ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Ως εδώ και μη παρέκει. Όποιοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες»
  • Καταλογισμός ποσού 700.000 ευρώ αθροιστικά στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ Τ. Χατζηκυριακίδη και σε 2 υπαλλήλους για δαπάνες του 2015
  • Μ. Μλεκάνης, επικεφαλής παράταξης «πόλη+ζωή»: «Γνωρίζω ότι για πολλές από τις δαπάνες για τις οποίες έγινε καταλογισμός δεν υπάρχει ούτε λαθροχειρία, ούτε δόλος, ούτε τίποτε»
  • Ομόφωνη απόφαση για έκτακτούς διαχειριστικούς ελέγχους για την περίοδο 2011-2015 αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ

 

 

Εκτός από την έκδοση ψηφισμάτων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (λεπτομέρειες στην προηγούμενη σελίδα), αρκετά ήταν τα ενδιαφέροντα θέματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου 2018. Το σώμα συνεδρίασε για περίπου 4,5 ώρες και έλαβε αποφάσεις για συνολικά 45 θέματα (41 τακτικά και 4 έκτακτα), εκ των οποίων τα 40 ψηφίστηκαν ομόφωνα και τα 5 κατά πλειοψηφία. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ιδίως κατά τη συζήτηση των θεμάτων προημερησίας διάταξης, οι τόνοι ανέβηκαν και καταγράφηκαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων.

 

«Πυρ ομαδόν» κατά του Μ. Μλεκάνη για τα έξοδα παράστασης των Προέδρων των νομικών προσώπων

 

Το ζήτημα που κυριάρχησε στην προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν αυτό των αποζημιώσεων των Προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου. Το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος ανέφερε ότι «από μερικούς δόθηκε προσωπική διάσταση» και πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσο με αφορά μπορεί να είμαι έντονα επικριτικός σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αλλά πάντα απευθύνομαι στο θεσμικό ρόλο που έχει ο καθένας. Είτε πρόκειται για το Δήμαρχο, είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο, είτε πρόκειται για Προέδρους». Ακόμη, ο κ. Μλεκάνης σημείωσε: «Θα ήθελα πάρα πολύ, αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, να κρατούνται οι ανθρώπινες σχέσεις και οι προσωπικότητες του καθενός αλώβητες από αυτό, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό».

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» είπε πως «η οριστική κρίση ως παράνομης της καταβολής αποδοχών στους Προέδρους των Νομικών Προσώπων που είναι υπάλληλοι του δημόσιοι ή συνταξιούχοι γενικώς και παίρνουν αποδοχές και από το νομικό πρόσωπο ως Πρόεδροι, δεν έχει να κάνει ούτε με τα πρόσωπα, ούτε τους αποδίδεται καμία ευθύνη. Η ευθύνη είναι συλλογική. Εγώ τη συλλογική ευθύνη αποδίδω στην πλειοψηφία τότε, που παρότι εμείς προβάλαμε και καταθέσαμε και τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, επέμενε και ψήφισε» και πρόσθεσε: «Και φυσικά αναγνωρίζουμε ότι η έγκρισή της από τον εδώ Επίτροπο, ο οποίος είναι υπάλληλος για να κάνει αυτή τη δουλειά, δικαιολογεί την καταβολή μέχρι σήμερα των αποδοχών. Αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει το ότι οριστικά είναι παράνομη η καταβολή».

«Πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπεται, μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επειδή θα προκύψει όφελος για τα νομικά πρόσωπα, αυτό το όφελος να μετακυληστεί σε κοινωνικές δαπάνες και προτείνουμε εμείς να καταργηθεί η αύξηση που μπήκε στα δίδακτρα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στο Ωδείο και να καταργηθεί η συνδρομή στο ΚΑΠΗ» επεσήμανε ο κ. Μλεκάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη «πόλη+ζωή», την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου με τίτλο «Παράνομα πληρώνονται με διπλό μισθό αιρετοί στο Δήμο Δράμας», ενώ μεταξύ άλλων, αναφέρονταν ότι «σκανδαλωδώς και παράνομα πληρώνονται με διπλό μισθό δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μαμσάκου που διορίστηκαν πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου Δράμας»

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν τοποθετήσεις από πλήθος Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, ενώ πολλοί εξ αυτών ζήτησαν από τον κ. Μλεκάνη να αναφέρει ονομαστικά τους Προέδρους των νομικών προσώπων τους οποίους εννοεί.

