«ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

 

  • «Ενώ απερίσκεπτα σπαταλά τα χρήματα των Δραμινών»

 

Σε ανακοίνωση της παράταξης «πόλη+ζωή» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, αναφέρονται τα εξής:

«Η πρόθεση, η στάση και η απόφαση της παράταξης του κ. Μαμσάκου στη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας την Τετάρτη 30 Αυγούστου καταδεικνύει την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την απερισκεψία, αν δεν υποκρύπτεται κάποια άλλη σκοπιμότητα, στη διαχείριση των χρημάτων των Δραμινών.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόσυρση ενός θέματος της Ημερήσιας Διάταξης από τον ίδιο τον Δήμαρχο, αφού προηγήθηκε η επιχειρηματολογία υπέρ της ψήφισής του από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά και από τον αναπληρωτή του Δημάρχου κ. Καραμπατζάκη;

Συγκεκριμένα, κληθήκαμε να ψηφίσουμε μία δαπάνη 25.000 € για μία μελέτη η οποία δεν ήταν κοστολογημένη, δεν συνοδευόταν από έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί από τους μηχανικούς του Δήμου και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν επείγουσα. Όταν διατυπώσανε τις βάσιμες αντιρρήσεις μας, καταρχήν απορρίφθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά και από τον αναπληρωτή του Δημάρχου κ. Καραμπατζάκη. Ο κ. Μαμσάκος, ακυρώνοντας τις τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων του, απέσυρε το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι έπρεπε η δαπάνη να κοστολογηθεί. Τι να υποθέσουμε; Ότι ξέρει κάτι παραπάνω για την σκοπιμότητα που θα εξυπηρετούσε η δαπάνη ή ότι δεν ξέρει τι γίνεται στον Δήμο που υποτίθεται ότι διοικεί;

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουμε την ατυχία ο κ. Μαμσάκος να είναι, εκτός από Δήμαρχος Δράμας, και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ. Με τον διπλό του ρόλο φέρει ακέραια την ευθύνη της αδυναμίας να τηρηθεί έστω και ένα χρονοδιάγραμμα σχετικό με την διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την συνεχιζόμενη πληρωμή αυξημένων δημοτικών τελών από τους δημότες, μετά την πάνω από 50% αύξηση των δημοτικών τελών από τον κ. Μαμσάκο.

Συγκεκριμένα:

Ο κ. Μαμσάκος αύξησε τα δημοτικά τέλη για να πληρωθεί -δήθεν- η μεταφορά των απορριμμάτων στις Σέρρες από ιδιώτη μεταφορέα, επειδή ο Δήμος Δράμας διέθετε μόνο 1 όχημα μεταφοράς. Σήμερα παρά την εξασφάλιση 4 οχημάτων μεταφοράς, μετά από δικές μας επανειλημμένες καταγγελίες, συνεχίζει να πληρώνει ιδιώτη μεταφορέα. Απερίσκεπτη σπατάλη.

Δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση με 1.000.000 € από το 2015 για την προμήθεια συστήματος μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων. Πλήρης ανικανότητα.

Προσπάθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μαμσάκος να μεταφέρει τις ευθύνες σε άλλους. Δυστυχώς, φταίει ο ίδιος και ως Δήμαρχος Δράμας και ως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ.

Ένα ακόμη παράδειγμα ανικανότητας και άστοχων αποφάσεων που θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις είχαμε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, προβλέπονταν να δημιουργηθούν (εντός του 2016) στη Δράμα 2 “Πράσινα Σημεία” για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να περιοριστεί ο όγκος τους μέσω ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης κλπ. Ο ένας από τους δύο χώρους ήταν χωράφι σχολικού κλήρου, το οποίο ο Δήμος οφείλει να ενοικιάζει και να αποδίδει τα έσοδα στα σχολεία (σημειώνεται ότι δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα στα σχολεία καθόλου έσοδα από τους σχολικούς κλήρους). Πήρε, λοιπόν, ο κ. Μαμσάκος δύο αποφάσεις. Και να ενοικιάσει το χωράφι σε ιδιώτη και να δημιουργήσει σ’ αυτό “Πράσινο Σημείο”. Με απόφασή του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε την σωστή απόφαση για να υλοποιήσει την λανθασμένη και να στερήσει έσοδα από τις σχολικές επιτροπές για την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ποιος φταίει λοιπόν για τις λανθασμένες αποφάσεις, τις άστοχες ενέργειες και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις;

Αν κοιτάξει στον καθρέφτη ο κ. Μαμσάκος θα πάρει την απάντηση».