ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ Δ. ΔΑΛΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

  • «Ο αγώνας που έχουμε αναλάβει είναι αδιαπραγμάτευτος»
  • «Δεν είναι μόνο αυτή η υπόθεση, υπάρχουν άλλες 52 υποθέσεις»

 

Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε, για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την έκθεση ελέγχου ορκωτών λογιστών στη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.), την περίοδο 2011-2014, ανέφερε: «Η συνεδρίαση αυτή έπρεπε να γίνει. Όταν βρίσκουμε ότι αιρετοί διαχειρίζονται χρήματα, τα οποία ανήκουν στους δημότες, έχουμε την υποχρέωση σίγουρα να το φέρουμε αυτό στο φως της δημοσιότητας, να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο». «Ο αγώνας που έχουμε αναλάβει είναι αδιαπραγμάτευτος. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα βηματάκι πίσω. Θα το συνεχίσουμε μέχρι εσχάτων. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλος. Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018) αποκαλύψαμε εν μέρει και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα 52 σκάνδαλα. Αυτό είναι το πρώτο. Αποκαλύψαμε χρήματα τα οποία μέσα από τα έγγραφά της η ίδια τότε Διοίκηση έλεγε ότι είχαν προορισμό τον πρώην Δήμαρχο κ. Χατζηλαζάρου, πλαστά έγγραφα, πλαστά τιμολόγια, κυκλοφορία “μαύρου” χρήματος, ύπαρξη ελλείμματος 30.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να βρίσκονται μέσα στο ταμείο. Κι όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα που ευτυχώς ανήκει στο παρελθόν. Όσο, όμως, κι αν ανήκει μια κατάσταση στο παρελθόν, δεν μπορούμε εμείς αυτή την κατάσταση να μην την τιμωρήσουμε. Διότι όταν δεν τιμωρείς το έγκλημα, το έγκλημα αυτό, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ξαναεπαναληφθεί. Είμαστε εδώ και είμαστε εδώ με μια λαϊκή εντολή, αυτό ήταν και η δική μας πρώτη προτεραιότητα και η πρώτη μας υπόσχεση, να εξισορροπήσουμε τα οικονομικά του Δήμου, να τον σώσουμε από την οικονομική καταστροφή και να οδηγήσουμε όλους αυτούς τους οποίους οδήγησαν στην καταχρέωση των δημοτών μας ενώπιον των ελεγκτικών μηχανισμών και της Δικαιοσύνης. Και αυτό θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Δαλακάκης.

 

«Εάν κάποιος πρέπει να δώσει πρόσθετα στοιχεία είναι οι ίδιοι»

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναβολή συζήτησης που ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Χατζηλαζάρου, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου, ο κ. Δαλακάκης επισήμανε:

«Ο κ. Χατζηλαζάρου λέει ότι εμείς αποκρύπτουμε στοιχεία, τα οποία αφορούν στη δική του δημοτική περίοδο. Εμείς εδώ δεν έχουμε στοιχεία, εμείς εδώ έχουμε αποδείξεις. Και οι αποδείξεις αυτές αφορούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σε κακή διαχείρισή του, την οποία την έκαναν οι ίδιοι. Πώς μπορούμε εμείς να αποκρύψουμε στοιχεία, γεγονότα από ανθρώπους που διαχειρίστηκαν οι ίδιοι τα ταμεία και τα χρήματα. Εάν κάποιος πρέπει να δώσει πρόσθετα στοιχεία είναι οι ίδιοι. Επιτέλους, κάποια στιγμή, οφείλουν να ομολογήσουν».

«Από τη στιγμή που το λάβαμε στα χέρια μας ως Δήμος Δοξάτου και έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να δράσουμε, διότι εμείς χρηματοδοτούμε τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αμέσως φέραμε την υπόθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση. Κι αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να μην σταματήσουμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Δοξάτου και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αυτά τα είχαμε συζητήσει. Ότι υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. εμείς το είχαμε καταγγείλει πριν από τις εκλογές. Δεν είναι ζήτημα τριμήνου. Είναι ζήτημα το οποίο το γνωρίζει η κοινωνία η τοπική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και για αυτό ακριβώς το λόγο εξέλεξε ως Δήμαρχο η τοπική κοινωνία έναν νέο άνθρωπο, εμένα δηλαδή, διότι αυτό το οποίο υποσχέθηκα το 2014 ήταν όλες αυτές τις υπόνοιες, εάν υπάρχουν, να τις μετατρέψω σε τεκμήρια, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση, η οποία θα αποτρέψει την επανάληψή τους. γιατί αν η διαφθορά δεν τιμωρηθεί, έχει και συνέχεια».

