ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Τις γιορτές δίνουμε τα χέρια ανταλλάσσοντας ευχές. Φέτος βέβαια όχι λόγω της πανδημίας. Ωστόσο και εξ αποστάσεως «έδωσαν τα χέρια» διαδικτυακά, εγγράφως, τηλεφωνικά κλπ. Ποιοι ήταν; Ας δούμε…

1. Ο Γ. Βρούτσης «έδωσε τα χέρια» με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ταΐζοντάς τους με πακτωλό δισεκατομμυρίων, πληρωμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

2. Η Κυβέρνηση «έδωσε τα χέρια» με τους «κοινωνικούς εταίρους» στην ΓΣΕΕ για «κοινή προσπάθεια» προκειμένου τάχα να βγει η χώρα από την κρίση, με ανατροπές βέβαια στα εργασιακά δικαιώματα.

3. Το ΚΙΝΑΛ – Πα.Σο.Κ. με Α. Λοβέρδο «έδωσε τα χέρια» με τους εργοδότες, λέγοντας πως δεν γίνεται εργασία χωρίς «επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη» κι ας τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα.

4. Η Ν.Δ. «έδωσε τα χέρια» με τους εργοδότες για να μην υπάρχουν σωματεία. Αυτά που υπάρχουν αλλοιώνουν τους συσχετισμούς υπέρ των εργοδοτών, αφού είναι γέννημα θρέμμα της Ν.Δ. (που με νόμο ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνηση έβαλαν εμπόδια για το δικαίωμα στην απεργία και διαδηλώσεις).

5. Η Ε.Ε. «έδωσε τα χέρια» με την Κυβέρνηση με οδηγίες υπολογισμού του κατώτατου μισθού για την αντοχή της οικονομίας και των επιχειρήσεων!!!

6. Ο ΣΕΒ «έδωσε τα χέρια» με την Κυβέρνηση και τους τραπεζίτες για την τηλεργασία, έχοντας μειωμένο λειτουργικό κόστος, που σημαίνει εργαζόμενοι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, που σημαίνει όχι διακοπές, όχι ανάρρωση, όχι άδεια λοχίας, όχι αυξήσεις στο μισθό.

7. Η Ν.Δ. «έδωσε τα χέρια» με τον ΟΑΕΔ, διότι θέλει να τον έχει ως πολύτιμο εργαλείο με προγράμματα παροχής φτηνού έως και δωρεάν εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις με αντίκτυπο το «χτύπημα» των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ρύθμιση από Ν.Δ. και μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που πηγαίνουν στις τσέπες της εργοδοσίας, αντί να επιστρέφουν στους εργαζόμενους. Διότι οι πόροι του ΟΑΕΔ προέρχονται από τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα ένα εκατομμ. άνεργοι και μόλις το 13% να επιδοτείται).

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί που «έδωσαν τα χέρια». Οι αναγνώστες μας τους γνωρίζουν, γι’ αυτό και δεν επεκτείνομαι περισσότερο. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το τι μας συμφέρει, λέγοντας όχι στο Κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει η Ν.Δ.

Καλές Γιορτές με υγεία και ψυχραιμία.