ΑΡΘΡΟ
Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά
ATPL
AIRLINE PILOT
B737NG AIRBUS 320
Έχει αποδειχτεί περίτρανα και άσε τους κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ να λένε τον χαβά τους ότι δήθεν δεν τους αφήνουν να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και τα συναφή!
Είναι σε όλους γνωστό ότι τόσα χρόνια δεν μπορεί να βρει λύση στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να καθαρίσει την βρωμιά στον Λαγανά Ζακύνθου, εκεί που σκότωσαν τον νεαρό αμερικανό φοιτητή. Σε νέο συμβάν, μια αγγλίδα τουρίστρια στην Χερσόνησο στην Κρήτη βρίσκεται σε κώμα στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Έτερο επεισόδιο στη Μύκονο, επίσης στον Ποτό της Θάσου. Το κουβάρι είναι ατελείωτο.
Δεν μπορεί να πιάσει τους γνωστούς αγνώστους που διαλύουν και καίνε και βανδαλίζουν κάθε φορά την Αθήνα και πάει λέγοντας. Έχω δηλώσει πολλάκις, το δηλώνω ακόμη μια φορά, ότι αυτό το σώμα δεν το πάω πλέον με τίποτα μιας και δεν προσφέρει τίποτα στην κυριολεξία.
Το τελευταίο εισαγόμενο ελαφρύ και φθηνό ναρκωτικό είναι το μπαλόνι του γέλιου, έχει γεμίσει κάθε τουριστικός προορισμός στην ΕΛΛΑΔΑ ,και το οποίο είναι μετά από συστηματική χρήση ναρκωτικό και όμως ενώ έχει απαγορευτεί σε τόσες χώρες στον κόσμο εδώ επιτρέπεται με τις ευλογίες όλων των υπεύθυνων.
Πάντως τα λογία του μεγάλου Νεωτεριστή Φιλοσόφου O Neal βγήκαν πραγματικά όταν στο επικό βιβλίο που εξέδωσε το 1975 έγραφε ότι «η πολύ ελευθερία φέρνει την αναρχία». Δυστυχώς αυτό βιώνουμε σήμερα με τη νέα γενιά η οποία ανάθεμά της και αν ξέρει που βαδίζει. Έχει καταρρίψει κάθε όριο, κάθε ηθική, κάθε εσκεμμένο σύνορο, με γνώμονα την αχαλίνωτη, δίχως ενδοιασμούς, ελευθερία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι σας καταλαβαίνετε το τι συνεπάγεται.
Με το τελευταίο φονικό στην Ζάκυνθο που έκανε τον γύρω του κόσμου βγαίνουν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα από τον μαζικός, εισαγόμενο και φθηνό τουρισμό. Ατελείωτες ποσότητες νοθευμένου αλκοόλ, διακίνηση ναρκωτικών και, ενίοτε, ανθρώπων, κυκλώματα μπράβων και φυσικά ατελείωτοι ξυλοδαρμοί συνθέτουν το σκηνικό παρακμής που στήνεται με το που πέσει το πρωινό φως στον Λαγανά της Ζακύνθου και σε πολλά μέρη μαζικού τουρισμοί όπως βλέπε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Θάσο Κέρκυρα κλπ.
Τι είναι όμως το laughing gas; Στην ουσία πρόκειται για μια φαινομενικά «αθώα» περιπέτεια με εισπνοή αερίου από μπαλόνι, που προκαλεί ευφορία, χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις και «ρίχνει» τις αναστολές. Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ουσίας (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία.
Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα.
Σε τέσσερις συλλήψεις και κατασχέσεις αρκετών φιαλιδίων που περιείχαν το λεγόμενο «laughing gas» προχώρησε η Αστυνομία στην Αγία Νάπα. Τι είναι όμως το συγκεκριμένο αέριο και πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση του από τον άνθρωπο;
Το «laughing gas» ή «αέριο γέλιου»
Το «laughing gas» ή «αέριο γέλιου» στα ελληνικά, είναι ένα αέριο που αποτελείται από οξυγόνο και άζωτο. Πρόκειται συγκεκριμένα για το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, με χημικό τύπο Ν2Ο που ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση.
