ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

 • «Ο νούμερο ένα εχθρός της Ονειρούπολης είναι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο»
 • «Κάποιοι έχουν περάσει ακόμη και το όριο του συκοφάντη και του λασπολόγου»
 • «Όσο η Ονειρούπολη θα βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Δράμας, δεν υπάρχει περίπτωση καμίας αναβάθμισης»
 • «Πάντοτε στην Ονειρούπολη ξεχνάμε το βασικότερο, που είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη μας»
 • «Κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ, με τη συνείδησή μου καθαρή, διότι έκανα το minimum που θα μπορούσα να κάνω ως ένας απλός Δημοτικός Σύμβουλος, προσέφερα στην κοινωνία της πόλης και στην τοπική οικονομία»
 • «Ή θα αλλάξουμε άρδην όλο το σκηνικό και το σκεπτικό ή δυστυχώς θα καταντήσει η Ονειρούπολη να είναι ένα περιφερειακό ζήτημα»
 • «Θα πρέπει η αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να περιοριστεί στην παραχώρηση του χώρου και της λειτουργίας μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής, η οποία ανήκει στον Δήμο»
 • «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα για να αναλάβουν τη διοργάνωση»
 • «Εδώ δεν μιλάμε για ένα πανηγύρι. Εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο brand name χριστουγεννιάτικου τουρισμού – χριστουγεννιάτικου χωριού στην Ελλάδα»
 • «Δεν ανήκω στη γενιά των συκοφαντών, ούτε στη γενιά των λασπολόγων που επιμένουν να λασπολογούν και να συκοφαντούν»
 • «Ήδη ο λαός τους στέλνει συνέχεια στην αντιπολίτευση. Αφού επιμένουν, θα τους ξαναστείλει στην αντιπολίτευση. Μήπως είναι καλύτερα πιο νωρίς να πάνε στα σπίτιά τους;»
 • «Αφού λοιπόν έφυγε ο Καλλινικίδης από τη μέση, γιατί δεν ομονοούν όλοι, μα όλοι, στο να γίνει η επόμενη Ονειρούπολη η καλύτερη, έτσι όπως και οι ίδιοι την προαναγγέλλουν, και οι αντιπολιτεύσεις και η συμπολίτευση, ώστε να κάνουν το καλύτερο»

 

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, σχετικά με την Ονειρούπολη, μετά και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διοργάνωση.

Ο κ. Καλλινικίδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά, κληθείς να καταθέσει όσα αποκόμισε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι «ο νούμερο ένα εχθρός της Ονειρούπολης είναι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο». Μάλιστα έκανε λόγο για υποκρισία και ασχετοσύνη, οι οποίοι είναι λόγοι που δεν θα αφήσουν την Ονειρούπολη να ορθοποδήσει.

Σχετικά με το ζήτημα των αναθέσεων, στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, ένα θέμα για το οποίο ασκήθηκε κριτική στη Δημοτική Αρχή, ο κ. Καλλινικίδης είπε πως πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη 4 παρατάξεων οι οποίες συμμετείχαν στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ίδια διαδικασία ακολουθούνταν και στο παρελθόν, όταν ο προϋπολογισμός της Ονειρούπολης ξεπερνούσε το 1 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, «κάποιοι έχουν περάσει ακόμη και το όριο του συκοφάντη και του λασπολόγου», καθώς δεν εμφανίζουν στοιχεία για τις καταγγελίες τους, αλλά ζητούν αποδείξεις από τους καταγγελλόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε ότι «όσο η Ονειρούπολη θα βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Δράμας, δεν υπάρχει περίπτωση καμίας αναβάθμισης», καθώς απαιτούνται «πολύ καλές, άρτιες και δοκιμασμένες γνώσεις event management». Όσον αφορά τις διοργανώσεις στις οποίες ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και ειδικά την τελευταία, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας ανέφερε πως ο ίδιος προσέφερε στην κοινωνία της πόλης και στην τοπική οικονομία.

Σχολιάζοντας την πρόταση για δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη διοργάνωσης της Ονειρούπολης, ο κ. Καλλινικίδης είπε πως υπήρχε η ΔΕΚΠΟΤΑ, όμως αυτή καταργήθηκε και έκανε λόγο για σκοπιμότητες και υποκρισία. Για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ονειρούπολη για να αναβαθμιστεί, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας σημείωσε πως «θα πρέπει η αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να περιοριστεί στην παραχώρηση του χώρου και της λειτουργίας μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής, η οποία ανήκει στον Δήμο» και να αναλάβουν την ευθύνη διοργάνωσης άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο.

