ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

 

Συζητήθηκε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση (δημοσιεύεται αυτούσια στην προηγούμενη σελίδα της εφημερίδας) του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή σχετικά με τις Φυλακές Νικηφόρου.

Στην απάντησή του ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι στις 30 Οκτωβρίου 2017 υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «με το οποίο πλέον το συγκεκριμένο συγκρότημα καταγράφεται ως κρατική δομή, ως Κατάστημα Κράτησης. Διότι μέχρι σήμερα, κύριε συνάδελφε, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει, ούτως ώστε να υπαχθεί το συγκεκριμένο έργο στον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνεστε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις γι’ αυτό που σας λέω». Ακόμη ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «η διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος ξεκίνησε το 2016 και μέσα σ’ ένα χρόνο έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». Στην πρωτολογία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε στο ότι «για μας φυλακή δεν μπορεί να είναι κελιά και κάγκελα μόνο», τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να μιλάμε, κύριε συνάδελφε, για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, για μια σύγχρονη φυλακή και να αναφέρουμε μόνο κελιά και κάγκελα. Εάν θέλουμε να είμαστε αντίστοιχοι, όχι μόνο με τα διεθνώς κρατούντα, αλλά και με τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και με τα αδιέξοδα που τροφοδότησε στην ελληνική κοινωνία ένα ακραία τιμωρητικό σύστημα, το οποίο επικρατούσε επί δεκαετίες στη χώρα, θα πρέπει να δούμε αυτές τις δράσεις και να τις υλοποιήσουμε». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ότι ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση έκρινε «ότι δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να λειτουργήσει στις φυλακές του Νικηφόρου Δράμας σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, χώρος επισκεπτηρίου και βεβαίως χώρος τηλεδιάσκεψης κλπ.», ο ίδιος έδωσε εντολή «στις 22-11-2016 η ΚΤΥΠ να επιμεληθεί αυτών των χώρων δημιουργίας στη φυλακή, δηλαδή χώρου οικογενειακής επικοινωνίας, χώρου παιδικού επισκεπτηρίου και χώρου τηλεδιάσκεψης».

Λαμβάνοντας το λόγο για τη δευτερολογία του ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης ζήτησε απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο για τη λειτουργία των Φυλακών, ενώ στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι «κατά τον νέο οργανισμό του Υπουργείου σας ξεχάσατε τις φυλακές Νικηφόρου». «Βεβαίως, το ότι καθυστερήσατε τρία χρόνια και θυμηθήκατε πρόσφατα ότι υπάρχει και ένα Κατάστημα Κράτησης στον Νικηφόρο, αυτό είναι ενθαρρυντικό σε ό,τι μας αφορά. Πλην, όμως, σύμφωνα με την απάντηση που πήρα το 2015, το έργο είχε φτάσει στο 92% και τρία χρόνια τώρα εσείς δεν μπορέσατε να αποτελειώσετε το 8%» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζίδης και πρόσθεσε: «Επί προηγούμενης κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ο κ. Αθανασίου είχε παρέμβει και εκεί που είχε σταματήσει η όποια εκτέλεση έργου, πράγματι διασφαλίστηκαν και εξασφαλίστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά και το έργο προχώρησε, κύριε Υπουργέ. Τρία χρόνια εσείς δεν προχωρήσατε. Έχετε να πληρώσετε από τον Ιούλιο επάνω εκεί. Το αναφέρω για να δούμε πώς προχωράει αυτό το έργο. Άρα είναι στις επιλογές σας όλο αυτό. Αναφορικά δε με το συγκεκριμένο που εστιάσατε την προσοχή σας έτσι ώστε πράγματι να είναι τα Καταστήματα Κράτησης και μια επανένταξη στην κοινωνία αυτών των συμπολιτών μας, σας διαβάζω το εξής: “Ωστόσο προκύπτει ότι δεν έχει κατασκευαστεί το αναγκαίο εξ αρχής προβλεπόμενο ειδικό κτήριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης”. Υπήρχε, κύριε Υπουργέ. Εσείς δεν το προχωρήσατε. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Και αν αυτό το επικαλείστε, προκειμένου να αποφύγετε την ολοκλήρωση του έργου των φυλακών, αυτό είναι δικό σας ζήτημα».

Στην δευτερολογία του ο κ. Κοντονής τόνισε κατ’ αρχήν ότι «δεν ξεχάσαμε απολύτως τίποτα στον Οργανισμό» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, εμείς επισπεύσαμε τη διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος, διότι χωρίς την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, κύριε συνάδελφε, δεν μπορεί να υπαχθεί στον Οργανισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης οποιοδήποτε κτήριο το οποίο θα χαρακτηριστεί εκ των υστέρων ως κατάστημα κράτησης». «Όμως, πάλι σας το είπα και δεν θέλετε να το ακούσετε. Το ζήτημα, αυτό που σας είχε απαντήσει ο κ. Παρασκευόπουλος, έτσι είναι, ακριβές. Είχε μιλήσει για το 90% της περάτωσης του έργου. Ποιου έργου, όμως; Αυτού που είχε προγραμματιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήταν, όπως σας είπα, κελιά και κάγκελα.