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης ανέφερε: «Θέλω, κ. Πρόεδρε, να αναφέρει ο κ. Μλεκάνης σε ποιους αναφέρεται ονομαστικά. Γιατί αυτή τη στιγμή θίγονται οικογένειες. Υπάρχει δυσφήμιση, γιατί Πρόεδροι Νομικών Προσώπων είμαι εγώ, είναι ο κ. Ψαρράς, είναι ο κ. Τερζής, είναι και ο κ. Χατζηγιάννης. Δεν μπορεί να αναιρεί αποφάσεις του Επιτρόπου, εκτός κι αν ο Επίτροπος είναι κι αυτός κλέφτης, κλέβει το κράτος. Θέλω να απαντήσει ονομαστικά και να αναφέρει ποιον. Γιατί αυτή τη στιγμή ο κάθε ένας από εμάς έχει οικογένειες και παιδιά και θίγονται προσωπικά συμφέροντα».

Όσον αφορά τη συνδρομή στα μέλη του ΚΑΠΗ, ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε: «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Μλεκάνη και την παράταξή του, τα 3,5 χρόνια που ήταν αυτοί Δημοτική Αρχή οι ωφελούμενοι του ΚΑΠΗ πλήρωναν για τους καφέδες και αν ναι, ποιοι έπαιρναν τα λεφτά για τους καφέδες, και αν πάλι ναι, θέλω να ρωτήσω τον κ. Χρυσοχοΐδη, τα δήλωναν στην εφορία. Πλήρωναν 0,30 ευρώ. Έδιναν αποδείξεις για αυτά τα λεφτά; Λέγεται φοροδιαφυγή αυτό. Αυτά τα λεφτά δόθηκαν σε ποιους ανθρώπους και αν δηλώθηκαν στην εφορία; Θέλω να ψαχτούν αυτά τα πράγματα».

Για τον Παιδικό Σταθμό της Καλλιφύτου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Παναγιωτίδης τόνισε: «Ουδέποτε υπήρχε παιδικός σταθμός στην Καλλίφυτο. Το 2003 υπήρχε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας του Δήμου Δράμας, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας. Έκλεισε το 2008, λόγω ακαταλληλότητας κτηρίου και μεταφέρθηκε μετά στο Στενήμαχο. Από τότε δεν υπάρχει τίποτα». «Στο Ε’ Παιδικό Σταθμό βάλανε μέσα σε ακατάλληλο κτήριο παιδιά. Αυθαίρετο κτήριο. Το πλήρωσα από την τσέπη μου για να το κάνω νόμιμο» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτίδης και πρόσθεσε: «Να προσέχουν τι λένε για την παράταξή μας. Γιατί κανένας παιδικός σταθμός δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Προσπαθούμε τώρα να βγάλουμε νόμιμες άδειες λειτουργίας και μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε έναν καινούργιο παιδικό σταθμό. Μήπως θέλετε κι αυτός κ. Μλεκάνη να είναι αυθαίρετος; Να βάλουμε παιδιά μέσα και να κινδυνεύουν οικογένειες;».

Στην αναφορά στην ιδιότητά του ως εφοριακός απάντησε, λίγη ώρα αργότερα, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επί προσωπικού, ανέφερε: «Επειδή ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου με την υπηρεσιακή μου ιδιότητα, θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι εδώ δεν βρίσκομαι ως εφοριακός, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο. Αν θεωρεί και πιστεύει ότι έχει γίνει φοροδιαφυγή κατά τι, μπορεί να κάνει μια καταγγελία στην αρμόδια ΔΟΥ, που είναι η ΔΟΥ Δράμας, να επιληφθεί του θέματος».