Τέλος, ο κ. Καλλινικίδης καταθέτει πρόταση να ομονοήσουν όλες οι παρατάξεις για το καλό της Ονειρούπολης, ειδικά τώρα που ο ίδιος ο οποίος θεωρούνταν το πρόβλημα έχει φύγει από τη μέση.

Κύριε Καλλινικίδη, αρχικά σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κέντρισε το ενδιαφέρον η συζήτηση για την Ονειρούπολη, τον πολιτικό απολογισμό και το μέλλον του θεσμού. Τι αποκομίσατε εσείς από αυτή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Χριστός Ανέστη! Ευχές για ό,τι καλύτερο σε όλους τους Δραμινούς. Αυτό που έχω να σας πω είναι η διαπίστωση που έχω εκφράσει δημόσια προ καιρού, καθώς αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ο νούμερο ένα εχθρός της Ονειρούπολης είναι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η υποκρισία περισσεύει, η ασχετοσύνη έχει άποψη και δυστυχώς έτσι δεν πρόκειται ποτέ η Ονειρούπολη να ορθοποδήσει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ασκήθηκε κριτική ότι με ενέργειές της η Δημοτική Αρχή εξώθησε χρονικά την κατάσταση στα άκρα, έτσι ώστε στο τέλος να γίνουν αναθέσεις και όχι διαγωνισμοί. Έγινε έτσι; Υπήρχε σκοπιμότητα από τη Δημοτική Αρχή για να γίνουν αναθέσεις σε ημετέρους, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Οι αναθέσεις είναι μια νόμιμη διαδικασία, η οποία τηρούνταν ακόμη και την εποχή που ο προϋπολογισμός της Ονειρούπολης ξεπερνούσε το 1 εκ. ευρώ. Τώρα που ο προϋπολογισμός της έφτασε στις 250.000 ευρώ, προφανώς και έγιναν και πάλι αναθέσεις, όμως με τη σύμφωνη γνώμη 4 παρατάξεων. Συζητήσαμε τις δαπάνες αναλυτικά μία μία, συμφωνήσαμε να ανατεθούν σε ανθρώπους που ήταν εγνωσμένης αξίας και οι υπηρεσίες τους θα ήταν αποτελεσματικές, όπως εμείς τις θέλαμε. Ομόφωνα, λοιπόν, σε κοινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, παρουσία του Δημάρχου, συμφωνήσαμε να ανατεθούν εκεί που ανατέθηκαν. Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η παρανομία. Είναι άλλο ένα παιχνίδι στο πλαίσιο της υποκρισίας, για να στήνουμε σόου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο τέλος να μην προσφέρουμε τίποτα, αφήνοντας μόνο εντυπώσεις.

Ξέρετε κάποιοι έχουν περάσει ακόμη και το όριο του συκοφάντη και του λασπολόγου. Δεν υπάρχει πλέον χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί σε κάποιους, δεδομένου ότι φτάσαμε στο σημείο αυτός που αποδίδει κατηγορίες να αναζητά από αυτόν που κατηγορεί αποδείξεις, ενώ αυτός που κατηγορεί φέρει και το βάρος των αποδείξεων.

Έχοντας την εμπειρία διοργάνωσης της Ονειρούπολης για 2 χρονιές, είτε ως Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ είτε ως Αντιδήμαρχος, ποια είναι η άποψή σας για την Ονειρούπολη. Τι πρέπει να γίνει και αν ο δικός σας απολογισμός θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες διοργανώσεις ήταν επιτυχημένες ή όχι;

Όσο η Ονειρούπολη θα βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Δράμας, δεν υπάρχει περίπτωση καμίας αναβάθμισης. Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής προς το καλύτερο, διότι όλοι έχουμε άποψη, χωρίς να έχουμε γνώση, μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, και ειδικά για ένα θέμα τέτοιο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ καλές, άρτιες και δοκιμασμένες γνώσεις event management.

