ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Το 2022 ο υπεύθυνος εκδηλώσεων του οίκου City Lights γα τον Παλαιστίνιο ποιητή Μοσάμπ Αμπού Τόχα δήλωσε: Το βιβλίο του με τη δυναμική των ποιημάτων του έχει κερδίσει ένα κάρο βραβεία!

Ο Μοσάμπ είναι ποιητής, συγγραφέας, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, βιβλιοθηκονόμος, ιδρυτής της βιβλιοθήκης της Γάζας το 2019.

Η ποίησή του καλλιεργημένη μεταξύ Δυτικού κόσμου και του κόσμου της Ανατολής. Εκφράζει ανθρωπιστικά ιδεώδη, ξετυλίγει τν ανθρώπινη πλευρά του πολέμου στη Γάζα. Γράφω ποίηση –λέει- γιατί είναι αυτό που πρέπει να ακούσουν οι άνθρωποι. Οι ποιητές πρέπει να καλούνται να διαβάζουν και να συζητούν τα ποιήματά τους, ειδικά σε δύσκολους καιρούς.

Οι Εβραίοι του κατέστρεψαν το σπίτι του, τον απήγαγαν, τον βασάνισαν, έσφαξαν μέλη της οικογένειάς του, των μαθητών του, φίλων του, γειτόνων.

Το 2023 δεν του επέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές να βγει από τη Γάζα, αλλά ποίημά του διαβάστηκε στην εναρκτήρια βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το Φεστιβάλ. Ήταν μάλιστα προσκεκλημένος στο 10ο Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών που θα διοργανωθεί από 23-26 Σεπτέμβρη 2024 (Ημεροδρόμος).

Όμως ακύρωσαν την πρόσκλησή του, όπως κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος ποιητής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν και η πρόσκληση ήταν από τον Φεβρουάριο του 2024. Ενημερώθηκε λοιπόν από τον διοργανωτή του Φεστιβάλ ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο Φεστιβάλ!

Το Φεστιβάλ «Κύκλος ποιητών» διοργανώνεται με χορηγίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και από δημόσιους φορείς και από ιδιωτικά ιδρύματα και εταιρείες.

Αλήθεια γιατί έγινε ο αποκλεισμός του ποιητή της Γάζας.

Αμπού Τόχα; Προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας; Σοκαριστικό!

Τα συμπεράσματα δικά σας.