Με έντονη δυναμική συμμετείχε ο Φορέας Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας στην Έκθεση Philoxenia 2024, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της περιοχής σε διεθνείς τουριστικές διοργανώσεις. Όπως ανέφερε: «Το ενδιαφέρον του κοινού για τον τόπο μας αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις επόμενες μας δράσεις. Τα ραντεβού και οι επαφές που πραγματοποιήσαμε στη Philoxenia αποτελούν την αφετηρία για νέες συνεργασίες, που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στη Δράμα. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, το κοινό και οι τουριστικοί αντιπρόσωποι αναγνώρισαν τις μοναδικές δυνατότητες της περιοχής μας, από τον φυσικό της πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά, έως τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές.
Αυτό μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε με στρατηγικές ενέργειες, ενισχύοντας την προβολή της Δράμας ως έναν προορισμό υψηλής αξίας, που συνδυάζει αυθεντικές εμπειρίες και βιώσιμη ανάπτυξη. Η συμμετοχή μας στη Philoxenia δεν είναι μόνο μία ευκαιρία προώθησης, αλλά και μία δέσμευση για συνεχή βελτίωση και δυναμική παρουσία στις διεθνείς τουριστικές αγορές καθώς η Δράμα αρχίζει να αποκτά την αναγνώριση του κοινού και μας οδηγεί να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στο τόπο μας».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), όπου ο κ. Καλλίας παρουσίασε καίριες τοποθετήσεις για τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καλλίας ανέδειξε με σαφήνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις.
- Αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας
Χαρακτήρισε ως άδικη την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας κατά 400%, σημειώνοντας ότι δεν αφορά τα ξενοδοχεία και θέτοντας το εύλογο ερώτημα: «Ποιον τελικά εξυπηρετεί το μέτρο αυτό;». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για εντονότερη διαμαρτυρία από την ΠΟΞ, ώστε να καταργηθεί αυτό το οριζόντιο και άδικο μέτρο.
- Προβληματικό Θεσμικό Πλαίσιο των DMMOs
Ένα άλλο καίριο ζήτημα που έθιξε αφορά τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προβολής Προορισμών (DMMOs). Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι ανεπαρκές και χρειάζεται άμεσες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η συμβολή τους στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
- Λανθασμένες Προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης
Είπε πως είναι αποτυχημένη η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τα χιονοδρομικά κέντρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής. Πρότεινε, αντί αυτών, τη στροφή προς την ανάπτυξη προορισμών ήπιου τουρισμού, που θα λειτουργούν όλο τον χρόνο, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
- Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Ενεργειακή Αναβάθμιση
Αναφερόμενος στην επιτυχία της ΠΟΞ στη διεκδίκηση προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων, τόνισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών. Ωστόσο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό του 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ζητώντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.
- Ρύθμιση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων
Στο επίμαχο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), διατήρησε σαφή στάση, ζητώντας αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές, βασισμένους στη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού. Υπογράμμισε ότι η ανοχή σε ανεξέλεγκτη λειτουργία βλάπτει το θεσμικό πλαίσιο και τον ανταγωνισμό.
Κλείνοντας, ο κ. Καλλίας τόνισε τη σημασία της ενότητας και της συλλογικής δράσης. «Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, να ενώσουμε τις φωνές μας και να διαμορφώσουμε ένα σαφές μήνυμα για τη συμβολή του κλάδου μας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή και οι τοποθετήσεις του Άγγελου Καλλία στην Έκθεση Philoxenia 2024 και το Συμβούλιο Προέδρων της ΠΟΞ καταδεικνύουν τη δέσμευσή του για τη στήριξη και ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου, με όραμα και ρεαλισμό.