Συνεπώς, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ειδικά την τελευταία φορά, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Μόνος μου, απέναντι ακόμη και στη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, απέναντι σε άλλους φορείς –να μη ξεχάσουμε σκληρές και βαριές δηλώσεις του τύπου «δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε δεύτερη πτέρυγα στο Νοσοκομείο»-, κατάφερα και έστησα την Ονειρούπολη. Γνώριζα τα προβλήματα, όμως γνώριζα και κάποιο άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι σοβαρότερο όλων των υπολοίπων τα οποία ίσχυαν τότε, ότι η τοπική μας οικονομία πάσχει και έπρεπε να τη στηρίξω.

Ως αποτέλεσμα θετικότητας της απόφασης και δικαίωσης του αγώνα που έδωσα είναι τα δελτία τύπου και οι δηλώσεις των Προέδρων της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, του συλλόγου επισιτιστικών επαγγελμάτων, καφετεριών, εστιατόρων κλπ. Όλα αυτά δείχνουν λοιπόν πως καλώς πράξαμε ό,τι πράξαμε. Η τοπική οικονομία στηρίχτηκε. Οφείλαμε να τη στηρίξουμε. Εντέλει, έναν άνθρωπο να καταφέρουμε να φέρουμε στον τόπο μας, μόνο κέρδος έχουμε, γιατί πάντοτε στην Ονειρούπολη ξεχνάμε το βασικότερο, που είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη μας.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, αυτή την κριτική. Ας σταματήσουμε αυτή την κατασυκοφάντηση, γιατί αν πιάσουμε να μιλάμε για την Ονειρούπολη δεν θα σταματήσουμε για αυτά που αντικρίσαμε, για αυτά που παραλάβαμε, για αυτά που πήραμε στα χέρια μας. Αν ξεκινήσουμε να μιλάμε και βγάζουμε ένα ένα τα χαρτιά προς τα έξω, πραγματικά θα γίνει ένας σεισμός στην πόλη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Κάναμε αυτό που έπρεπε για την πόλη μας, πολεμηθήκαμε για αυτό, το πληρώνουμε πολιτικά αυτό, ωστόσο εγώ κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ, με τη συνείδησή μου καθαρή, διότι έκανα το minimum που θα μπορούσα να κάνω ως ένας απλός Δημοτικός Σύμβουλος, προσέφερα στην κοινωνία της πόλης και στην τοπική οικονομία.

Με βάση όσα αναφέρετε, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε με αυτό που ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας, μια ανώνυμη εταιρεία, ένας αναπτυξιακός οργανισμός, ο οποίος θα αναλάβει την Ονειρούπολη με πιο τεχνοκρατικά κριτήρια, αν και ειπώθηκε ότι δεν προλαβαίνουμε αυτή τη χρονιά.

Όταν τα λέγαμε εμείς, τότε ήμασταν άκαιροι και δεν ξέραμε τι λέγαμε. Δεν υπήρχε η ΔΕΚΠΟΤΑ; Γιατί καταργήσαμε τη ΔΕΚΠΟΤΑ; Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η ΔΕΚΠΟΤΑ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η πρόταση που υπάρχει για έναν αναπτυξιακό φορέα. Καταλαβαίνετε η υποκρισία που βρίσκεται και τι σκοπιμότητες βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Όταν, λοιπόν, υπάρχει αυτό, μην περιμένουμε η Ονειρούπολη να πάει καλά. Ο οποιοσδήποτε κι αν αναλάβει. Θα δείτε και φέτος. Δηλαδή φέτος δεν θα γίνουν αναθέσεις; Όλα θα γίνουν με αναθέσεις. Φέτος δεν θα γίνουν όλα αυτά; Ήδη η μία παράταξη αποχώρησε από τη διαπαραταξιακή. Συζητά για τη διαπαραταξιακή, καταγγέλλει τη διαπαραταξιακή, αλλά δεν συμμετέχει στη διαπαραταξιακή. Να η υποκρισία. Μην περιμένουμε να πάμε έτσι μπροστά. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε μπροστά. Ή θα αλλάξουμε άρδην όλο το σκηνικό και το σκεπτικό ή δυστυχώς θα καταντήσει η Ονειρούπολη να είναι ένα περιφερειακό ζήτημα και στην Περιφέρεια θα είμαστε οι πρώτοι.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Ονειρούπολη από εδώ και πέρα; Η επιζητούμενη αναβάθμιση τι θα πρέπει να περιλαμβάνει;

