ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Συντηρητισμός: = στασιμότητα, εμμονή στα παραδεδομένα, άρνηση κάθε νεοτερισμού. Συντηρητικός: Αυτός που υποστηρίζει το κατεστημένο, αυτός που αντίκειται στην πρόοδο, στην ανανέωση.

Συντηρητικό – Φιλελεύθερο κόμμα – Δεξιά Ν.Δ.. Αναπροσδιορίζεται, θεωρεί τον εαυτό της πρωτίστως «Φιλελεύθερο». Από το ιδρυτικό φιλελευθερισμό του Κ. Καραμανλή με γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενό του, μέχρι τον σημερινό «Κοινωνικό Φιλελευθερισμό» που επικαλούνται τα στελέχη της Ν.Δ. και μιλούν για ιδεολογία χωρίς επιτυχία, που ακολουθούν παλιές τακτικές αν και προβάλλεται ως «προοδευτική».

Είναι και παραμένουν βαθύτατα ταξικοί, συνεπέστατοι εκφραστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και του αυταρχισμού. Εφαρμόζουν πολιτική υπέρ του κεφαλαίου με ιδιωτικοποιήσεις, με επιθέσεις στα λαϊκά δικαιώματα και ο κοινωνικός πλούτος των πολλών πηγαίνει στα χέρια της μειοψηφίας του πληθυσμού (Ριζοσπάστης).

Ο Παπανδρέου είπε: η Δεξιά δεν ξεχνάει τι σημαίνει Δεξιά, ούτε η κοινωνία το ξεχνά. Κάνουν μάχη κατά της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης κατά των κομμουνιστών και αυτό ας το παρακολουθήσει ο κόσμος στο ξενύχτι και σε περιθωριακά κανάλια με επίσημο κομματικό ένδυμα (Λακόπουλος).

Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός Κ.Κ.Ε.: Είναι η συνεταιριστική διαχείριση της οικονομίας με ιδιοκτησίες στην υπηρεσία της εργατικής τάξης (19ος αιώνας). Πρώτο το κράτος και μετάβαση στον κομμουνισμό (Μαρξ). Είναι μια δημιουργία συλλογικών σχέσεων για τις ανάγκες του συνόλου με εξουσία του λαού που θα αμείβεται ανάλογα με τις δυνατότητές του και με την εργασία που προσφέρει. Δεν θα υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, αλλά δημιουργία κράτους πρόνοιας. Αυτό θεωρείται η ανώτερη βαθμίδα εξέλιξης του σοσιαλισμού που οδηγείται στον κομμουνισμό. Ρίζες κομμουνισμό υπάρχουν στον Πλάτωνα (liberal). Οι δε Γερμανοί Μαρξ, Ένγκελς προτιμούσαν τον όρο Σοσιαλισμό και για διάκριση από τις πολυάριθμες θεωρίες του σοσιαλισμού, χρησιμοποίησαν τον όρο κομμουνισμό. Ακολούθησαν Λένιν, Μάο, Τσε, Κάστρο.

Μπρεχτ: Ο άνθρωπος ρίχνεται στο καινούργιο μόνο σε περίπτωση ανάγκης…

Ανάγκη για τον ελληνικό λαό η σωστή του ψήφος με άνοδο του Κ.Κ.Ε., ώστε να υπάρχουν διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις προς όφελός του.