Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και δείχνουν ότι μόνο στην Αμερική κάθε χρόνο τουλάχιστον 38 παιδιά χάνουν τη ζωή τους απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην καμπίνα..

Μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο οι ζεστοί μήνες είναι μπροστά μας και σύντομα αναμένεται πιο θερμά αεράκια να κάνουν την εμφάνισή τους. Ενόψει αυτής της αλλαγής του καιρού μια οργανωμένη δράση κλειδαράδων στο Phoenix των ΗΠΑ που φέρει την ονομασία Pop-A-Lock ετοιμάζεται να τεθεί για ακόμα μία σεζόν στην υπηρεσία του κοινού.

Στόχος τους είναι να ξεκλειδώνουν αυτοκίνητα μέσα στα οποία είναι εγκλωβισμένα παιδιά και κατοικίδια, σώζοντας τη ζωή τους από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό. Μάλιστα η συγκεκριμένη δράση προσφέρεται δωρεάν!

Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό με πολλούς οδηγούς να ριψοκινδυνεύουν τις ζωές των παιδιών ή των ζώων προκειμένου να «πεταχτούν» γρήγορα σε μια δουλειά πριν επιστρέψουν στο όχημά τους.

 

 

Τα στοιχεία με τις συνέπειες αυτής της πρακτικής είναι αδιάψευστα αφού σύμφωνα με το National Safety Council των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 38 παιδιά (κάτω των 15 ετών) χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από θερμοπληξία, μη μπορώντας να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην καμπίνα.

Την ίδια στιγμή η PETA αναφέρει πως οι αντίστοιχες περιπτώσεις ζώων για το 2021 έφτασαν τις 59, ενώ κάποιοι μιλάνε για αρκετά υψηλότερα νούμερα αφού πολλές απ’ τις απώλειες δεν αναφέρονται στις αρχές και έτσι δεν καταγράφονται.

Το πρόγραμμα Pop-A-Lock τρέχει 24/7 και όπως τονίζει ένας από τους κλειδαράδες που συμμετέχουν στη δράση, ο Brian Borden, είναι σημαντικό να γίνεται αμέσως η κλήση αφού κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό στη διάσωση.

Επίσης τονίζει πως μαζί με την κλήση του κλειδαρά θα πρέπει να ειδοποιούνται και οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FOX 10, μόνο για το 2021 η δράση Pop-A-Lock συμμετείχε σε περισσότερες από 8.000 διασώσεις παιδιών στην Αμερική!

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στους κατόχους αυτοκινήτων με έξυπνα κλειδιά (smart keys) οι οποίοι εσφαλμένα θεωρούν πως αν τα αφήσουν μέσα στην καμπίνα και απομακρυνθούν, δεν υπάρχει περίπτωση το όχημα να κλειδώσει.

Όπως εξηγεί ο Brian Borden αυτό δεν ισχύει αφού έχει επέμβει σε δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις όπου το αυτοκίνητο αναγνώρισε ότι κάποιος “ανεπιθύμητος” προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση και κλείδωσε από μόνο του.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το FOX 10…

Πηγή: FOX 10 Phoenix