Στο θέμα των εξόδων παράστασης των Προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής. «Είναι κρίμα να ξεκινάμε την πρώτη συνεδρίαση του έτους και να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε κλέφτες, λαμόγια ή τι άλλο προκύπτει από αυτό το δελτίο τύπου. Είναι σοβαρό το θέμα. Παρακαλώ, Πρόεδρε, επισήμως να ερωτηθεί η παράταξη ποιος έχει εκδώσει το δελτίο τύπου, γιατί πραγματικά μας ενδιαφέρει το θέμα πάρα πολύ. Οικογένειες έχουμε πίσω μας» σημείωσε ο κ. Τερζής και πρόσθεσε: «Αν σε αυτό το “παράνομα” συμμετέχουμε εν γνώσει μας, είμαστε κλέφτες. Αυτός είναι κι ο ορισμός του κλέφτη. Αυτό, λοιπόν, εξάγεται ως συμπέρασμα. Τώρα, αν ανασκευάστηκαν πράγματα κατά το εισηγητικό του κ. Μλεκάνη δεν με ενδιαφέρει και πολύ θα έλεγα, γιατί άκουσα κάποιες κλάψες που προσπαθούν να ανασκευάσουν, αλλά αυτά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Τα γραπτά μένουν, κ. Πρόεδρε». Ακόμη ο κ. Τερζής ανέφερε ότι «ακούστηκαν και κάτι για ανθρώπινες σχέσεις και προσωπικότητες από τον ίδιο. Νομίζω ότι λίγο αργά ακούγονται» και συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Ξέρει πολύ καλά η παράταξη “πόλη+ζωή” ότι εμείς με επικυρωμένα από τον Επίτροπο εντάλματα πληρωνόμαστε. Υπάρχει έλεγχος απόλυτος και καθαρό μέτωπο. Επίσης, θέλω να πω στον κ. Μλεκάνη, επειδή θεωρούν κάποιοι ότι διαβάζει, ο μισθός, κ. Μλεκάνη, είναι μια έννοια που έχει κάποια χαρακτηριστικά. Σε εμάς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Συνδυάζεται πάντοτε με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και χαρακτηρίζεται. Εμείς, λοιπόν, που πληρωθήκαμε με απόφαση του Επιτρόπου, που είναι εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει πολύ σαφής και συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Αυτό, λοιπόν, έγινε. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

«Βεβαίως και υπάρχει ο σεβασμός στα χρήματα των Δραμινών και είναι απόλυτος. Καταφέραμε μέσα σε 2 χρόνια τα 400.000 που βάζατε από το Δήμο μόνο για το Φεστιβάλ να τα πάμε στις 50.000 ευρώ. Αυτό είναι ενδιαφέρον. Επίσης να ξέρετε ότι έχουμε δεχτεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό πάνω από 100 αγωγές που αφορούν τρίτους προς τον Οργανισμό. Και αν κάνουμε ένα άθροισμα των υποχρεώσεων που μας περιμένουν, που εσείς τις δημιουργήσατε, είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Πέστε μου σε λίγο καιρό θα υπάρχει Οργανισμός, όταν τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις; Επί των ημερών μας, σας πληροφορώ ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως αγωγή» επεσήμανε ο κ. Τερζής. Ακόμη ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στάθηκε στην αντιμισθία των ωρομίσθιων καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, τονίζοντας: «Εσείς την εισηγηθήκατε κ. Μλεκάνη και εσείς την περάσατε στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Αυτήν εφαρμόζουμε. Και ξέρετε δεν την εφαρμόζουμε με τον καλύτερο τρόπο, γιατί αν πάμε στην ανταποδοτικότητα, αν ο γονέας σήμερα πληρώνει 10 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 40. Κρατάμε με νύχια και με δόντια άμυνα και το γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Χρυσοχοΐδης και όσοι είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί μαζί το βγάζουμε. Πού είναι αυτές οι αυξήσεις που έχετε ανακαλύψει στις ευπαθείς ομάδες; Να τις καταλάβουμε κι εμείς τέλος πάντων. Γιατί δεν υπάρχει καμία απόφαση στον Οργανισμό τουλάχιστον στη θητεία μας που να αναφέρεται σε αυξήσεις». «Προσπαθούμε να συμμαζέψουμε. Και ξέρετε μέχρι σήμερα δυστυχώς, φύγατε από εκεί δυστυχώς χωρίς να παραδώσετε και ταμείο. Υπάρχουν ζητούμενα ακόμη στον Πολιτιστικό Οργανισμό από τη θητεία σας. Προσπαθούμε το ένα ευρώ να το κάνουμε δύο. Καταφέρνουμε αυτά τα ανείσπρακτα να τα αυξήσουμε τρεις φορές. Έτσι τιμάμε τα χρήματα των Δραμινών. Και πραγματικά ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πολύ κόπο. Θερμή παράκληση, αν δεν έχετε το μεγαλείο μέσα σας, να αναγνωρίσετε το έργο που γίνεται, τουλάχιστον σιωπήστε, γιατί θα αναγκαστώ να πω κι άλλα στην πορεία», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τερζής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης ανέφερε: «Αν μπορούσε να πει ο κ. Μλεκάνης αν έγραψε αυτός το δελτίο τύπου και ονόματα, για να δούμε τι θα δούμε. Λυπάμαι σε πρώτη φάση. Επιφυλάσσομαι».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ο κ. Σταμάτης Ρεμόντης είπε ότι «αν έχουν στοιχεία, ας έρθουν να πάμε μαζί στον Εισαγγελέα», ενώ ο κ. Αριστείδης Μωυσιάδης ανέφερε ότι «έχει πέσει πολύ χαμηλά ο πολιτικός διάλογος». Ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος έκανε λόγο για «αστοχία στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού» και πρόσθεσε ότι είναι «θέμα σωστής ανάγνωσης και εφαρμογής των νόμων από τις υπηρεσίες και όχι από τους αιρετούς». Τέλος, ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης μίλησε για «πυροτεχνήματα από τη μείζονα αντιπολίτευση».

