ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ

 

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017 με μπόλικη… δόση «Ονειρούπολης», καθώς τα ζητήματα που αφορούσαν την συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατέλαβαν την μερίδα του λέοντος στο χρόνο διάρκειας της συνεδρίασης. Αν μάλιστα απουσίαζαν τα θέματα για την μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, τότε θα επρόκειτο για μια από τις πιο τυπικές συνεδριάσεις στην πρόσφατη ιστορία του Δήμου Δράμας.

Η συνεδρίαση κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.30 και ολοκληρώθηκε λίγο λεπτά πριν τις 22.00. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα συνολικά 40 θέματα (37 τακτικά και 3 έκτακτα), τα 38 ψηφίστηκαν ομόφωνα και μόλις τα 2 κατά πλειοψηφία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θέματα απλά διαβάζονταν ως τίτλοι από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη και το σώμα ψήφιζε ομόφωνα θετικά άμεσα. Για την ιστορία, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν η «Έγκριση της 165/2017 ΑΔΣ της ΔΕΚΠΟΤΑ, σχετικά με την σύνταξη Κανονισμού “ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ”» και η «Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου».

 

Ο προημερησίας διάταξης απολογισμός έφερε αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης

 

Το πρώτο θέμα σχετικά με την Ονειρούπολη που προκάλεσε ένταση ήρθε στην προημερησίας διάταξη, όταν ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Τάσος Χατζηκυριακίδης αναφέρθηκε στον απολογισμό της περσινής Ονειρούπολης (2016-2017), ενώ πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε μοιραστεί και σχετικό ενημερωτικό υλικό στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκάλεσε την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί ως τακτικό σε ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μπορούν να τοποθετηθούν. Η απάντηση που ήρθε από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ότι ο απολογισμός έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προβλέπεται λήψη απόφασης. Μάλιστα, ο κ. Χατζηκυριακίδης ανέφερε, απευθυνόμενος προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την παράταξη «πόλη+ζωή», ότι τον Μάιο του 2013 ο απολογισμός είχε έρθει στην προημερησίας διάταξης συζήτηση. Η απάντηση από τον επικεφαλής της παράταξη «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη ήταν ότι όντως έτσι έγινε το 2013, όμως δεν είναι σωστό. «Τώρα ζητήθηκε ο απολογισμός της Ονειρούπολης να έρθει ως θέμα να συζητηθεί. Και δεν ήρθε» πρόσθεσε ο κ. Μλεκάνης. Αν και ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει ο απολογισμός αν χρειαστεί, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου (ο Δήμαρχος απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό) κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα να συζητηθεί ως τακτικό με λήψη απόφασης», καθώς «αποτελεί θέμα καθαρά ενημέρωσης» και «έχει συζητηθεί και στην διαπαραταξιακή». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του κ. Χατζηκυριακίδη για τον απολογισμό οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020» κ.κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αποχώρησαν προσωρινά από την αίθουσα. Πάντως αυτό που διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις μελών της αντιπολίτευσης είναι ότι για το θέμα θα υπάρξει συνέχεια, καθώς με τη διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτείται το 1/3, δηλαδή 11 μέλη του Συμβουλίου σε σύνολο 33) θα επιχειρηθεί επανέλθει ο απολογισμός για να συζητηθεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τον απολογισμό, ο Πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Χατζηκυριακίδης έκανε λόγο για «σημαντικές τομές» και πρόσθεσε: «Καταφέραμε σε αυτά τα δυόμιση χρόνια να μειώσουμε τον προϋπολογισμό της εκδήλωσης στις 382.000, να απλώσουμε την εκδήλωση μέσα όλο τον δημοτικό κήπο σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να συμμαζέψουμε τα πάγια που ήταν τόσα αγνοούνταν στη Βιομηχανική περιοχή, και κάποια από αυτά – φωτιστικά σώματα- αγνοούνται ακόμη. Σκοπός της εκδήλωσης και στόχος όσον αφορά τη δική μας Δημοτική Αρχή ήταν να παραμείνει η Ονειρούπολη η πρώτη σε επισκεψιμότητα Χριστουγεννιάτικη γιορτή». Ακόμη, κατέθεσε προτάσεις έτσι ώστε να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενη η εκδήλωση, όπως η λειτουργία γραφείου τύπου Ονειρούπολης όλο το χρόνο, η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, η ενεργοποίηση όλων των επαγγελματιών και η δημιουργία δικτύου υποστηρικτών της εκδήλωσης με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

 

Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Ονειρούπολης προκάλεσε μεγάλες διαφωνίες

 

