Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 συμμετείχαν ως υποψήφιοι Ευρωβουλευτές 9 Δραμινοί, οι οποίοι είτε έλκουν την καταγωγή τους από τη Δράμα είτε κατοικούν εδώ.

Πρώτη από τους Δραμινούς υποψήφιους στην εκλογική περιφέρεια της Δράμας ήρθε η κ. Άντρη Παράσχου, η οποία ήταν υποψήφια με τη Ν.Δ.. Πρώτος σε όλη τη χώρα από τους Δραμινούς υποψήφιους ήταν ο κ. Μιχάλης Κουρτίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση. Στη Δράμα, όπως συνέβη και στο σύνολο της χώρας, πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο κ. Γιώργος Αυτιάς.

Οι επιδόσεις των Δραμινών υποψήφιων Ευρωβουλευτών

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. κ. Ανδρούλα (Άντρη) Παράσχου στον Νομό Δράμας έλαβε 2.320 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της, πίσω από τους κ.κ. Γιώργο Αυτιά και Φρέντη Μπελέρη. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας, η κ. Παράσχου έλαβε 15.227 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 34η στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση κ. Μιχάλης Κουρτίδης στον Νομό Δράμας έλαβε 1.823 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, πίσω από τον κ. Εμμανουήλ Φράγκο. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας ο κ. Κουρτίδης έλαβε 23.772 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 9ος στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Μυρτώ Σαμαρά – Οικονόμου στον Νομό Δράμας έλαβε 1.258 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της, πίσω από τους κ.κ. Θοδωρή Ζαγοράκη και Σάκη Αρναούτογλου. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας, η κ. Σαμαρά – Οικονόμου έλαβε 13.569 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 27η στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη στον Νομό Δράμας έλαβε 1.242 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας, η κ. Κατσιγιάννη έλαβε 13.531 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 30η στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα κ. Μαρία Παυλίδου στον Νομό Δράμας έλαβε 404 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας, η κ. Παυλίδου έλαβε 1.699 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 5η στο ψηφοδέλτιο του Πράσινου Κινήματος.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Πατριώτες κ. Πέτρος Τσολιάς στον Νομό Δράμας έλαβε 186 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τους κ.κ. Χαράλαμπο Γιώτη και Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας ο κ. Τσολιάς έλαβε 1.184 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 24ος στο ψηφοδέλτιο των Πατριωτών.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά κ. Αλέκα Κρασοπούλου στον Νομό Δράμας έλαβε 82 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της, πίσω από τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη, Κλέωνα Γρηγοριάδη και Κώστα Λαπαβίτσα. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας, η κ. Κρασοπούλου έλαβε 1.625 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 35η στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Δημιουργία κ. Δημήτρης Κουκουτσολίδης στον Νομό Δράμας έλαβε 67 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας ο κ. Κουκουτσολίδης έλαβε 610 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 14ος στο ψηφοδέλτιο της Δημιουργίας.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Συντηρητικούς κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης στον Νομό Δράμας έλαβε 24 σταυρούς προτίμησης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον κ. Ελευθέριο Χατζηιερεμία και την κ. Ειρήνη Τόλια. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας ο κ. Χαραλαμπίδης έλαβε 1.050 σταυρούς προτίμησης και ήρθε 3ος στο ψηφοδέλτιο των Συντηρητικών.

Ποιοι εκλέχτηκαν Ευρωβουλευτές

Οι 21 Ευρωβουλευτές οι οποίοι εκλέχτηκαν από τη διαδικασία της Κυριακής 9 Ιουνίου είναι οι εξής:

Από τη Ν.Δ.: Γιώργος Αυτιάς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Φρέντης Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας

Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου

Από την Ελληνική Λύση: Εμμανουήλ Φράγκος και Γαλάτω Αλεξανδράκη

Από το Κ.Κ.Ε.: Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης

Από τη ΝΙΚΗ: Νίκος Αναδιώτης

Από την Πλεύση Ελευθερίας: Μαρία Ζαχαρία

Από τη Φωνή Λογικής: Αφροδίτη Λατινοπούλου

Οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι Ευρωβουλευτές στη Δράμα

Όσον αφορά τους πρώτους σε σταυρούς υποψήφιους Ευρωβουλευτές στην εκλογική περιφέρεια της Δράμας, από τα πρώτα κόμματα, η κατάσταση είχε ως εξής:

Νέα Δημοκρατία

ΑΥΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 3.184

ΜΠΕΛΕΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΦΡΕΝΤΗΣ 2.357

ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑ (ΑΝΤΡΗ) 2.320

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1.959

ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) 1.788

ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) 1.469

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ 1.349

ΔΗΜΑΣ ΠΥΡΡΟΣ 1.305

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1.207

ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ) 1.200

ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 970

Ελληνική Λύση

ΦΡΑΓΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ) 2.105

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1.823

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΓΑΛΑΤΩ 623

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1.535

ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) 1.348

ΣΑΜΑΡΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΥΡΤΩ 1.258

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1.236

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1.111

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΪΑ 1.242

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1.203

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1.086

ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 798

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ 663

ΝΙΚΗ

ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 508

ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 353

Κ.Κ.Ε.

ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 381

ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 344

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 285

Φωνή Λογικής

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 606

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 228

Πλεύση Ελευθερίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 217

ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΑΡΙΑ 196

Σε σχέση με τα πανελλαδικά αποτελέσματα σταυροδοσίας και τους εκλεγέντες Ευρωβουλευτές υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τις επιλογές των πολιτών στη Δράμα.

Στη Νέα Δημοκρατία σε υψηλότερες από τις πανελλαδικές τους θέσεις είναι η κ. Άντρη Παράσχου, με καταγωγή από τη Δράμα, και ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Καλή παρουσία είχαν επίσης οι Ολυμπιονίκες κ. Πύρρος Δήμας και κ. Βούλα Πατουλίδου.

Στην Ελληνική Λύση υψηλότερη θέση σε σχέση με την πανελλαδική του έχει ο κ. Μιχάλης Κουρτίδης από τη Δράμα.

Στο ΠΑΣΟΚ στην πρώτη και την τρίτη θέση βρίσκονται ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης και η κ. Μυρτώ Σαμαρά – Οικονόμου αντίστοιχα, αμφότεροι με καταγωγή από τη Δράμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δραμινή κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς προτίμησης από τους εκλεγέντες Ευρωβουλευτές.

Στο Κ.Κ.Ε. πρώτη είναι η κ. Ελένη Γερασιμίδου και ακολουθούν οι εκλεγέντες Ευρωβουλευτές.

Στην Πλεύση Ελευθερία στην πρώτη θέση βρίσκεται η κ. Καλλιόπη Ευαγγελίδου.