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των προημερησίας θεμάτων, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης ανέφερε ότι θα δώσει εκ νέου το λόγο στον κ. Μλεκάνη για να πει τα ονόματα των Προέδρων στους οποίους αναφέρεται, με τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» να αναφέρει ότι δεν μπορεί να καθορίσει ο Πρόεδρος τι θα πει, αλλά αν του δοθεί ο λόγος θα απαντήσει σε όσα ειπώθηκαν. Τελικά, ο κ. Μλεκάνης δεν έλαβε το λόγο, ενώ καταγράφηκε ένταση, με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Παναγιωτίδη να αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Μλεκάνη.

 

Χρ. Μαμσάκος: «Όποιοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες»

 

Για το θέμα που δημιουργήθηκε τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε: «Πάντα από την πρώτη στιγμή, μόλις ανέλαβα τη θητεία στο τιμητικό αξίωμα του Δημάρχου, αυτό που με ενδιέφερε και έδειχνα πολύ μεγάλη προσοχή, ήταν η ουσία και το αποτέλεσμα, γιατί αυτό πρώτιστα μετράει για μένα. Τρία χρόνια τώρα δέχομαι έναν ανηλεή πόλεμο με εκφράσεις που είναι ανεπίτρεπτες. Κι όταν λέω ότι με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, θα αναφέρω ακριβώς στο σώμα τι εννοώ. Με ενδιαφέρει να διεκδικήσει ο Δήμος Δράμας, μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία, 8,5 εκ ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα. Με ενδιαφέρει ο Δήμος της Δράμας να διεκδικήσει μέσα από την μεγαλύτερη πρόταση που έχει γίνει από τις ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να εγκριθεί η Ζώνη 3 με 6,5 εκ. ευρώ. Με ενδιαφέρει να κατεβάζει ο Δήμος Δράμας 2 Interreg και να έχει έγκριση των Interreg. Με ενδιαφέρει να κατεβάζει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο Orizon, και να έχουμε έγκριση στο Orizon. Με ενδιαφέρει να κατεβάζουμε πρόταση στο Παράτημα Κοινότητας, πάνω στη λογική στήριξης ευπαθών ομάδων, και να έχουμε έγκριση. Με ενδιαφέρει να κατεβάζουμε πρόταση για το Τζαμί της Δράμας και να έχουμε έγκριση. Με ενδιαφέρει να κατεβάζουμε πρόταση για την έγκριση και τη χρηματοδότηση του Βιολογικού Χωριστής και να έχουμε έγκριση. Με ενδιαφέρει να κατεβάζουμε για τις διαρροές των Τοπικών Διαμερισμάτων, πρόγραμμα στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., που μέσα από 192 Δήμους η 12η πρόσκληση που βγήκε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα είναι η ΔΕΥΑ της Δράμας. Με ενδιαφέρει το ότι μετά από αρκετά χρόνια έχουμε λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το κλείσιμο του ΧΑΔΑ, και μάλιστα μετά από πάρα πολλές γραφειοκρατίες ξεκινήσαμε και ήδη επετεύχθη η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Με ενδιαφέρει το ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. η έγκριση της Μονάδας Προδιαλεγμένων. Με ενδιαφέρει ότι ξεκινάει το έργο μέσα από την Αγροτική Ανάπτυξη στη Σκαλωτή και στο Σιδηρόνερο, που δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια καμιά πρόταση. Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, όλες αυτές τις εγκρίσεις που ήρθαν και περιμένουμε. Και περιμένουμε να ανοίξουν και άλλες προσκλήσεις για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει, κύριοι, και όχι τι θα πουν ορισμένοι της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για να θίξουν προσωπικότητες, οι οποίες έχουν σχέση με το πρόσωπο του Δημάρχου αρχικά».

Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε: «Δεν θα έμπαινα καθόλου στη διαδικασία να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, αν η μείζων αντιπολίτευση δεν έμπαινε στη λογική να σπιλώσει προσωπικότητες Δημοτικών μου Συμβούλων. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λεν ορισμένοι κύριοι ότι “παράνομα πληρώνονται με διπλό μισθό αιρετοί στο Δήμο Δράμας”. Δεν μπορούν να μιλούν ορισμένοι “για παράνομη και σκανδαλώδη πληρωμή διπλού μισθού” σε Δημοτικούς μου Συμβούλους. Δεν μπορούν να ασχοληθούν με τέτοια θέματα, όταν ουσιαστικά αυτά έχουν κριθεί από τις ελεγκτικές αρχές, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μάλιστα είναι καθ’ όλα νόμιμες οι διαδικασίες χωρίς κανένα ψεγάδι».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Η πολιτική δεν είναι η παλαίστρα που θα παίξουμε μποξ και να δούμε ποιος αντέχει. Χρειάζεται και ήθος. Χρειάζεται από πίσω μας να έχουμε τη λογική ότι δεν μπορούμε να σπιλώνουμε προσωπικότητες και ανθρώπους. Και δεν είναι η μοναδική φορά που το κάνει η μείζων αντιπολίτευση. Δεκάδες φορές. Βγήκα να απαντήσω; Βγήκα να αντιπαρατεθώ με αυτά που λένε; Δεν το έκανα, γιατί, όπως σας είπα και πριν από λίγο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ορατό και έρχεται με τις χρηματοδοτήσεις και τις εγκρίσεις. Έρχεται με το αποτέλεσμα. Έρχεται με την προσπάθεια που καταβάλει όλη αυτή η Δημοτική Αρχή, μέσα σε δύσκολα χρόνια, να φέρει ανάπτυξη στην πόλη και στο Δήμο μας. Με τίποτα, όμως, δεν θα επιτρέψω να σπιλώνονται προσωπικότητες ανθρώπων καταξιωμένων στους επαγγελματικούς τους χώρους. Θα πρέπει να αναλογιστούν αυτοί οι κύριοι που το κάνουν ότι δεν τα θυσιάζεις όλα στο βωμό της αντιπολίτευσης. Και θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και προσωπικότητες, αλλά έχουν και οικογένειες πίσω από αυτούς. Σε αυτό, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή από εδώ και στο εξής θα είναι αμείλικτη. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Όταν όμως αποδεδειγμένα έχετε κάτι να μας πείτε, πολύ ευχαρίστως να καθίσουμε και να κάνουμε έναν πολύ καλό διάλογο. Δεν μπορεί όμως αυτή τη στιγμή, με τέτοια δελτία τύπου να εγκαλούνται κάποιοι Δημοτικοί μου Σύμβουλοι. Δεν θα το επιτρέψω. Ως εδώ και μη παρέκει. Γιατί όποιοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες».

