Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

 

Σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας. Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί δια περιφοράς, χωρίς δηλαδή τη φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής δύο:

-Παροχή συσσιτίου σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δράμας, που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μετά από αίτημα των δημοτικών παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

– Εφαρμογή ή μη των διατάξεων των παρ. 8 και 9 του άρθρου 37 της από 20-03-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 68 Α’/20-03-2020) – Απαλλαγή από την καταβολή τελών

Το θέμα της ανάληψης από το Δήμο Δράμας της σίτισης απόρων δημοτών ήρθε ως συνέχεια της απόφασης της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας να αναστείλει το συσσίτιό της προς διασφάλιση της υγείας όσων το διακονούν, μετά τη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, με τις υποδομές που διαθέτει στον «Χριστοδούλειο Οίκο Ξενίας», στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, λειτουργούσε Τράπεζα Αγάπης από το 2006 (αρχικά στον Ι.Ν. Αγίων Δώδεκα Αποστόλων), καλύπτοντας μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι σιτίζονταν σε καθημερινό επίπεδο, με τις μερίδες που παράγονταν κάθε ημέρα να φτάνουν τις 370. Μετά την αναστολή λειτουργίας του συσσιτίου ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έμεινε χωρίς να έχει κάποια διέξοδο για τη σίτισή του.

Άλλωστε, για το θέμα της συνέχισης του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, παρουσία και του υπεύθυνου του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας πατέρα Αναστάσιου. Στη συνάντηση ο Μητροπολίτης κ. Παύλος ζήτησε τη συμβολή των κ.κ. Παπαδόπουλου και Μαμσάκου, έτσι ώστε να συνεχιστεί το συσσίτιο.

Μετά από την αναστολή λειτουργίας του συσσιτίου, 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας (αριθμός ίσος με το 1/3 του σώματος, όπως προβλέπει η νομοθεσία) από 3 διαφορετικές παρατάξεις («πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση») ζήτησαν εγγράφως την Παρασκευή 20 Μαρτίου κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αποφασιστεί να αναλάβει ο Δήμος Δράμας το συσσίτιο για τους απόρους δημότες του Δήμου. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη 19 Μαρτίου, προφορικό αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου από την πλευρά των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Πάντως, όσον αφορά τη νομοθεσία η Κυβέρνηση δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, καθώς σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’, αρ. φύλλου 69, 20 Μαρτίου 2020) αναφέρεται πως «μέχρι την 31η.5. 2020 οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων…».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «Εργασία… συν», τόσο την Δευτέρα 23 Μαρτίου όσο και την Τρίτη 24 Μαρτίου υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, με τους επικεφαλής ή εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις στις παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι παρατάξεις που κατέθεσαν το αίτημα για τη συνεδρίαση, η «πόλη+ζωή», η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενδεχομένως με κάποιες μικρές επιμέρους διαφοροποιήσεις, αναμένεται να υποστηρίξουν πως λόγω των έκτακτων συνθηκών ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τη σίτιση και των 370 ατόμων που σιτίζονταν μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, καθώς και όποιων ακόμη πολιτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους λόγω κορωνοϊού, ζητήσουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα σίτισης. Αυτό, εφόσον δεν μπορεί να προχωρήσει το ενδεχόμενο παρασκευής φαγητού από εργαζόμενους δομών του Δήμου, μπορεί να γίνει με ανάθεση της ετοιμασίας μερίδων φαγητού σε επιχειρήσεις της Δράμας που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Από την άλλη, η προσέγγιση τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της παράταξης «Project Δράμα 2020» φαίνεται να στηρίζεται στη βάση ότι ο Δήμος οφείλει να στηρίξει όλες τις άπορες οικογένειες δημοτών του, χωρίς όμως να καταστρατηγούνται τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλους. Έτσι, θεωρείται πως θα προταθεί ο αριθμός που θα προκύψει, αφού όμως έχει γίνει διαλογή στο μητρώο των ωφελούμενων της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας (σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα κατέληξε πως πρόκειται για περίπου 130 οικογένειες) και διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς δεν είναι ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα παροχής βοήθειας, να προστεθεί στον αριθμό των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου. Επίσης, να γίνει και γενναία αύξηση (κατά 40.000 ευρώ) του ποσού που αφορά την παροχή ειδών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έτσι ώστε οι ωφελούμενοί του να λάβουν και περισσότερα είδη και σε συχνότερη βάση και επιπλέον να υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό για την κάλυψη μέσω διατακτικών επιταγών των αναγκών που θα προκύψουν από νέες αιτήσεις.

Το τι τελικά θα συμβεί θα διαπιστωθεί στη σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, της διαδικασίας ψηφοφορίας προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου κ. Μαμσάκου με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε μια ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί κοινά αποδεκτή από όλους λύση.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αυτό αφορά την απαλλαγή τελών για κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τελών καθαριότητας – φωτισμού για επιχειρήσεις που υποχρεωτικά διέκοψαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού. Εκτιμάται πως το θέμα θα υπερψηφιστεί και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα οφείλουν να πληρώσουν τα προαναφερθέντα τέλη.