 

«Ο έλεγχος πρέπει να είναι πλήρης»

 

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το ποσό για το οποίο υπάρχει πρόβλημα την ελεγχόμενη περίοδο στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., ο κ. Δαλακάκης απάντησε: «Το πρόβλημα υπάρχει σε όλο το ποσό, το οποίο διαχειρίστηκε η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., η Κοινωφελής Επιχείρηση, από το 2011 έως το 2014.» και σημείωσε: «Από την μια είναι τα χρήματα τα οποία έδινε ο Δήμος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία αποτυπώνονται και υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. χρησιμοποιούσε χρήματα τα οποία ήταν εκτός προϋπολογισμού. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι κυκλοφορούσε “μαύρο” χρήμα. Αν το σωρεύσουμε όλο μαζί αυτό, προκύπτει ένα ποσό το οποίο είναι δυστυχώς ιλιγγιώδες». «Το ποσό αυτό θα ήθελα να το αποκαλύψουν οι ίδιοι οι Πρόεδροι της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ., οι διατελέσαντες, όπως και ο διατελέσας Δήμαρχος. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, φυσικά θα βγω έξω να το πω. Γιατί είναι υποχρέωση του δημότη να ξέρουν πού πηγαίνουν τα λεφτά του», πρόσθεσε ο κ. Δαλακάκης.

Όσον αφορά τον έλεγχο, ο Δήμαρχος Δοξάτου τόνισε ότι ήταν «δειγματοληπτικός» και επεσήμανε: «Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει είναι πλήρης έλεγχος όλων των παραστατικών. Τα θέμα δεν είναι σε πόσα παραστατικά υπάρχει πρόβλημα. Έγινε έλεγχος στα παραστατικά, αλλά έγινε έλεγχος και σε δαπάνες οι οποίες δεν είχαν παραστατικά. Δεν έχει νόημα να σας πω ότι έγινε έλεγχος π.χ. σε 500 παραστατικά σε σύνολο 10.000, γιατί υπήρχαν δαπάνες χωρίς παραστατικά. Και εκεί έγινε έλεγχος. Αλλά ο έλεγχος πρέπει να είναι πλήρης».

 

«Δεδομένο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα προχωρήσει»

 

Σχετικά με το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, μετά την έκθεση ελέγχου, ο κ. Δαλακάκης ανέφερε: «Είτε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει, όπως έχει κάνει πολλάκις, να μην μας επιτρέψει να προσλάβουμε δικηγόρους, με αξιοπρεπείς αμοιβές, είτε το αποφασίσει, όποια κι αν είναι η στάση του, είτε ζητάει διαρκώς αναβολές είτε όχι, δεδομένο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα προχωρήσει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν άλλες 52 υποθέσεις».

Τέλος, για το αν τα προβλήματα που καταγράφηκαν αφορούν ποσό, για το οποίο ενδεχομένως να τεθούν από τη Δικαιοσύνη πλημμεληματικές ή κακουργηματικές κατηγορίες, ο κ. Δαλακάκης σημείωσε: «Ως νομικός μπορώ να σας πω ότι όταν διαχειρίζεσαι χρήμα και διαχειρίζεσαι χρήμα ως διαχειριστής, δεν χρειάζεται να έχεις τα ανώτατα όρια των 78.000 ευρώ ή των 150.000 ευρώ. Είναι έστω και 1 ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα δικό μου. Ήμουν και είμαι δικηγόρος. Αυτό είναι θέμα Εισαγγελέως. Οπότε μπορείτε να το ρωτήσετε αυτό στην αρμόδια Εισαγγελία».