ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Μια κραυγαλέα ταξική και φιλοϊδιωτική επιλογή η αναγνώριση πτυχίων των Κολλεγίων. Γιατί το θέλουν οι κολεγιάρχες με τη στήριξη της Κυβέρνησης; Μα για να μπορούν να αξιοποιήσουν τα πτυχία στην αγορά. Είναι καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος «κουρελιάζουν» το Σύνταγμα (Ν. Φίλης).

Αυτό είναι ένα καθαρόαιμο Νομοσχέδιο «πάσα» στην ιδιωτική εκπαίδευση (efsyn). Είναι ένα ισχυρό χτύπημα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ και ακολουθεί νέος γύρος συγχώνευσης και κλεισίματος τμημάτων και χαμηλή χρηματοδότηση.

Άσε που το Υπουργείο Παιδείας «καλεί» 300 Έλληνες επισκέπτες και 400 διδάσκοντες (μόνο διαλέξεις) από το εξωτερικό από ΗΠΑ για να διδάξουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια με χρηματοδότηση όμως από το Ταμείο Ανάπτυξης για 3 έτη!

Πιο προβοκατόρικο νομοσχέδιο πεθαίνεις! Ένα απαράδεκτο νυχτερινό πραξικόπημα (Efsyn) της Ν. Κεραμέως.

«Νόμος και τάξη» η πανεπιστημιακή που δεν θέλει ούτε η ΕΛΑΣ (όπως είπε και ο Πρόεδρος των Αστυνομικών σε συνομιλία στην TV στις 22/1) και όχι αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας. Για αυτό οι αλλαγές της Κυβέρνησης πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση της νεολαίας –συλλαλητήριο στις 21-1- με αντίσταση από την Αστυνομία, των εκπαιδευτικών και όλου του κόσμου (Δ. Κουτσούμπας).

Φανερό στον Καπιταλισμό να γίνεται έτσι για να ελεγχθεί ο βαθμός εξυπηρέτησης των γενικότερων στοχεύσεων της Αστικής Τάξης (ΚΟΜΕΠ).

Είναι μια στρατηγική της Ε.Ε. στην ανώτατη εκπαίδευση, γίνεται ένας μοχλός για την ένταση των ταξικών φραγμάτων με δραστική μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Όσο για την επαγγελματική εκπαίδευση «κατεβαίνει» σε 15χρονα παιδιά Γυμνασίων με σοβαρές επιπτώσεις στους μαθητές, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΚΚΕ μ-λ).

Στα ΙΕΚ φοίτηση με δίδακτρα ενώ πολλά έχουν λουκέτο.

Αντίδωρο η ταξική τροπολογία της Ν.Δ. που οι απόφοιτοι Κολεγίων να εγγράφονται στο ΤΕΕ με αναβαθμισμένα επαγγελματικά προσόντα. Ποιο το όραμα; Ένα κρατικοδίαιτος Καπιταλισμός της μετριότητας ταϊσμένος με δημόσιο χρήμα. Νέα γενιά των ΚΕΚ και της αρπαχτής του 1990 (Μ.Ε.Τ.Α.).

Επιτροπή σοφών: Η βάση εισαγωγής που εφαρμόστηκε στο παρελθόν δεν είχε θετικά αποτελέσματα.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά στην Εκπαίδευση, τώρα στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα γίνουν ποτέ! (Παναγιωταρέα στην Καθημερινή).

Προστυχιά στην πολιτική, θα το πληρώσετε πάρα πολύ ακριβά. Δεν έχετε συναίσθηση της αγανάκτησης του κόσμου. Δεν θα μας φιμώσετε. Πάρτε και δακρυγόνα. Αυτό θα σκάσει κάποτε και όταν θα σκάσει θα έχει εκκωφαντικό θόρυβο και θα σας τσακίσει (Θ. Παφίλης).

Άρα όλοι μας, επειδή μας αφορά όλους για τα παιδιά μας και άλλους για τα εγγόνια μας και ανήκουμε στους μη προνομιούχους, δεν μπορούμε να πληρώνουμε ιδιωτικά Κολέγια –πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά με διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, στις πόλεις μας, συγκεντρώσεις έξω από Υπουργεία για να μην περάσουν νομοσχέδια με «αποφασίζουμε και διατάσομε».