Τα μπαλόνια αυτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές περιοχές, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και προκαλούν μία αίσθηση χαράς και γέλιου σε αυτόν που εισπνέει το αέριο που περιέχουν.
Ωστόσο η κυκλοφορία τους και φυσικά η χρήση τους είναι παράνομη, καθώς οι επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Το «αέριο του γέλιου» χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του, αλλά και σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων.
Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο, ενώ μετατρέπεται σε μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) όταν αντιδρά με άτομα οξυγόνου. Στη συνέχεια το ΝΟ αντιδρά με το όζον. Έτσι, είναι ο κύριος φυσικά προερχόμενος ρυθμιστής του στρατοσφαιρικού όζοντος.
Είναι επίσης κύριο αέριο του θερμοκηπίου και αέριος ρύπος, ενώ σε χρονικό διάστημα 100 ετών, έχει 310 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά μονάδα μάζας (δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης) σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με την EPA.
Παρενέργειες
Το N2O είναι ωστόσο γνωστό και ως «αέριο του γέλιου» επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνέεται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει αρκετούς νεαρούς να το χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει αναλγησία, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση, ζάλη, ευφορία, και παραμόρφωση του ήχου. Υπάρχουν χρήστες που χρησιμοποιούν περίτεχνο εξοπλισμό, ωστόσο οι περισσότεροι το εισπνέουν από μπαλόνια ή πλαστικές σακούλες.
Επικίνδυνο για τον άνθρωπο
Η χρήση του αερίου από τον άνθρωπο, για μη ιατρικούς σκοπούς ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως ασφυξία και αναισθησία. Μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει μειώσεις στην πνευματική απόδοση, και την οπτικοακουστική ικανότητα και επιδεξιότητα, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μούδιασμα, όπως και βλάβες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπερβολική δόση εξάλλου μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση οξυγόνου με αποτέλεσμα την απώλεια της πίεσης του αίματος, λιποθυμία, καρδιακή προσβολή ακόμη και θάνατο.
Παράνομη η χρήση του χωρίς άδεια
Πρόκειται για ελεγχόμενο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων φάρμακο και στις πλείστες χώρες απαγορεύεται η πώληση ή διανομή του για μη ιατρικούς λόγους με σκοπό την κατανάλωση από τον άνθρωπο. Στην Κύπρο το συγκεκριμένο φάρμακο εντάσσεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών και η κατοχή του απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια.
Αρκετά κράτη έχουν εξάλλου νόμους που ρυθμίζουν την κατοχή, την πώληση και τη διανομή του υποξειδίου του αζώτου. Αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν συνήθως διανομή σε ανηλίκους ενώ περιορίζουν την ποσότητα του οξειδίου του αζώτου που μπορούν να πωλούνται χωρίς ειδική άδεια.
Το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευσε τη χρήση του φαρμάκου για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η κατοχή για ψυχαγωγική χρήση απαγορεύεται ρητά.
Στη Νέα Ζηλανδία, το Υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι το υποξείδιο του αζώτου είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, και η πώληση ή κατοχή του χωρίς συνταγή αποτελεί αδίκημα βάσει του νόμου περί Φαρμάκων.
Σε όλο το παραπάνω κείμενο αναρωτιέται ευθαρσώς ο κάθε λογικός πολίτης τι κάνει η Δικαιοσύνη, έκτος από το να βγάζει ανακοινώσεις πολιτικού αντιπερισπασμού στην Κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα του οίκου της και τον συνεταίρο της. Η Αστυνομία γιατί αντιδρά και σπασμωδικά αλλά και κατ’ επιλογή;
Αναρωτιέμαι αν αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης και στην Αστυνομία, έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής. Γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες και η εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία και τους άνδρες της έχει χωθεί όχι μοναχά προς τα κάτω αλλά και ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται;
Αυτά που γράφω και ίσως προκαλούν είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη των όσων συζητά δημόσια ο ελληνικός λαός και όσα συζητούν κατ’ ιδίαν, όταν βρίσκονται μόνοι τους, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Και οι από απλούς έως υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ. Πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η συγκάλυψη…