ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο με θέμα την εκλογή Προεδρείου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας) και την εκλογή μελών στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η συνεδρίαση, στην οποία αρχικά προέδρευε ο πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες και χρειάστηκε η διεξαγωγή πέντε ψηφοφοριών με κάλπη για να αναδειχθούν το Προεδρείο και τα μέλη των Επιτροπών. Παρόντα στη συνεδρίαση ήταν 31 από τα 33 μέλη του Συμβουλίου.

Το συναινετικό κλίμα ήταν κυρίαρχο, καθώς τόσο στην εκλογή Προέδρου όσο και σε αυτές για την εκλογή Αντιπροέδρου και Γραμματέα καταγράφηκαν μεγάλες πλειοψηφίες στα προτεινόμενα από κάθε παράταξη πρόσωπα. Φυσικά, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου δεν έλειψαν και οι ευχές για αυτό το ξεκίνημα, με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να αναφέρει ότι τις προσεχείς ημέρες θα επιδιώξει συναντήσεις με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και τα μέλη αυτών, για «να συζητήσουμε, να μιλήσουμε και να βρούμε κοινές λύσεις, πως θα συμπορευτούμε για το καλό της Δράμας».

Η εκλογή Προεδρείου

 

Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ενώνουμε την Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης. Στη σχετική ψηφοφορία έλαβε 29 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά ψηφοδέλτια. Νέος Αντιπρόεδρος είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μελισσινός από την παράταξη «πόλη+ζωή», ο οποίος έλαβε 28 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια. Νέος Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γερβάσης Γεωργιάδης από την παράταξη «Project Δράμα 2020». Ο κ. Γεωργιάδης έλαβε 27 ψήφους, ενώ υπήρξαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Πρόεδρος προέρχεται από την Δημοτική Αρχή, ο Αντιπρόεδρος από την δεύτερη σε ψήφους παράταξη και ο Γραμματέας από την τρίτη.

Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για το Προεδρείο, η διαδικασία συνεχίστηκε με Πρόεδρο τον κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη. Φυσικά ακολούθησαν ευχές προς τον κ. Χαραλαμπίδη για καλή θητεία από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η εκλογή των μελών των Επιτροπών

 

Η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας έχουν από 9 μέλη και το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για 6 από αυτά, καθώς τα άλλα 3 σε κάθε Επιτροπή ορίζονται από το Δήμαρχο (ο ίδιος ή κάποιος Αντιδήμαρχος ως Πρόεδρος και 2 Αντιδήμαρχοι). Τα 6 εκλεγμένα μέλη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προέρχονται υποχρεωτικά ανά δύο από τις τρεις πρώτες σε ψήφους παρατάξεις.

Στην Οικονομική Επιτροπή από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» (έλαβε συνολικά 13 ψήφους) εκλέχτηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης (13 ψήφοι) και Γιώργος Δεμερτζής (12 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι ο κ. Χρήστος Κυριακίδης (8 ψήφοι), η κ. Αναστασία Τόλιου (7 ψήφοι), ο κ. Ανέστης Δερματίδης (7 ψήφοι) και ο κ. Τάσος Χατζηγιάννης (5 ψήφοι). Από την παράταξη «πόλη+ζωή» (έλαβε συνολικά 10 ψήφους) εκλέχτηκαν ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης (10 ψήφοι) και ο κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης (10 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι ο κ. Στέλιος Μελισσινός (5 ψήφοι) και Χρήστος Κιοσσές (5 ψήφοι). Από την παράταξη «Project Δράμα 2020» (έλαβε συνολικά 8 ψήφους) εκλέχτηκαν ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης (8 ψήφοι) και ο κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης (8 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος (5 ψήφοι) και ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης (5 ψήφοι).

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» (έλαβε συνολικά 13 ψήφους) εκλέχτηκαν ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης (12 ψήφοι) και ο κ. Χρήστος Κυριακίδης (12 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι η κ. Αναστασία Τόλιου (8 ψήφοι), ο κ. Γιώργος Δεμερτζής (7 ψήφοι), ο κ. Ανέστης Δερματίδης (7 ψήφοι) και ο κ. Τάσος Χατζηγιάννης (5 ψήφοι). Από την παράταξη «πόλη+ζωή» (έλαβε συνολικά 8 ψήφους) εκλέχτηκαν ο κ. Φώτης Νικολαΐδης (8 ψήφοι) και η κ. Χρύσα Σιδερά (8 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι ο κ. Γιάννης Μυστακίδης (5 ψήφοι) και ο κ. Χρήστος Κιοσσές (5 ψήφοι). Από την παράταξη «Project Δράμα 2020» (συνολικά έλαβε 10 ψήφους) εκλέχτηκαν ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης (8 ψήφοι) και η κ. Παρθένα Κιόρτεβε (8 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης (7 ψήφοι) και ο κ. Γιώργος Μουχτάρης (5 ψήφοι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε ψηφοφορία για τις Επιτροπές του Δήμου υπήρχαν τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια με υποψηφίους (ένα από κάθε παράταξη που δικαιούται εκπροσώπηση) και ο καθένας Δημοτικός Σύμβουλος μπορούσε να επιλέξει ένα εξ αυτών. Έτσι ήταν εύλογο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των τριών πρώτων παρατάξεων να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξής του και το ενδιαφέρον στράφηκε στο τι θα πράξουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων που δεν είχαν δικό τους ψηφοδέλτιο για να στηρίξουν. Αν και οι ψηφοφορίες ήταν μυστικές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συσχετισμό δυνάμεων των παρατάξεων και την κοινή λογική, ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και η κ. Χαρούλα Χατζηιωαννίδου από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισαν για την Οικονομική Επιτροπή το ψηφοδέλτιο της παράταξης «πόλη+ζωή» και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Project Δράμα 2020», ενώ ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», και στις δύο ψηφοφορίες ψήφισε το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα».

 

Οι Αντιδήμαρχοι που ορίστηκαν μέλη των Επιτροπών

 

Εντωμεταξύ, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, με απόφασή του ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος όρισε τους Αντιδημάρχους που θα συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Έτσι, στην Οικονομική Επιτροπή ορίστηκαν να συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου και Γιάννης Εφραιμίδης, ενώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Μουρβετίδης και Γιάννης Καψημάλης.

Μετά και από τους συγκεκριμένους ορισμούς, η πλήρης σύνθεση των τακτικών μελών των Επιτροπών του Δήμου Δράμας είναι η εξής:

-Οικονομική Επιτροπή: Χριστόδουλος Μαμσάκος, Μιχάλης Τάσσου, Γιάννης Εφραιμίδης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Δεμερτζής, Μιχάλης Μλεκάνης, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, Λευτέρης Χρυσοχοΐδης

-Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: Χριστόδουλος Μαμσάκος, Μιχάλης Μουρβετίδης, Γιάννης Καψημάλης, Λευτέρης Καλλινικίδης, Χρήστος Κυριακίδης, Φώτης Νικολαΐδης, Χρύσα Σιδερά, Δημήτρης Ιωαννίδης, Παρθένα Κιόρτεβε