καταδικάζουν σε ισόβια, τους ελευθερώνουν, αφού εκτίσουν κάποια χρόνια φυλακής. Και μείς, ενώ δεν φταίξαμε σε τίποτε, μας υποχρεώσανε να ζούμε μέχρι να κλείσουμε τα μάτιά μας πίσω από τα κάγκελα. Δεν καταλαβαίνω πόσο δυνατό είναι το πάθος του μαζοχισμού τους. Δεν χαρήκαμε ούτε μια μέρα ελεύθερης ζωής. Να πετάξουμε από κλαδί σε κλαδί, να σπαθίσουμε τον αέρα, να βρούμε τη συμβία μας, να χτίσουμε το σπιτικό μας, να χαρούμε την ιερή συνέχεια της ζωής, να χαρούμε τους εύγεστους σπόρους, που χαρίζει η ευλογημένη μάνα γη απλόχερα.

Διατυπώσαμε όλα τούτα τα παράπονά μας στον άτυπο δικαστή μας για να μας εξηγήσει ποιο το έγκλημά μας, ώστε να μας στερήσει την ελευθερία, που τη γεύονται τα άλλα συντρόφια μας, που ούτε σπέρνουν ούτε θερίζουν και τα βρίσκουν όλα έτοιμα.

Καλοσυνάτος ο δεσμοφύλακάς μας δεν απέφυγε να απαντήσει στα ι, κατά την άποψή μας, παράπονα.

-Έχετε δίκιο! μας είπε. Σας στερήσαμε την ελευθερία σας, όμως σας προστατεύσαμε τη ζωή από τη βουλιμία των αρπακτικών, από τη βουλιμία της γάτας, που σας παραμόνευε στη γωνία. Σας γλυτώσαμε από το κρύο τον χειμώνα, την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, τις βροχές, που συχνά σας οδηγούσαν στο πλευρίτωμα.

Σας προσφέρουμε εκλεκτή τροφή. Σπόρους ποικίλους: κανναβούρι και κεχρί. Σας προσφέρουμε το φρούτο σας: μήλο εύγεστο, τρυφερό αγγουράκι, αβγό από αλανιάρες κότες, μαρουλάκι, γλυστρίδα φρεσκοκομμένη, νερό καθαρό. Και κοντά στα άλλα φροντίζουμε και για την υγιεινή διαμονή σας. Κάνουμε λουτρά στη φυλακή σας που την ρυπαίνετε μέσα σε δύο μέρες. Αλλά και για την υγιεινή σας φροντίδα δείχνουμε μέριμνα συχνή. Φάρμακα για την αντιμετώπιση της πτερόροιας, την καταπολέμηση των ζωυφίων, που σας βασανίζουν, χωρίς να αδιαφορούμε για την περιποίηση των νυχιών σας, όταν αυτά μεγαλώσουν. Μην ξεχνάτε ότι σας παίρνουμε μαζί μας και στις διακοπές για να αλλάξετε περιβάλλον, αποφεύγοντας τη μονοτονία.

Και για όλη αυτήν την προσφορά σας εσείς μας χαρίζετε τη μουσική σας. Δεν λέω μας ψυχαγωγείτε ευχάριστα και μας κρατάτε συντροφιά. Ειλικρινά σας ευχαριστούμε για αυτή σας την προσφορά, στην οποία χαλαλίζουμε ό,τι σας προσφέρουμε. Μας αποζημιώνετε κατάλληλα με την εξαίσια μουσική σας, που μας κρατά συντροφιά. Σας απολαμβάνουμε ευχάριστα και χαιρόμαστε, που σας ακούμε. Λύστε μας όμως την απορία, το κάνετε από ευχαρίστηση ή εκφράζετε τον πόνο του φυλακισμένου;

-Έρχονται στιγμές, που τραγουδάμε από χαρά, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι στιγμές της πίκρας. Εξάλλου πώς μπορεί ένας φυλακισμένος να νιώθει πάντοτε χαρούμενο; Ας μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Ελπίζω  καταλαβαίνετε ποια είναι η αλήθεια!