ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ EDUCATION LEADERS AWARDS 2022 ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GOLD ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΡΕΣ VIRTUAL Ή ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ»

Αφορά τον Προσφυγικό Συνοικισμό των Κρατικών Δράμας και ειδικότερα την οδό Βιστωνίδας (πρώην πάροδος Ραιδεστού)

 

Το βραβείο Gold στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές Virtual ή Φυσικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση» στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2022 έλαβε διαδικτυακή εφαρμογή του 3ου Γυμνασίου Δράμας και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία η οποία αφορά τον Προσφυγικό Συνοικισμό Κρατικών Δράμας και ειδικότερα την οδό Βιστωνίδας (πρώην πάροδος Ραιδεστού), η οποία ακόμη και σήμερα διατηρεί πολλά χαρακτηριστικά της εποχής του 1920, όταν και εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στην περιοχή. Η εφαρμογή βασίζεται σε προφορικές ιστορίες, με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου να συνομιλούν με ανθρώπους, οι οποίοι διηγούνται ιστορίες από παλαιότερες εποχές.

Η κύρια καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι λειτουργεί με ιστολόγιο ιστορίας με χάρτες (Story map), με ειδικές εφαρμογές διαδικτυακού GIS (Web GIS) και τις ενεργές ψηφιακές φόρμες συμπλήρωσης. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ελεύθερη ανοικτή πρόσβαση.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία εκπαιδευτική διαδρομή μέσα από τις συνεντεύξεις κατοίκων κατά μήκος του Συνοικισμού. Άτομα και ομάδες μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή αυτή τόσο διαδικτυακά, όσο και επί τόπου χρησιμοποιώντας μέσω των κινητών τηλεφώνων ψηφιακές εφαρμογές για την περιήγηση και αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος.

Το εκπαιδευτικό σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί είτε εντός του σχολείου μέσω υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε επί τόπου ως μια υπαίθρια δραστηριότητα αναζήτησης των βίντεο των κατοίκων στη διαδρομή που έχει δημιουργηθεί μέσω ειδικών γεωεφαρμογών σε κινητές συσκευές.

Συνέντευξη τύπου

Σχετική συνέντευξη τύπου, μετά τη βράβευση της διαδικτυακής εφαρμογής, παραχώρησαν, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κα Χριστίνα Βαμβούρη, η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα Ευαγγελία Παρασκευά, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου κ. Στέλιος Λαζαρίδης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ευάγγελος Μαλκάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία της βραβευθείσας εφαρμογής, ενώ το ίδιο έγινε και από τη Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Χριστίνα Βαμβούρη, η οποία επεσήμανε πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν βιωματικούς τρόπους για να μάθουν τα παιδιά Ιστορία.

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα Παρασκευά έκανε λόγο για μια καινοτόμα δράση, με την οποία αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και η οποία συμβάλλει στην πιο ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως σκοπός της δημιουργίας της εφαρμογής ήταν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με ένα τμήμα της τοπικής Ιστορίας και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή, ενώ στόχοι, μεταξύ άλλων, ήταν η ανάπτυξη χωρικής σκέψης των παιδιών και η σύνταξη των παιδιών σε ομάδες.

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας κ. Μαλκάκης σημείωσε πως για τη δημιουργία της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε η τεχνογνωσία που διαθέτει το Τμήμα και πρόσθεσε πως η διαδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε τουριστικό επίπεδο.