Η Ονειρούπολη πρέπει να φύγει εντελώς προς τα μπροστά και με μεγάλη απόσταση. Αυτό για να γίνει, θα πρέπει η αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να περιοριστεί στην παραχώρηση του χώρου και της λειτουργίας μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής, η οποία ανήκει στον Δήμο. Τίποτε, μα τίποτε περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα για να αναλάβουν τη διοργάνωση. Δεν μπορεί κανένας, ο οποίος δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας οργάνωσης. Εδώ δεν μιλάμε για ένα πανηγύρι. Εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο brand name χριστουγεννιάτικου τουρισμού – χριστουγεννιάτικου χωριού στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, εάν δεν γνωρίζουμε γιατί μιλάμε, καλύτερα να μη συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Σε αυτό θα επιμείνω. Θα προσπαθήσω.

Θα το παλέψω. Ξέρω ότι πιθανώς δεν θα πετύχω τίποτα φέτος, ωστόσο ό,τι λέμε καταγράφεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και η ιστορία είναι εκεί για να αποδείξει ό,τι πρέπει να αποδείξει.

Μην περάσουμε στις παλιές εποχές. Την εποχή, δηλαδή, που ξοδεύαμε μόνο με αναθέσεις 1 εκ. ευρώ και πλέον, με τα αποτελέσματα που ήταν χειρότερα από αυτά του 2019. Γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ποια ήταν τα αποτελέσματα το 2019. Τα έχω τα στοιχεία στα χέρια μου, αυτοί μιλούν μόνο χωρίς να αποδεικνύουν. Στην εποχή που κάθε βδομάδα βλέπαμε στις δαπάνες της Ονειρούπολης 1.500 ευρώ κρεατικά, σε μια βδομάδα ξανά 1.500 ευρώ κρεατικά. Και αναρωτήθηκα τι τα ήθελαν άραγε τα κρεατικά στην Ονειρούπολη; Και μπήκα στον κόπο να ψάξω να βρω στον ίδιο προϋπολογισμό και μία δαπάνη με κάρβουνα. Δεν βρήκα. Κι αναρωτήθηκα, αυτά τα τρώγανε ωμά;

Για να είμαστε ξεκάθαροι για ό,τι συζητάμε και για ό,τι λέμε. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέω και ό,τι λέω έχω και τη δύναμη και τα στοιχεία για να το αποδείξω. Εγώ δεν ανήκω στη γενιά των συκοφαντών, ούτε στη γενιά των λασπολόγων που επιμένουν να λασπολογούν και να συκοφαντούν. Καλύτερα να πάνε στο σπίτι τους. Ήδη ο λαός τους στέλνει συνέχεια στην αντιπολίτευση. Αφού επιμένουν, θα τους ξαναστείλει στην αντιπολίτευση. Μήπως είναι καλύτερα πιο νωρίς να πάνε στα σπίτιά τους;

Κύριε Καλλινικίδη, κλείνοντας τη συνέντευξη κι αφού σας ευχαριστήσω ξανά για αυτή, υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να προσθέσετε;

Κλείνοντας, θεωρώ πως αυτή η τακτική του να κατηγορώ εγώ εσένα, να κατηγορείς εσύ εμένα, δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά την αλήθεια όλοι μας. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Παρόλο που δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, θεωρώ ότι πρέπει να ρίξουμε όλοι τους τόνους, εφόσον συζητάμε για την Ονειρούπολη. Εγώ καταθέτω μια πρόταση. Αφού θεωρητικά ήμουν εγώ το πρόβλημα, το πρόβλημα άκουγε στο όνομα Καλλινικίδης, ξαφνικά το πρόβλημα έγινε ο Καλλινικίδης, αφού λοιπόν έφυγε το πρόβλημα από τη μέση, γιατί δεν ομονοούν όλοι, μα όλοι, στο να γίνει η επόμενη Ονειρούπολη η καλύτερη, έτσι όπως και οι ίδιοι την προαναγγέλλουν, και οι αντιπολιτεύσεις και η συμπολίτευση, ώστε να κάνουν το καλύτερο; Το πρόβλημα δεν υπάρχει υποτίθεται, άρα λοιπόν ομονοήστε και κάντε ό,τι καλύτερο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…

Σας ευχαριστώ.