ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 2011-2014 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ

 

  • Παρουσιάζοντας στοιχεία της έκθεσης ελέγχου ο Δήμαρχος Δοξάτου έκανε λόγο για «ταμειακό έλλειμμα 30.685,73 ευρώ», «“μαύρο” χρήμα», «“κόκκινο” ταμείο», «πλαστογραφήσεις», «παράνομες δαπάνες» και «πλαστά τιμολόγια»
  • Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Τ. Χατζηλαζάρου και Μ. Παπάζογλου
  • Τ. Χατζηλαζάρου, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης: «Αφού μας δώσετε τα στοιχεία, θα μας δώσετε κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα και βεβαίως να το συζητήσουμε. Απαιτούμε να συζητηθεί το θέμα εδώ»
  • Μ. Παπάζογλου, επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτή την παρωδία και αποχωρούμε»

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2018, στο Δημαρχείο Καλαμπακίου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση επί της έκθεσης ελέγχου, των ορκωτών ελεγκτών, των χρήσεων 2011-2014 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δοξάτου (ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Δ.) και έκδοση ψηφίσματος κατά της διαφθοράς». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν τόσο για διαδικαστικά θέματα όσο και για θέματα σε σχέση με στοιχεία από την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησαν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Τάσος Χατζηλαζάρου και κ. Μιχάλης Παπάζογλου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δοξάτου με την παρούσα σύνθεση είχε λάβει την απόφαση διενέργειας ελέγχου από ορκωτούς λογιστές στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου για την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2011-2014), στην οποία Δημοτική Αρχή ήταν η νυν μείζων αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης ενημέρωσε το σώμα για σημεία της έκθεσης ελέγχου, κάνοντας λόγο για «έργα και ημέρες της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. με χιλιάρικα που πάνε δεξιά και αριστερά». Επίσης, ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε σε «μαύρο χρήμα», «κόκκινο ταμείο», «πλαστογραφήσεις», «ταμειακό έλλειμμα», «παράνομες δαπάνες», «πλαστά τιμολόγια». Χαρακτηριστικά, είπε πως «η καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας των ενεργειών της διοίκησης, η οποία κατέληξε στη διαχείριση χρημάτων σε προσωπικό επίπεδο από αιρετούς, οι οποίοι έγιναν ταμίες, που έπαιρναν όσα χρήματα ήθελαν, έδιναν σε όποιον ήθελαν, υπόγραφαν ό,τι ήθελαν, οδήγησε τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και σύμφωνα με τις δικές σας καταστάσεις σε χρήματα που λείπουν από το ταμείο και είναι άνω των 30.000 ευρώ».

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα και προχώρησε σε έκδοση ψηφίσματος κατά της διαφθοράς, καθώς η πρόταση από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης, για χρονικό διάστημα ενός μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για να μελετήσουν τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου και να εξετάσουν τι συνέβη σε κάθε περίπτωση που αναφέρεται, δεν έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

 

«Ζητώ την αναβολή του θέματος μέχρι να πάρουμε όλα τα στοιχεία και να τα δούμε»

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρώην Δήμαρχο Δοξάτου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τάσο Χατζηλαζάρου να αναφέρεται σε αίτηση που κατέθεσε προς το νυν Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. κ. Στάντζιο, με την οποία ζητούσε την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών, από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηλαζάρου ανέφερε: «Με την υπ’ αριθμ. 476/25-10-2017 αίτησή μου σας ζήτησα να μου παραδώσετε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά έτη 2011-2014, το οποίο δηλώσατε ότι το έχετε παραλάβει 2-3 νωρίτερα. Παρά τις συνεχόμενες προφορικές και τηλεφωνικές ενοχλήσεις και εδώ και δύο και πλέον μήνες με κοροϊδεύατε με διάφορα ψέματα ότι “αύριο” ή “σε δύο ημέρες” θα μου το δώσετε, πέρασαν 74 ημέρες από την κατάθεση της αίτησής μου για να παραλάβω το πόρισμα από τον Δήμαρχο μαζί με την πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο γίνεται σήμερα. Επίσης, σε ερώτησή μου προς εσάς για το τι έλεγε το πόρισμα, εσείς μου είπατε ότι δεν υπάρχει τίποτα το σοβαρό. Προφανώς ή θεωρείτε ότι οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών δεν είναι σοβαρά λάθη ή πάλι με κοροϊδέψατε. Το πόρισμα – έκθεση ελέγχου, το οποίο παραδόθηκε σε εσάς 26 Σεπτεμβρίου παρακαλώ, είναι εμπιστευτικό, απευθύνετε αυστηρά, όπως γράφουν οι ορκωτοί στο Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., παρόλα αυτά εσείς το αποκρύψατε, από αμέλεια φαντάζομαι, τρεις τουλάχιστον και πλέον μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο, και δεν το παραδώσατε ούτε καν σε εμένα, όπως είχατε υποχρέωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε 30 ημέρες, μετά από την αίτηση που κατέθεσα στις 30 Οκτωβρίου.

