ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για θέματα πανελλαδικού, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος, παραχώρησε, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε μίλησε για την ιδιότητα του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ήταν η πρώτη συνέντευξη μετά τον ορισμό του στη συγκεκριμένη θέση. Ο τοπικός Βουλευτής έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλη τιμή», προσθέτοντας πως «περισσότερο από τιμή, είναι ευθύνη», καθώς «η Δικαιοσύνη είναι μια λειτουργία στη σύγχρονη κοινωνία στην οποία οφείλει να στηρίζεται ο κάθε πολίτης». «Πολύ μεγάλη σημασία έχει η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει «στο μέτρο των δυνάμεών μου να ανταποκριθώ σε αυτήν την πολύ βαριά ευθύνη, γιατί έχω επίγνωση ότι χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά κοινωνία». Όπως σημείωσε, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές με τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης, ο στόχος είναι «να προσδιορίσουμε και να χαράξουμε μια πολιτική στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, τέτοια που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της κοινωνίας, αλλά κυρίως στων ανθρώπων που εργάζονται και στων ανθρώπων που απονέμουν Δικαιοσύνη».

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Πάμε από υποχώρηση σε υποχώρηση. Ή λάθος μηνύματα δίνουμε ή κάτι δεν κάνουμε σωστά. Εδώ και αρκετό καιρό ο Ερντογάν ορίζει την ατζέντα. Η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν αποκρούεται από την ελληνική Κυβέρνηση. Οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη αναβάλουν συνεχώς τη λήψη των μέτρων και την επιβολή των κυρώσεων και η Κυβέρνηση νομίζω αμήχανη παρακολουθεί τα αποτελέσματα της έλλειψης μακροπρόθεσμης στρατηγικής». Όπως είπε, η Κυβέρνηση «πρέπει να αλλάξει πορεία. Πρέπει να οικοδομήσει ένα εσωτερικά αρραγές μέτωπο. Πρέπει να προχωρήσει σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» και «να χαράξουμε μια κοινή γραμμή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας». Ειδικά για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο τοπικός Βουλευτής επεσήμανε ότι «αποτελεί ένα δείγμα επιθετικής διπλωματίας, δίνει ένα στήριγμα στην Κυβέρνηση και “αναγκάζει” τους συμμάχους να τοποθετηθούν επί του πρακτέου». Μάλιστα έκανε λόγο για «θεσμικά σωστή και πολιτικά και εθνικά άψογη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, όπου στα κρίσιμα εθνικά θέματα παρεμβαίνει με κριτική, με υποδείξεις και με προτάσεις, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., όταν ήταν αντιπολίτευση, που είχε ανεβεί στα κεραμίδια για το ζήτημα των Πρεσπών, δίχασε την κοινωνία, έβγαλε στον αφρό ακροδεξιές, βαθιά συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις, με μόνο στόχο τον εκλογικό αποτέλεσμα και σήμερα όχι μόνο θα τηρήσει, αλλά θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας πως «η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν μια απόφαση ελπιδοφόρα που δημιούργησε μία δημοκρατική ανάταση. Αντί, λοιπόν, να νιώσουμε όλοι μέρος αυτής της νίκης, την επόμενη κιόλας στιγμή άρχισαν οι μεμψιμοιρίες, τα χτυπήματα κάτω από την μέση, η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε στο δημόσιο διάλογο ο Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019». Ειδικά για τους Ποινικούς Κώδικες, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε: «Είναι ένα σπουδαίο νομοθέτημα. Είναι απαύγασμα και καρπός πολυετούς προσπάθειας του αφρού των ποινικολόγων της χώρας. Από το 2011 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή». «Η επιστημονική ευθύνη και οι επιλογές που περιέχει δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι των επιστημόνων που τον στήριξαν», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι σωστά «θεωρήθηκε ότι οι παρεπόμενες ποινές της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων δεν έχουν θέση στον Ποινικό Κώδικα, δεν αποτελούν στοιχείο του ποινικού δικαίου, αλλά είναι μια παρεπόμενη ποινή, η οποία έχει σχέση με την εκλογική νομοθεσία».

