ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

 

Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα με συνέπεια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας επί 14 χρόνια ως Δήμαρχος.

Το 1996 υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Δράμας και Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εξασφαλιζόταν η σταθερή χρηματοδότηση του Φεστιβάλ και αναγνωριζόταν ο επίσημος Εθνικός του χαρακτήρας. Έτσι έληγε μια διαμάχη αμφισβήτησης του Φεστιβάλ της Δράμας από καρεκλοκένταυρους του χώρου που τότε διοργάνωναν αντιφεστιβάλ για να μας χτυπήσουν.

Η μεγάλη τομή και το μεγάλο άνοιγμα έγινε πριν 23 χρόνια όταν αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή να δημιουργήσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Έτσι το Φεστιβάλ έκανε το διεθνές άνοιγμά του και από τότε πετάει σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του προβάλλονται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Η κατασκευή από την τότε Δημοτική μας Αρχή του Δημοτικού Ωδείου και η αναπαλαίωση του κινηματογράφου Ολύμπια εξασφάλισε δύο αίθουσες προβολής οι οποίες στηρίζουν το θεσμό.

Ενώ αγοράσαμε την καπναποθήκη της οδού Περδίκα δυστυχώς η αναπαλαίωση της εγκαταλείφθηκε από τις μετέπειτα τοπικές αρχές παρόλο που είχαμε δημοπρατήσει τη σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρόλα αυτά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελεί το μεγαλύτερο σοβαρό μηχανισμό προβολής της 7ης τέχνης και της Δράμας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να μη συμμετέχουν όσοι Δραμινοί θα έπρεπε αλλά η Δράμα και οι άνθρωποί της ήταν αυτοί που το κράτησαν ζωντανό μαζί με τους μικρομηκάδες που κάθε χρόνο προβάλλουν τη δουλειά τους εδώ.

Είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας της τέχνης και των νέων κινηματογραφιστών.

Ως τέτοιο το καλωσορίζουμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία και φέτος.