ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

30/1, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Τιμώνται ως προστάτες της Εκπαίδευσης και των Γραμμάτων.

Για αυτό θα αναφέρω τους δασκάλους μου στο Δημοτικό που τους ήμουν η αγαπημένη μαθήτριά τους, όπως και σε μένα αυτοί.

Παιδί οικοδόμου –με πολλή ανεργία της εποχής- που ευχαρίστησή του η κόρη του ως καλή μαθήτρια.

Στενήμαχος τριτάξιο Δημοτικό, Α’ και Β’ μαζί, Γ’ και Δ’ μαζί, Ε’ και ΣΤ’ μαζί.

Α’ Δημοτικού: δασκάλα Μαριγούλα, δίδυμη με την αδελφή της. Λεπτή, ψηλή και μου ‘λεγε: Μικροσκοπικό κορίτσι να τρως για να ψηλώσεις, αφού διαβάζεις και τόσο πολύ.

Β’ Δημοτικού: δάσκαλος Τσοκαταρίδης. Μου ‘βαλε ποίημα για τη γιορτή της μητέρας που το ίδιο είχε και μαθήτρια της Δ’ τάξης. Οπότε η Μαριγούλα είπε να πούμε από λίγες στροφές κάθε μια μας. Ο Τσοκαταρίδης είπε: Πες το ολόκληρο με τη βροντερή φωνή σου και ας το πει και η άλλη μαθήτρια. Όμως η Αρετή θύμωσε, δεν το είπε. Πάντως κάπου – κάπου συναντιόμαστε και μιλάμε.

Εκπαιδευτήρια (9ο Δημοτικό, λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας). Γ’ και Δ’ Δημοτικού: δασκάλα Ξένια Καλαϊτζίδου. Καθόταν στο τελευταίο θρανίο για να με ακούει όταν έλεγα το μάθημα φωναχτά. Στο διάλειμμα με έστελνε σπίτι της (υπάρχει και σήμερα κολλητά με τον Ήδωνα) για να πάω τα τετράδια των εκθέσεων και έπρεπε οπωσδήποτε να πάρω το κέρασμα από τη μάνα της.

Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού: Μεσσήνης εκ Χωριστής. Από κάθε μάθημα στην ανάγνωση βγάζαμε περίληψη και την καλύτερη τη γράφαμε στον πίνακα για να την αντιγράψουν όλοι. Οι περισσότερες ήταν δικές μου. Στο διάλειμμα μ’ έστελνε στο περίπτερο της Δέσποινας, απέναντι από το Μητροπολιτικό Μέγαρο, να του αγοράσω τη Μακεδονία (τότε απαγορευόταν η εφημερίδα, αλλά δεν φοβόταν). Πόσο τον θαύμαζαν αυτόν τον δημοκρατικό εκπαιδευτικό οι γονείς μου! Όπως και τους παραπάνω που ανέφερα.

Θα τους θυμάμαι πάντα. Νομίζω πως είναι το καλύτερο αφιέρωμα για τους δασκάλους μου, που δεν είναι στη ζωή.

Εκπαιδευτικοί = Μεταδίδουν γνώσεις, αγάπη, μόρφωση, διαμόρφωση σκέψης και συνείδησης των μαθητών. Πολλαπλές υπηρεσίες!!!