Η… Ονειρουπολιάδα συνεχίστηκε στη συζήτηση των τακτικών θεμάτων της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στο θέμα για την έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ σχετικά με τη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας της «Ονειρούπολης». Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020» να ψηφίζουν αρνητικά. Ουσιαστικά οι αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης είχαν διπλό χαρακτήρα. Κατ’ αρχήν όσον αφορά συγκεκριμένες διατάξεις του κανονισμού τέθηκαν διάφορες ενστάσεις περί νομιμότητας, με κυριότερη αυτή που προβλέπει τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς από την ΔΕΚΠΟΤΑ. Και σε δεύτερο επίπεδο οι αντιδράσεις είχαν στο επίκεντρο το γεγονός ότι διοργανωτής της Ονειρούπολης αναλαμβάνει η ΔΕΚΠΟΤΑ και όχι ο Δήμος Δράμας. Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» έκανε λόγο για «κόκκινο πανί» αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα. Από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» ο κ. Μλεκάνης έκανε λόγο για προχειρότητα και επιπολαιότητα και πρόσθεσε ότι αναρμόδια και παράνομα έρχεται ο κανονισμός για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς εισηγούμενος το θέμα έκανε λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό για τη σύνταξη του κανονισμού, με τη συνεργασία που ανέπτυξε ή προσπάθησε να αναπτύξει με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι κάποιες προτάσεις από τους κ.κ. από Ηλιόπουλο και Τσιαμπούση έχουν ενταχθεί στον κανονισμό. Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Ψαρράς σημείωσε πως «δεν έχουμε παρωπίδες» και πρόσθεσε ότι «μπορούν να γίνουν αλλαγές στην πορεία». Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ «θα υλοποιήσει με τον καλύτερο και πιο διάφανο τρόπο την Ονειρούπολη» και έκανε λόγο για «πλήρη διαφάνεια» και «πλήρη ενημέρωση», προσθέτοντας, απευθυνόμενος προς τις αντιπολιτεύσεις, ότι «τα οικονομικά στοιχεία θα τα έχετε όποτε θέλετε».

 

Ομόφωνο «ναι» στην πραγματοποίηση της Ονειρούπολης, ενστάσεις για τη χρονική της διάρκεια

 

Τα θέματα συζήτησης για την Ονειρούπολη ολοκληρώθηκαν με την ομόφωνη ψήφιση της έγκρισης πραγματοποίησης Χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2017 – 2018» και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Δράμας για την υποβολή όλων των αναγκαίων αιτήσεων για τη χορήγηση όλων των αποφάσεων ή γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν για την πραγματοποίηση της γιορτής, αν και τέθηκαν ενστάσεις (οι οποίες καταγράφηκαν ως παρατήρηση στη θετική ψήφο) από πλευράς αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020») για το χρονικό διάστημα διάρκειας της διοργάνωσης, ζητώντας αυτό να μην είναι στις 7 Ιανουαρίου, αλλά νωρίτερα. Όσον αφορά τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την Ονειρούπολη, αυτή δεν συστάθηκε. Αφενός οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» απάντησαν αρνητικά στη συμμετοχή σε διαπαραταξιακή και αφετέρου οι παρατάξεις «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και «Project Δράμα 2020» ανέφεραν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των μελών τους.

 

Παλλόμενα φανάρια και ηχητικές λωρίδες στις κάθετες της οδού Ιουστινιανού

 

Όσον αφορά την προημερησίας διάταξης συζήτηση, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που τέθηκαν ήταν αυτό της οδού Ιουστινιανού, στην οποία έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήθος ατυχημάτων. Το θέμα τέθηκε από τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και ενεργό πολίτη πλέον κ. Στέλιο Μελισσινό. Απαντώντας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε έναν με ενάμιση μήνα θα τοποθετηθούν παλλόμενα φανάρια (φανάρια που αναβοσβήνουν) σε κάθε κάθετο της οδού Ιουστινιανού, πέρα από τις πινακίδες STOP που ήδη υπάρχουν. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο, μετά τα φανάρια, είναι η τοποθέτηση ηχητικών λωρίδων εντός οδοστρωμάτων, έτσι ώστε να δονούνται οι τροχοί των οχημάτων, περίπου 15 μ. πριν από κάθε διασταύρωση. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο. Το έχουμε ψάξει σε όλες τις κατευθύνσεις. Από εκεί και πάρα θα χρειαστεί να βάλουμε και έναν τροχονόμο», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Από αντιμισθίες μελών της Δημ. Αρχής οι εργασίες στο χώρο προπόνησης της Α. Κορακάκη

 

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στην προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν και οι άμεσες επεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί να γίνουν στο χώρο όπου προπονείται η Δραμινή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής κ. Άννα Κορακάκη. Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε πως έχει πληροφορηθεί πως υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των εργασιών από πλευράς Δήμου. ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέφερε πως το θέμα προχωρά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, και το ποσό που αναλογεί στο Δήμο έχει καλυφθεί από αντιμισθίες μελών της Δημοτικής Αρχής (Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Εταιρειών ή Νομικών Προσώπων).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η εθνική συντονίστρια του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Καλλιόπη Παπαδάκη. Άλλωστε, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο μέσο της φετινής Εβδομάδας Κινητικότητας, όπου ο Δήμος Δράμας αποτέλεσε το κέντρο δράσεων για την Ελλάδα, χάρη στην παρουσία του στην ίδια δράση πέρσι, με την κατάκτηση της 1ης θέσης πανελλαδικά. Η κ. Παπαδάκη ενημέρωσε το σώμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, δίνοντας συγχαρητήρια στο Δήμο Δράμας και αναλύοντας τους στόχους των φετινών δράσεων.