Μετά τα ανωτέρω και ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ανωτέρω θέμα, παρακαλώ να μου παραδώσετε άμεσα τα εξής:

-Την έκθεση ελέγχου εκτυπωμένη, γιατί την πήραμε 116 σελίδες και δεν μπορούμε να την τυπώσουμε. Είναι μεγάλη. Αυτό νομίζω είναι εύκολο.

-Τις αποφάσεις με τις οποίες έγιναν οι αναθέσεις στους ορκωτούς, τις συμβάσεις, τα εντάλματα πληρωμής των ορκωτών με όλα τα επισυναπτόμενα

-Τέλος, να ετοιμάσετε όλα τα εντάλματα στα οποία βρέθηκαν λάθη, προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου από το Δ.Σ. της περιόδου εκείνης, παρουσία του αντίστοιχου λογιστή, τον οποίο εσείς δεν τον καλέσατε κατά τον έλεγχο, παρότι ο ίδιος σας ζήτησε να είναι παρών -φαντάζομαι το ξεχάσατε πάλι-, καθώς και των υπαλλήλων που εργάζονταν τότε, οι οποίοι είναι στο Δήμο. Αυτονόητο είναι ότι απαραίτητη στον έλεγχο είναι και η δική σας παρουσία για να είναι ηχηρότερη η διαπίστωση των λαθών ή όχι και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, που θα ζητηθούν σήμερα, από όλους τους υπεύθυνους.

Και μετά από αυτό, κύριε Πρόεδρε, ζητώ την αναβολή του θέματος μέχρι να πάρουμε όλα τα στοιχεία και να τα δούμε. Εσείς έχετε τρεις μήνες και πλέον και δεν μας δίνετε αυτή την έκθεση. Ο κ. Πρόεδρος μου είπε προσωπικά δεν μπορώ να δώσω μόνο σε εσένα και μετά στους άλλους. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Θέλουμε αυτά τα στοιχεία για να μπορούμε να τα εξετάσουμε κι εμείς, παρουσία σας για να μην παρεξηγηθεί η κατάσταση. Και αφού μας δώσετε τα στοιχεία, θα μας δώσετε κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα και βεβαίως να το συζητήσουμε. Απαιτούμε να συζητηθεί το θέμα εδώ. Είναι αυτονόητο να έχουμε όλα τα στοιχεία, να τα δούμε κι εμείς και να έρθουμε εδώ, αν θέλετε να μας δικάσετε ή ο,τιδηπότε θέλετε. Να συζητηθεί το θέμα και να δοθούν οι εξηγήσεις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητηθούν όλα εδώ μέσα».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Ζουμπούλογλου ανέφερε ότι για την έκδοση της πρόσκλησης τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, ενώ η έντυπη μορφή της έκθεσης ελέγχου, η οποία στάλθηκε ηλεκτρονικά στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχε στην γραμματεία του Προεδρείου. «Οι υπεκφυγές ότι δεν είχαμε το χρόνο και θέλουμε νέα παράταση είναι εκ του περισσού και κάτι υποκρύπτει από πίσω» σημείωσε ο κ. Ζουμπούλογλου.

 

«Καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας των ενεργειών της Διοίκησης»

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης ενημέρωσε το σώμα για στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών, ενώ επίσης επιχειρηματολόγησε γιατί δεν θα πρέπει να υπάρξει αναβολή συζήτησης του θέματος.