 

Καταλογισμός αθροιστικά 700.000 ευρώ στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ και σε 2 υπαλλήλους της επιχείρησης

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα που αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο καταλογισμός που έχει γίνει από τον Επίτροπο Δράμας στον πρώην Πρόεδρο κ. Τάσο Χατζηκυριακίδη και σε 2 υπαλλήλους της επιχείρησης για δαπάνες που έγιναν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ το 2015. Το συνολικό ποσό του καταλογισμού αθροιστικά είναι περίπου 700.000 ευρώ. Πάντως, όπως προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, ο καταλογισμός σύμφωνα με τον Υπηρεσία Επιτρόπου, δεν έχει να κάνει χρήματα που δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν, με ενδεχόμενο δόλο. Εξάλλου, μπορεί μεν αυτή τη στιγμή ο καταλογισμός να είναι ενεργός, όμως πρόκειται για υπόθεση που δεν έχει λάβει τελεσίδικο χαρακτήρα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αρθούν οι κυρώσεις, μετά από εξέταση της υπόθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (πρόκειται για διαδικασία που έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις καταλογισμών σε τοπικό επίπεδο).

Στο κλίμα αυτό, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος και αναφέρθηκε στο θέμα: «Όλους μας λυπεί μια τέτοια εξέλιξη και το λέω πραγματικά με λύπη και χωρίς να προσπαθήσω να καταλογίσω εγώ ευθύνες σε κάποιον, διότι γνωρίζω ότι για πολλές από τις δαπάνες για τις οποίες έγινε καταλογισμός δεν υπάρχει ούτε λαθροχειρία, ούτε δόλος, ούτε τίποτε. Καλή τη πίστη οι υπάλληλοι και πολλές φορές για να εξυπηρετήσουν ανάγκες το έκαναν, αλλά νομίζω ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι πίσω από αυτό, πρέπει να ερχόμαστε και στη θέση τους».

Απαντώντας, στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της επιχείρησης, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018. Μάλιστα, λήφθηκαν ομόφωνες αποφάσεις, με τη θετική ψήφο και του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνη. Όπως είπε ο κ. Ψαρράς στο σώμα ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για την Πράξη του καταλογισμού, παρά μόνο προφορικά. «Όπως δεσμεύτηκα και στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα ενημερωθώ και θα κάνουμε ένα νέο Δ.Σ., όπου εκεί θα ενημερώσω και το σώμα όπως οφείλω» σημείωσε ο κ. Ψαρράς και τόνισε ότι λήφθηκαν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης: «Λάβαμε ομόφωνη απόφαση για έκτακτους διαχειριστικούς ελέγχους από το 2011 έως το 2016. Υπήρξε πλήρης ενημέρωση στο σώμα για τις εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, για την μη ύπαρξη ισολογισμών αποτελεσμάτων χρήσεων, τις οικονομικές καταστάσεις που έπρεπε να κλείσει η επιχείρηση από το 2013 και μετά και δεν έχουν κλείσει, όπως και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος από το 2011, το 2012, διότι το 2011 η πρώτη εταιρική χρήση της επιχείρησης ξεκινάει στις 14 Απριλίου. Ουσιαστικά είναι μια νέα επιχείρηση το 2011, που προέρχεται από συγχώνευση, οπότε κρίναμε και εκεί ότι πρέπει να μπουν έλεγχοι, να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Το 2012 το ίδιο. Από εκεί και πέρα να κλείσουν οι ισολογισμοί του 2013, του 2014, του 2015 και του 2016, όπου και εκεί αποφασίσαμε να γίνουν έκτακτοι διαχειριστικοί έλεγχοι και να προχωρήσουμε και για το 2017, διότι το 2017 δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν γίνουν όσα είπα πριν. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ήταν ομόφωνη αυτή η απόφαση, έχουμε δρόμο μπροστά μας».

