ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 13 ΚΑΙ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • Πλήθος μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα συμμετάσχει στα τραπέζια εργασίας

 

Την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή, στο Ξενοδοχείο «Chris & Eve», θα πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το 6ο κατά σειρά Συνέδριο, μετά από αυτά για Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Θεσσαλία και Ήπειρο. Σκοπός της Κυβέρνησης, μέσω της πραγματοποίησης των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, είναι η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορέων. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι δίνεται λόγος στις τοπικές κοινωνίες για συναποφασίσουν και να σχεδιάσουν από κοινού τις αναπτυξιακές στρατηγικές για το μέλλον των Περιφερειών τους, με βασικούς άξονες, τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την απασχόληση, την μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την περιβαλλοντική αειφορία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθούν τραπέζια εργασίας, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη, την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον, την οικονομία κ.α.. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα παραβρεθούν στην περιοχή πλήθος μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αναμένεται να συμμετάσχουν ο Υπουργός Οικονομία και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Έρευνα κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Ατχσίγολου, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Ανοιχτό παραμένει βέβαια και το ενδεχόμενο παρουσίας και άλλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, πέρα από τους 16 που προαναφέρθηκαν.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν, μετά την πραγματοποίηση των στρογγυλών τραπεζιών και των σχετικών συμπερασμάτων που θα εξαχθούν από αυτά, με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, αργά το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επισκέφτηκαν στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ειδικότερα, στη Δράμα για το σκοπό αυτό ήρθε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και νυν Βουλευτής κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017.

Ενόψει της παρουσίας πλήθους στελεχών της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών ή Υφυπουργών σε κάθε Νομό της Α.Μ.Θ.. Στη Δράμα ήδη έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα «Διαχείριση και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ορεινού Όγκου Οροσειράς Ροδόπης», την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου και ανάλογα με το πρόγραμμα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως να προκύψουν επισκέψεις και σε άλλους Νομούς, της Δράμας συμπεριλαμβανομένης, πέρα από την παρουσία στις εργασίες του συνεδρίου στην Κομοτηνή.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα τοπικά ζητήματα της Δράμας θα απασχολήσουν τα τραπέζια εργασίας του Συνεδρίου. Από εκεί και πέρα καταγράφεται αισιοδοξία ότι στην τελική ομιλία του Πρωθυπουργού θα υπάρχει αναφορά σε μείζονα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως είναι η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατασκευή του τμήματος Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα, μήκους 10 χλμ., το οποίο διαθέτει μελετητική ωριμότητα, να εξαγγελθεί από τα χείλη του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει υπάρξει αναμονή και για τα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε η εξαγγελία να μετουσιωθεί σε πράξη και να μην χαθεί άλλος χρόνος. Ένα ακόμη ζήτημα που ενδεχομένως να απασχολήσει τον Πρωθυπουργός στην ομιλία του είναι και αυτό του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέσα στο 2018. Η ομιλία του Πρωθυπουργού, λοιπόν, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για το αν θα υπάρχει σαφής αναφορά όσο και σε ποια. Και βεβαίως και για το αν θα υπάρχει αναφορά και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.