Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Σε πρόσφατη ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» προς τον Υπουργό Οικονομικών, που την υπογράφει ο ίδιος ο Πρόεδρός της, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της δημογραφικής συρρίκνωσης της περιοχής, ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη.

Την πρόταση αυτή, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων των επιχειρηματικών κολοσσών, μπορεί κανείς να την βρει επίσης στα προγράμματα των Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ο κ. Βελόπουλος υποτίθεται αντιπολιτεύεται. Τέτοιες προτάσεις καταγράφονται σε δημόσιες παρεμβάσεις των τοπικών Βουλευτών αυτών των κομμάτων, στα πορίσματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη «διακομματική επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης» κ.ο.κ.

Είναι γνωστή και δοκιμασμένη άλλωστε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυτή η συνταγή των «κινήτρων» στους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοκατασκευαστές. Από τη δεκαετία του 1990, που με πρόσχημα «να συγκρατηθεί η εξαγωγή κεφαλαίων προς τα Βαλκάνια», δόθηκαν σειρά φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, μέχρι και σήμερα που επιδοτείται το 12% του «εργασιακού κόστους», ενώ πόροι από ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται στις ίδιες τσέπες.

Αυτή η πολιτική είναι που άφησε κουφάρια τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, αφού το κυνήγι του μέγιστου κέρδους οδήγησε τελικά κάποιους κλάδους σε συρρίκνωση (π.χ. ιματισμός) και πολλές επιχειρήσεις στην αναζήτηση φθηνών εργατικών χεριών στα Βαλκάνια. Άλλωστε το αδηφάγο κεφάλαιο δεν καταλαβαίνει από «πατριωτικό καθήκον»! Πρόσφατο το παράδειγμα του κρατικού θαλασσοδανείου 100 εκ. που έδωσε η Κυβέρνηση στην Ενεργειακή, η οποία απέλυσε μαζικά τους εργάτες που δεν αποδέχθηκαν την εργασιακή γαλέρα σταματώντας και την παραγωγή της μοναδικής πετρελαιοπηγής (Πρίνος) στη χώρα.

Οι «προτάσεις» για ειδικό φορολογικό καθεστώς, όσο κι αν «τσουβαλιάζουν» τη μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη «μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και αγαθά», αφορούν την εξασφάλιση της κερδοφορίας και προετοιμάζουν το έδαφος και για άλλα «προνόμια», που αποτελούν πάγιες απαιτήσεις τους, όπως «ειδική» πολιτική μισθών και ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, «ειδική» καταστρατήγηση ωραρίων, με λίγα λόγια Ειδική Οικονομική Ζώνη!

Λύση για την πληθυσμιακή κατάρρευση της περιοχής δεν αποτελούν οι ξαναζεσταμένες σούπες της ενίσχυσης των λίγων αλλά η πολιτική που στο επίκεντρό της έχει την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Πολιτική στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών που δίνουν αγώνα επιβίωσης και διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% της καταστροφής της παραγωγής και του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αφορολόγητο πετρέλαιο σαν αυτό που έχουν εξασφαλισμένο οι εφοπλιστές! Πολιτική ουσιαστικών αυξήσεων και όχι ψίχουλων και κάθε είδους pass σε μισθούς και συντάξεις. Έργα υποδομής για το λαό (αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρική θωράκιση) και όχι για τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Υγεία και Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής μπορούν να διακρίνουν και μέσα από τέτοιου είδους προτάσεις ποιος βρίσκεται σταθερά στην πλευρά των δικών τους δικαιωμάτων και να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων αλλά και τους… «λαγούς» τους! Να δυναμώσουν τον αγώνα και τις δικές τους διεκδικήσεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Να δυναμώσουν τη δική τους φωνή στη Βουλή και στο δρόμο της πάλης, της σύγκρουσης και της ανατροπής. Να δυναμώσουν παντού το Κ.Κ.Ε.!

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.