Ο κ. Δαλακάκης έθεσε τη «ρητορική ερώτηση», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε: «Όταν μέσα το πόρισμα λέει ότι πληρώθηκε ο τάδε 2.000 ευρώ και 1.000 είναι για τον τάδε και άλλα 1.000 είναι για τον Δήμαρχο, ποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Στάντζιος; Ή ο Δήμαρχος; Κι όταν λέει Δήμαρχος δεν εννοεί τον κ. Δαλακάκη, αλλά αφού είναι για το 2013 είναι Δήμαρχος ο κ. Χατζηλαζάρου» και πρόσθεσε: «Εάν κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για όλα αυτά τα οποία καταγράφονται εδώ μέσα επισήμως και να δώσει παροχή πληροφοριών, όχι στο σώμα, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, αυτός είστε εσείς».

Ο κ. Δαλακάκης ακόμη επεσήμανε: «Μιλάτε σήμερα εδώ εσείς για τήρηση διαδικασιών και κανονισμών. Μέσα εδώ, που θα το ανοίξουμε και θα το δούμε, θα δούμε ποιες ακριβώς ήταν οι νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες ακολουθούσατε κ. Χατζηλαζάρου, εσείς, οι Πρόεδροι της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως, στη νομιμότητα των πληρωμών, την οποία κάνατε, όπως αν κάποιος αιρετός έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται ο ίδιος τραπεζικούς λογαριασμούς κατά βούληση, εάν τα έγγραφα τα οποία έχετε παρουσιάσει, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, ως προς τις πληρωμές είναι πλαστά, εάν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις, εάν υπάρχουν εικονικά. Όλα αυτά είναι παρανομίες ουσιαστικές που αφορούν αποκλειστικά διαχείριση χρήματος δημοτών. Διότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. και για αυτό σήμερα έχει πλήρη αρμοδιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο διαχειρίζεται χρηματοδότηση από τον Δήμο Δοξάτου, διαχειρίζεται χρήματα τα οποία προέρχονται από τακτικά έσοδα, τα οποία τα δίνει κάθε δημότης και κάθε δημότισσα για να μπορούν αυτά να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε. Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης και το θέμα πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Να δούμε γιατί υπάρχει έλλειμμα».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου, αναφέροντας στοιχεία της έκθεσης ελέγχου, έκανε λόγο για «5 πρόχειρες αποδείξεις πληρωμής συνολικού 5.500 ευρώ, οι οποίες είναι σε ημερομηνίες μεταγενέστερες από τις 29/12/2011 και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τον προϋπολογισμό και για τον απολογισμό που περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012» και πρόσθεσε: «Δεν είναι καταχωρημένες στην καρτέλα του κ. Π. Δεν θα πω όλο το όνομά του, αν και σε αυτή την αίθουσα υπάρχει συγγενικό πρόσωπό του. Δεν κατέστη δυνατό να τις εντοπίσουμε στις πιστώσεις του ταμείου. Το ταμείο δεν γνωρίζει από πού δόθηκαν αυτές οι 5.500 ευρώ. Οι 4 εξ αυτών δεν είναι καν αριθμημένες. Δεν έχουν σφραγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. και φέρουν υπογραφή στο σημείο “λαβών”, αλλά δεν αναγράφουν ολογράφως το ονοματεπώνυμό του και δεν έχουν σφραγίδα του προμηθευτή».

Ακόμη, ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε σε «απόδειξη με ημερομηνία 27/9/2013, ποσού 2.000 ευρώ, η οποία αναφέρει ως αιτιολογία έναντι οφειλής στον κ. Π., 1.000 πήρε ο Δήμαρχος, 1.000 πήρε ο Π». Όπως είπε ο κ. Δαλακάκης η «κίνηση λογαριασμού του κυρίου Π. σαν σύνολο έχει 1.484 ευρώ μόνο, ενώ έχει λάβει 5.500 ευρώ». Μάλιστα για τον «κύριο Π.» ακόμη τόνισε: «Προσφέρει υπηρεσίες και πληρώνεται με πρόχειρες αποδείξεις, 5.5.00 ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν στο ταμείο, αλλά από κάπου έρχονται. Από πού προκύπτουν 5.500 ευρώ, τα οποία δίνονται; Και αν από αυτά που δίνονται, γιατί ο Δήμαρχος παίρνει τα 1.000;».