 

Επανέφερε εντάσεις η μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο

 

Τέλος, στην ημερήσια διάταξη ένα θέμα που προκάλεσε εντάσεις και ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία ήταν αυτό της αντικατάστασης εγγυητή στη μακροχρόνια (για 50 έτη) σύμβαση εκμίσθωσης 190.000 τ.μ. στην περιοχή Μαυροβάτου. Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία, η οποία εκμίσθωσε την έκταση για την κατασκευή και λειτουργία θερμοκηπιακής μονάδας ζήτησε να αλλάξει ο εγγυητής, λόγω αποχώρησης του προηγούμενου από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εισηγητής του θέματος κ. Άγγελος Σολάκης «η επενδύτρια εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει σταθερή στην πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα και η επένδυση, δηλώνει, ότι θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2018».

Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίες και καταψήφισαν, τέθηκε το θέμα της λύσης της σύμβασης, καθώς δεν τηρήθηκε ο όρος που ανέφερε ότι η έναρξη της επένδυσης θα πρέπει να γίνει σε ένα χρόνο από την υπογραφή της. Επίσης υπήρξαν και αναφορές ότι η εταιρεία πληρώνει τα μισθώματα, έχοντας υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Απαντώντας, ο κ. Σολάκης ανέφερε: «Στις επενδύσεις δεν παίρνουμε μεζούρα χρονική και λέμε ότι τότε θα γίνει. Συνήθως ο επενδυτής προσπαθεί να μπει σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα για να ολοκληροποιήσει την επένδυση, διότι διαφορετικά δεν βγαίνει. Εσείς ξέρετε κανένα πρόγραμμα που έτρεξε τα τρία τελευταία χρόνια; Το ΕΣΠΑ τώρα άνοιξε…»

Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, στην τοποθέτησή του, «φωτογράφισε» το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, λέγοντας: «Μέσα στην αίθουσα υπάρχει άνθρωπος που θα μπορούσε να μας ενημερώσει επακριβώς τι συμβαίνει με αυτόν τον μεγαλοεπιχειρηματία – επενδυτή που μπήκε στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών του, δίνοντας 20 ευρώ το μήνα, γιατί η έδρα της εταιρείας είναι και γραφείο του». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Παύλος Ζαχαριάδης, ο οποίος έθεσε ηθικό θέμα για την απόφαση, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά: «Στη Δράμα εκπροσωπείται από συγκεκριμένο άνθρωπο η εταιρεία, όσον αφορά την έδρα».

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος υπογράμμισε: «Από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα έγινε θέμα αντιπολίτευσης και για να πάρουμε μια απόφαση εκμίσθωσης πέρασαν με καταγγελίες και ενστάσεις 7-8 μήνες», ενώ έκανε λόγο για «ενστάσεις από ανθρώπους που τελικά δεν θέλουν να γίνει καμία επένδυση στη Δράμα. Όπως είπε, μέσα από τη μίσθωση επιτεύχθηκε «διπλασιασμός ενοικίων σε σχέση με τον προηγούμενο ενοικιαστή και διπλασιασμός εσόδων για το Δήμο». «Μια τέτοια επένδυση μεγάλη θέλει και χρηματοδοτικά εργαλεία», πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.

Ο Δήμαρχος Δράμας, συνέχισε, λέγοντας: «Υπόνοιες στο πρόσωπό μου δεν θα ρίχνετε κ. Στεφανίδη» και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν έκρυψα ότι έχω μια επαγγελματική δραστηριότητα. Να την κρύψουμε; Να την ακυρώσουμε;». «Όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη επένδυση δεν ήμουν Δήμαρχος της Δράμας. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας, όταν ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και υπογράμμισε: «Έρχομαι σήμερα να διαπομπευτώ από ορισμένους γιατί ασκώ 25 χρόνια το επάγγελμα του λογιστή;». «Μομφές στο πρόσωπό μου δεν δέχομαι από κανέναν» τόνισε ο Δήμαρχος Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε θετικά ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, πλην του κ. Τάσου Βασιλειάδη, ο οποίος ψήφισε θετικά, ενώ θετικά ψήφισε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης.