ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

  • «Έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη που θα σηκώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια»

 

Δηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και το συλλαλητήριο των Αθηνών, στο οποίο παρέστη εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος ως μέλος τριμελούς επιτροπής (μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο) έκανε σε τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Δράμας ανέφερε: «Το συλλαλητήριο είναι ένα πανηγύρι εθνικής αξιοπρέπειας. Ο λαός μας τα τελευταία 8 χρόνια έχει ταπεινωθεί αρκετά από την οικονομική δυσπραγία και τα πολύ σκληρά και απάνθρωπα οικονομικά μέτρα. Όμως, υπέμεινε όλον αυτόν τον ορυμαγδό των δυσκολιών και δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει τη ψυχή του. Και η ψυχή της Ελλάδος είναι η Μακεδονία. Για αυτό βλέπετε πως συντάχθηκε στην ανώνυμη, θα λέγαμε κατ’ αρχήν, φωνή που τον κάλεσε να διαδηλώσει την προσήλωσή του στα δίκαια αυτά της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Εμείς πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να δει ο ελληνισμός την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη που θα σηκώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τελευταία φορά που γίναμε υπερήφανοι από ηγέτη Έλληνα ήταν όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε απέναντι στο σχέδιο Ανάν. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο λαός μας στους πολιτικούς μας ηγήτορες και πρέπει αυτοί να το αξιοποιήσουν ανάλογα.

Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία, ειδικά στην Μακεδονία, προμάχησε και προμαχεί για την ελληνικότητά της και εάν σήμερα είναι μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τα δύσκολα εκείνα χρόνια τοποθέτησε Ιεράρχες, οι οποίοι ήταν οι κεφαλές του Έθνους μας και κράτησαν τον ελληνισμό και συντόνισαν τους αγωνιστές, ώστε η Μακεδονία μας να παραμείνει ελληνική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στεναχωρήθηκε, πληγώθηκε, ενοχλήθηκε από κάτι σε σχέση με το ζήτημα, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος σημείωσε: «Καθημερινά πληγωνόμαστε από διάφορα. Υπάρχουν οι εθνομηδενιστές και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι εκ του ασφαλούς θεωρούν ότι είναι οι μόνοι πατριώτες. Και η χειρότερη μερίδα είναι εκείνων οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν και να αποκομίσουν οφέλη από τέτοιες αγνές ενέργειες και κινήσεις του λαού μας».

 

Θανάσης Σιουτόπουλος