Μάλιστα, ο κ. Δαλακάκης επεσήμανε ότι «κυκλοφορούσε στο Δήμο “μαύρο χρήμα”» και έκανε λόγο για «πλαστά κομμένα τιμολόγια».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Δοξάτου, ανέφερε άλλο σημείο της έκθεσης ελέγχου: «Στις 20/9/2011 υπάρχει παραστατικό ανάληψης από λογαριασμό όψεως ΑΤΕ ποσού 6.100,39 ευρώ με λογιστική εγγραφή κατάθεση στο ταμείο. Πίσω από το παραστατικό είναι αυτό γραμμένο με το χέρι “από τη ΔΕΠΑK για εξόφληση κ. Σ. – κ. Φ. τα οποία είχε πληρώσει ο Δήμαρχος”». «Την ίδια ημέρα, 20/9, στην καρτέλα του λογαριασμού “ταμείο”, το οποίο είναι εντός εισαγωγικών και έχει μεγάλη σημασία, γιατί δεν είναι κανονικό ταμείο, καταχωρούνται πληρωμές συνολικού ποσού 4.100,39 ευρώ προς τους κ.κ. Σ. – Φ. και Τ.» πρόσθεσε ο κ. Δαλακάκης.

Ο κ. Δαλακάκης, πάντα παρουσιάζοντας στοιχεία από την έκθεση ελέγχου, αναφέρθηκε στον προμηθευτή «κύριο Μ.». Όπως είπε το διάστημα 26/5/2011 έως 31/12/2013 «ο λογαριασμός του πιστώθηκε με παραστατικά προμήθειας τάδε υλικού, το οποίο έχει πολύ “ψωμί”, συνολικής αξίας 7.478, 47 ευρώ, ενώ χρεώθηκε με εντάλματα, δηλαδή εξοφλήσεις του προμηθευτή, ισόποσης αξίας. Στα αρχεία της επιχείρησης βρήκαμε πρόχειρες αποδείξεις πληρωμής όχι 7.000, αλλά 10.828,38 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι οι πρόχειρες αποδείξεις δεν είναι αριθμημένες, δεν έχουν σφραγίδα του προμηθευτή, η πλειοψηφία δεν είναι συνδεμένη με την εξόφληση κάποιου εντάλματος. Η αξία των πρόχειρων αποδείξεων ανέρχεται στο ποσό των 10.828,38 ευρώ, δηλαδή υπερβαίνει το ποσό των εξοφλήσεων με βάση τα εντάλματα πληρωμής κατά 3.269,91 ευρώ».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου έκανε λόγο για «εκδόσεις ενταλμάτων για εξόφληση ποσών», όμως «οι προμηθευτές δηλώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα στα χέρια τους, αλλά υπάρχουν από τους Προέδρους καταχωρημένα σαν να είναι εξοφλημένα». «Και πού πήγαν τα χρήματα αυτά που δόθηκαν;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Δαλακάκης σημείωσε ότι «ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός» και πρόσθεσε πως εισήγησή του είναι «να γίνει πλήρης έλεγχος σε κάθε τιμολόγιο και σε κάθε απόφαση». Όπως επεσήμανε, στην έκθεση ελέγχου αναφέρεται ότι υπάρχουν «αποδείξεις πληρωμών με διορθωμένες με μπλάνκο τα ποσά». «Αυτό ονομάζεται πλαστογράφηση» σημείωσε. Ακόμη είπε πως υπάρχουν «χρηματικά εντάλματα μεταχρονολογημένα, ήτοι πλαστογραφημένα», καθώς και «αναλήψεις από τους Προέδρους που δεν δικαιολογούν πληρωμές». Επίσης έκανε λόγο για «ελλείψεις σε εξτρέ τραπεζικών λογαριασμών», «πληρωμές προμηθευτών με μετρητά στο χέρι χωρίς αποδείξεις των προμηθευτών», «πληρωμές χωρίς τα χρήματα να πηγαίνουν στους προμηθευτές». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δαλακάκης, «υπάρχει ταμειακό έλλειμμα ποσού 30.685,73 ευρώ, σύμφωνα με τις δικές σας καταστάσεις, γιατί το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο». Ακόμη σημείωσε «δεν υπάρχει κανένα βιβλίο απογραφών και ισολογισμών», «δεν υπάρχει ισοζύγιο λογαριασμού γενικού και αναλυτικού καθολικού», «δεν υπάρχουν πάγια». «Αποφεύγατε τον προληπτικό έλεγχο από τον Επίτροπο» ανέφερε ο Δήμαρχος Δοξάτου και πρόσθεσε: «Πληρώνατε όποτε θέλετε και όποιον θέλετε». Στη συνέχεια ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε σε «περιπτώσεις με δαπάνες με εντάλματα χωρίς κανένα απολύτως δικαιολογητικό», τις οποίες χαρακτήρισε ως «εντελώς παράνομες δαπάνες». Μάλιστα, όπως είπε, «μέσα σε αυτούς οι οποίοι πληρώνονται» υπάρχει και «συγγενικό πρόσωπο του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Δοξάτου κ. Τίρλα».

«Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας των ενεργειών της Διοίκησης, η οποία κατέληξε στη διαχείριση χρημάτων σε προσωπικό επίπεδο από αιρετούς, οι οποίοι έγιναν ταμίες, που έπαιρναν όσα χρήματα ήθελαν, έδιναν σε όποιον ήθελαν, υπόγραφαν ό,τι ήθελαν, οδήγησε τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και σύμφωνα με τις δικές σας καταστάσεις σε χρήματα που λείπουν από το ταμείο και είναι άνω των 30.000 ευρώ» ανέφερε ο Δήμαρχος Δοξάτου και έκανε λόγο για «κυκλοφορία χρημάτων τα οποία ήταν “μαύρα”», αλλά και για «“κόκκινο” ταμείο», με το οποίο «πληρώνονται προμηθευτές με χρήματα τα οποία δεν είναι της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.». Αναφερόμενος σε φυλλάδιο το οποίο έχει τίτλο «Έργα και ημέρες του Δήμου Δοξάτου», ο κ. Δαλακάκης υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε έργα και ημέρες της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. με χιλιάρικα που πάνε δεξιά και αριστερά».

Σε ένα άλλο σημείο από την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών, ο Δήμαρχος Δοξάτου επεσήμανε πως «από έλεγχο λογαριασμού του προμηθευτή κ. Σ.» σε ΧΕΠ του 2013, «με το οποίο εξοφλήθηκαν 4 τιμολόγια συνολικού ποσού 5.999,99 ευρώ», «επισυνάπτεται καταθετήριο τράπεζας αξίας 6.000 ευρώ στο οποίο τόσο ο δικαιούχος όσο και ο καταθέτης εμφανίζεται ο κ. Σ.».

Ο κ. Δαλακάκης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να μην υπάρξει αναβολή και τόνισε: «Είναι ντροπή να πάει το σημερινό θέμα συζήτησης σε ένα μήνα. Όποιος θέλει να κρύψει κάτι και θέλει να απαντήσει, εδώ είμαστε, για να απαντήσει». Όπως είπε «πέντε φορές αυτή η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να μην πληρώσει δικηγόρους για να μην μπορέσουν 52 υποθέσεις διαφθοράς να ανατεθούν σε δικηγόρο για να πάμε στον Εισαγγελέα». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι, θα το τελειώσουμε. Με πήραν πολλοί και μου είπαν “Δημήτρη, όποιος ανακατεύετε με τα πίτουρα, τον τρων’ οι κότες”. Έχω φάει από εδώ μέσα 20 μηνύσεις και 80 καταγγελίες. Αντέχω ακόμα. Δεν έχω δεχτεί μόνο εξυβρίσεις, αλλά έχω υποστεί και σωματική βλάβη και όχι μία φορά, αλλά δύο. Ούτε εκεί θα κωλώσω».

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται για να δοθεί μια κακόγουστη παράσταση από τον Δήμαρχο»

 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος αρχικά ανέφερε: «Ποτέ δεν συμμετείχα σε Διοίκηση νομικού προσώπου ή της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., διότι πώς θα μπορούσα όταν το 2011-2012 ήμουν Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και μετά ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη του κ. Χατζηλαζάρου». Στη συνέχεια ο κ. Παπάζογλου δήλωσε τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί η παράταξή του από τη συνεδρίαση:

«Η “Ανοιχτή Παρέμβαση” Δήμου Δοξάτου δηλώνει ότι:

Επειδή το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αναφέρει ρητά “Περιορισμός χρήσης: Η έκθεσή μας συντάχθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της παρούσας και απευθύνεται αποκλειστικά στο Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή να διανεμηθεί σε τρίτους”.

Επειδή η έδρα της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. είναι στις Πηγές Κεφαλαρίου, αλλά ο κάθε Πρόεδρος νομίζει ότι είναι ιδιοκτησία του, για να μην πω τίποτε άλλο, και την πάει όπου θέλει.

Επειδή δεν έχουμε εισηγητικά καμία απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. για το θέμα. Τι ποιο φυσιολογικό να πάρει την έκθεση των ορκωτών λογιστών το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. και να πάρει μια απόφαση;

Επειδή, σύμφωνα με το νόμο (εγώ ούτε να αμφισβητήσω θέλω, ούτε μπορώ, ούτε γνωρίζω όλα αυτά που είπε ο Δήμαρχος), αν κανείς που είναι σε θέση ευθύνης νομικού προσώπου διαπιστώσει ότι υπάρχει παρανομία, παρατυπία, κερδοσκοπία, κατάχρηση δημόσιου χρήματος, οφείλει σύμφωνα με το νόμο, αμελλητί, να προσφύγει στα αρμόδια όργανα, Εισαγγελία, Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης κτλ. 25 Οκτωβρίου έκανε την αίτηση, ακόμη να πάει Εισαγγελέα.

Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος και μέλος της παρέας του, φυγοπονούν και δειλιάζουν να πάρουν αυτή την απόφαση.

Επειδή το εν λόγω θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται για να δοθεί μια κακόγουστη παράσταση από τον Δήμαρχο, με τη συναίνεση του Προέδρου του,

Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτή την παρωδία και αποχωρούμε».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπάζογλου ακολούθησε απάντηση από την πλευρά του κ. Δαλακάκη και στη συνέχεια ο κ. Χατζηλαζάρου ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημά του για αναβολή της συνεδρίασης, όμως επειδή αυτό δεν έγινε δεκτό εκείνη τη στιγμή, ο ίδιος αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους και στη συνέχεια μπήκε σε ψηφοφορία το αίτημα της αναβολής συζήτησης του θέματος. Στη ψηφοφορία 9 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν να συνεχιστεί η συνεδρίαση και να προχωρήσει η έκδοση ψηφίσματος, 5 ψήφισαν υπέρ της αναβολής του θέματος και 1 δήλωσε «παρών». Συγκεκριμένα υπέρ της συνέχισης της συνεδρίασης ψήφισαν οι κ.κ. Ζουμπούλογλου, Ζεκερίδης, Γιαπαύλος, Τοκούτσης, Σερέτης, Στάντζιος, Βαϊραμίδης και Μπερμπερίδης, υπέρ της αναβολής οι κ.κ. Τίρλας, Σαραπάρης, Μόρφης, Φωτιάδης και Παπαδόπουλος, ενώ «παρών» δήλωσε ο κ. Μπενάζης.

Στη συνέχεια υπήρξε εισήγηση του Δημάρχου κ. Δαλακάκη για το ψήφισμα, εκ νέου τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη ψηφοφορία για την έκδοση ψηφίσματος.

Στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας «Εργασία… συν» δημοσιεύεται τόσο το ψήφισμα το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου όσο και οι δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. του Δημάρχου κ. Δημήτρη Δαλακάκη και των δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Τάσου Χατζηλαζάρου και Μιχάλη Παπάζογλου, έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης να έχει πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για την υπόθεση και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.