Ακολούθως ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, λέγοντας πως «με πολύ μεγάλη ανησυχία ως ΣΥΡΙΖΑ Δράμας παρακολουθούμε μια εκκωφαντική στασιμότητα σε όλα τα ζητήματα».

Για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε αρχικά πως «ανακοινώθηκε εκ νέου η Σχολή Κινηματογράφου και δεν ξέρω αυτή η καινούργια ανακοίνωση τι είχε να προσθέσει σε αυτό που έχουμε πει ως ΣΥΡΙΖΑ». Περαιτέρω, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως «τώρα που είναι σε κενό χρόνου, θεωρώ ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του Φεστιβάλ, για τις υποδομές του Φεστιβάλ, για τις δυνατότητες που πρέπει να αποκτήσει το Φεστιβάλ και να μην αρκούμαστε σε μια διαχειριστικού τύπου λογική της μιας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου». Όπως είπε, «το Φεστιβάλ είναι σε ένα οριακό σημείο», υπογραμμίζοντας πως «εάν δεν εξελιχθεί όπως του αρμόζει, μετά από 43 χρόνια, η στασιμότητα αυτή θα το καταστρέψει. Είναι πια ο καιρός να πάρουμε πολύ ουσιαστικές αποφάσεις».

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως «κεραυνό εν αιθρία το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου», κάνοντας λόγο για «παταγώδη αποτυχία όλων μας». Όπως σημείωσε, «δεν μπορεί να είναι στον αέρα ένας εμβληματικός αθλητικός χώρος, όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά, με μια παράδοση δεκαετιών». «Δεν έχω διαβάσει μια πειστική απάντηση από αυτούς που διοίκησαν τον Δήμο πώς φτάσαμε εδώ», πρόσθεσε ο τοπικός Βουλευτής, ζητώντας να γίνει συζήτηση για τις ευθύνες που υπάρχουν, αλλά κυρίως για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Για τις Φυλακές Νικηφόρου και τις προσλήψεις προσωπικού, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για «στασιμότητα». Όπως εξήγησε, «εμείς τον Ιούλιο, παραδίδοντας την Κυβέρνηση, είχαμε ετοιμάσει και τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ», τονίζοντας ότι «είχαμε αυτονομήσει το διαγωνισμό από την υπόλοιπη Ελλάδα και είχαμε ετοιμάσει διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αποκλειστικά για τις Φυλακές της Δράμας». «17-18 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει καθόλου αυτή η ιστορία» ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός», ενώ «δεν υπάρχει μια σαφής δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης». Μάλιστα μίλησε για ευθύνες της Ν.Δ. «και πανελλαδικά, κυρίως όμως τοπικά, για αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση».

Σχετικά με το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι τα έργα σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν. Το 18μηνο ολοκληρώνεται και δεν φαίνεται καμία είδους εξέλιξη στο κομμάτι αυτό». «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε πως «εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ το ξεκολλήσαμε και το φέραμε στο παρά πέντε. Απέμενε μια χρηματοδότηση της τάξης των 150.000 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, για τη μελέτη της οδοσήμανσης και ήταν πλέον έτοιμο το έργο. Έχει κολλήσει και για αυτό κάποιοι έχουν ευθύνες».

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως «πολύ σοβαρό θέμα για την προοπτική της περιοχής μας» την αλλαγή της χάραξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, «ώστε να περιλάβει τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα, τις Σέρρες και τη Δράμα». Όπως είπε, «ο κ. Καραμανλής ως αρμόδιος Υπουργός είπε κάτι που αγγίζει τα όρια του ανέκδοτου, θα γίνει μια ξεχωριστή σύνδεση της Δράμας με το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας “Φίλιππος” και θα κλείσει το θέμα έτσι. Νομίζω ότι δεν αντέχει σε καμία κριτική αυτή η συζήτηση και είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών». «Η ευθύνη είναι πρωτίστως στην κυβερνητική πλειοψηφία και στους τοπικούς παράγοντες εδώ της περιοχής ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας» επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλη την Περιφέρεια και τη δυναμική που θα αναπτύξει».