Με τα έγγραφα τα οποία σας προσκόμισα, οι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας σύγχρονης φυλακής, ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης, αποδεικνύεται ότι αυτά τα έργα ούτε είχαν προγραμματιστεί ούτε είχαν προγραμματιστεί σε δεύτερο χρόνο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πότε τα βάλαμε εμείς για να ολοκληρωθούν και για να εκτελεστούν; Πέρυσι τον Νοέμβριο.

Αυτά, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, είναι τα πολύ σημαντικά για να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα ένα κατάστημα κράτησης και να είναι κατάστημα κράτησης και να γίνεται ουσιαστικός σωφρονισμός και όχι κολαστήριο» επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τις πληρωμές για το έργο των Φυλακών ανέφερε ότι το τελευταίο χρηματικό ένταλμα έχει πληρωθεί στις 2/8/17. «Όπως σας είπα, στις 30 Οκτωβρίου υπέγραψα το προεδρικό διάταγμα και το διαβίβασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες -γιατί γι’ αυτό το διάστημα μιλάμε, για τις επόμενες ημέρες, κύριε συνάδελφε- να δημοσιευθεί και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, έτσι ώστε η ΚΤΥΠ ΑΕ, η κρατική εταιρεία του Δημοσίου για τα δημόσια κτήρια, να επιληφθεί και να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εργασίες ούτως ώστε αυτό το Κατάστημα να είναι πράγματι Κατάστημα Κράτησης» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Ακόμη ο Υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε και στις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία των Φυλακών: «Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι είναι οι περιορισμοί, όσον αφορά τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών. Η Κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα αυτό έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που πολύ σωστά είπατε εσείς, κύριε συνάδελφε, ότι εντός του 2018 θα γίνουν προσλήψεις του προσωπικού και θα στελεχωθούν καλύτερα τα υφιστάμενα Καταστήματα Κράτησης, αλλά θα στελεχωθεί και με το απαραίτητο προσωπικό και το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης για το οποίο με ρωτάτε. Όμως, σήμερα έχουμε 2017. Αυτά προβλέπονται για το 2018. Θα είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2018 θα γίνουν και οι απαραίτητες τοποθετήσεις».

«Το πρώτο είναι, λοιπόν, να υλοποιηθούν τα έργα, τα οποία σας ανέφερα, για να γίνει Κατάστημα Κράτησης και να μην έχουμε μπετόν, κάγκελα και κελιά μόνο. Και το δεύτερο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ, που εμείς ξεκινήσαμε, η Κυβέρνησή μας, για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Εσείς μπορείτε να φανταστείτε ένα Κατάστημα Κράτησης, το οποίο δεν θα λειτουργεί με τις δομές τις οποίες σας ανέφερα ή χωρίς προσωπικό; Δεν γίνεται! Έτσι, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή αυτά έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται.

Το τελευταίο που ήθελα να σας πω –και ολοκληρώνω- είναι το εξής, κύριε συνάδελφε: Την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Κυριαζίδη. Την έχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σωστά τα έπαιρνε αυτά τα μέτρα. Παρά το γεγονός ότι και επί των αποσυμφορητικών νόμων, όπως τις υλοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπήρχε επανεμπλοκή ορισμένων κρατουμένων σε παράνομες πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους. Τα παίρνατε σωστά αυτά τα μέτρα, διότι η κατάσταση στις φυλακές είχε φτάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά τον υπερπληθυσμό.

Εμείς δε παραλάβαμε μια κατάσταση για την οποία η χώρα είχε ελεγχθεί πολλαπλώς από τους διεθνείς οργανισμούς και είχαν επιβληθεί και πρόστιμα.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι καλύτερο αντί να πληρώνουμε πρόστιμα μετά από αγωγές και προσφυγές κρατουμένων και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, κατά το κοινώς λεγόμενο, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

Και θεωρώ ότι με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει όσον αφορά και τον Σωφρονιστικό Κώδικα, αλλά και τον Ποινικό Κώδικα, θα επέλθει μια εκλογίκευση στις ποινές στις οποίες επιβάλλουν τα δικαστήρια, ούτως ώστε να μη χρειάζεται η Βουλή να νομοθετεί και η κάθε κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει με έναν τρόπο, ο οποίος δεν είναι ο καλύτερος, στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Θέλω λοιπόν να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι αυτές οι προσπάθειες σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θεωρώ ότι οι καθυστερήσεις και οι αβελτηρίες των προηγούμενων ετών διορθώνονται κατά τρόπο εποικοδομητικό και προς όφελος της δικαιοσύνης γενικότερα, αλλά και αυτών των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε ένα αδίκημα σοβαρό ή όχι και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές. Είναι ένα καθήκον απέναντι στην κοινωνία, είναι ένα καθήκον της χώρας απέναντι στη διεθνή κοινότητα και σε αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη» ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κοντονής.