ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

 

«Πλούσιοι ή πένητες, δίκαιοι ή αμαρτωλοί»

 

Κύριες και Κύριοι,

Όταν έπεφτε ένα αεροπλάνο με 100 ή 200 νεκρούς επιβάτες τα Μ.Μ.Ε. ασχολούνταν παγκοσμίως επί μέρες με το δυστύχημα και η θλίψη ήταν διάχυτη σε όλους, γνωστούς και άγνωστους των θυμάτων.

Με την ενσκήψασα προσφάτως πανδημία του κορωνοϊού, που θερίζει τους συνανθρώπους μας με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί τα συναισθήματά μας σε σημείο που να στεκόμαστε βουβοί, απαθείς και ενίοτε αδιάφοροι, καθώς αντικρίζουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων το μακάβριο θέαμα του κομβόι των νεκροφόρων οχημάτων που μεταφέρουν στοιβαγμένα τα φέρετρα των νεκρών για αποτέφρωση ή ταφή.

Χωρίς συνοδούς και τελετές, χωρίς την παρουσία των αγαπημένων τους και χωρίς επικηδείους και δάκρυα αποτεφρώνονται ή θάβονται «πλούσιοι ή πένητες, δίκαιοι ή αμαρτωλοί», άσημοι ή διάσημοι από τον φόβο της διασποράς της νόσου.

Ευτέλεια και απαξίωση της ανθρώπινης οντότητας μετά θάνατον σε καιρούς ειρήνης, φέρνοντας στη μνήμη των παλαιοτέρων τις φρικτές εικόνες των κρεματορίων και ομαδικών σφαγών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φαντάζει οπωσδήποτε αδιανόητη μια τέτοια κατάληξη του ανθρώπου, που πλάστηκε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του δημιουργού του.

Εύλογες, έως ένα σημείο, οι διατυπούμενες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απορίες των ανθρώπων για την απουσία της παρουσίας του Θεού προς προστασία του πλάσματός του από τη λαίλαπα του εξολοθρευτή ιού. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αρκούμαστε στη γνωστή ρήση «άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου». Και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή οι προσευχές των δικαίων θα εισακουστούν. Ας πορευθούμε επομένως με εγκαρτέρηση, ειρηνικά, χωρίς απόγνωση και πανικό στον δύσκολο αγώνα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

 

Δυστυχώς, αντίδοτο στη βλακεία δεν υπάρχει, από όλα έχει ο μπαξές και Κυβερνητικούς και Αντιπολιτευτικούς καλικάντζαρους

 

Κύριες και Κύριοι,

Κάποιος σοφός είχε πει πως δύο πράγματα στον κόσμο εκτείνονται στο άπειρον: τα μαθηματικά και η ανθρώπινη βλακεία.

Με το που έκανε την τραγική εμφάνισή του ο φονικός κορωνοϊός άρχισε και η επιδρομή της βλακείας. Έχω αποθησαυρίσει ένα ελάχιστο δείγμα από τις αμέτρητες ανοησίες που κυκλοφόρησαν στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, σχετικά με το «βιογραφικό», κυρίως, του αναθεματισμένου ιού.

Και εδώ αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η μανία του Έλληνα να ασχολείται επί παντός του επιστητού, με όλα, να τα γνωρίζει όλα, να είναι ο «ξερόλας», να διαπρέπει στην «παπαρολογία», χωρίς αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς. Ιδού πάντως ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της, κατ’ ανάγκην, φτωχής συλλογής μου.

Θα αρχίσω από έναν, κατά τεκμήριο, κορυφαίο επιστήμονα. Καθηγητής πανεπιστημίου, και αντιπρύτανης μάλιστα, που δήλωσε, ελαφρά τη καρδία, ότι «ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος». Και ότι υπάρχει μάλιστα και το εμβόλιο εναντίον του. Όταν όμως τον πήραν «παραμάζωμα» τα κοινωνικά δίκτυα, προσπάθησε να τα μαζέψει.

Οι δηλώσεις όμως, όπως έχει γραφεί, είναι σαν το γάλα. Άμα χυθεί δεν μαζεύεται. Έτσι και οι «τάχαμ δήθεν εξυπνάδες». Στην ίδια γραμμή και εκείνος ο «νουνεχής» (κατά δήλωσή του) τραγουδοποιός, ο θαυμαστής του «αψύ Σφακιανού», μας βεβαίωσε πως «είναι ολοφάνερη εργαστηριακή επίθεση». Την οποία μόνο αυτός, εν τη σοφία του, ανακάλυψε…

Ένας τρίτος πάλι, «ορίτζιναλ αριστερός» γνωστός δημοσιογράφος, βρήκε την ταξική λύση του κορωνοϊού: «Οι σοσιαλιστικές πολιτικές θα μπορούσαν να αποκρούσουν την πανδημία», απεφάνθη. Τέτοιες απόψεις, μέχρις ευήθειας εξικνούμενες, μόνο ένας «σούπερ προοδευτικός» θα μπορούσε να εκστομίσει.

Στέλεχος της προοδευτικιάς παράταξης δήλωσε –προφανώς «από καθαρό λειτουργικό αναλφαβητισμό»– ότι με τα κυβερνητικά μέτρα «επιβάλλονται capital controls».

Καλά… Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Ο άνθρωπος αυτά καταλαβαίνει αυτά λέει.

Η άλλη πάλι, η τέως Περιφερειάρχης, αυτή που στη «βάρδιά» της «τυχαίως» ενέσκηψε η καταστροφή στο Μάτι, δήλωσε, σχεδόν περιχαρής, ότι ανακάλυψε την καταγωγή του θανατηφόρου ιού. «Ήταν, λέει, κατεψυγμένος στην Αρκτική, αλλά ξεπάγωσε με την κλιματική αλλαγή». Κάτι δηλαδή, ας πούμε, σαν τις μπάμιες και τα φασολάκια του Μπάρμπα-Στάθη…

Αλλά εκείνος που τους ξεπέρασε όλους σε «κορωναϊκή» σοφία είναι ο Ευρωβουλευτής με τα τρία καροτσάκια εφόδια έξω από το σούπερ μάρκετ και τα εκατομμύρια μέσα στις τράπεζες (σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του). Αυτός λοιπόν εξακρίβωσε ότι ο «κορωνοϊός έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Έρχεται από το πλούσιο Μιλάνο».

Τώρα, πώς ένας «σοφός» αριστερός Ευρωβουλευτής μπερδεύει το Μιλάνο με την Κίνα, είναι θέμα γεωγραφικού αναλφαβητισμού…

Εκείνο όμως που είναι ασύλληπτο, που ξεπερνάει κάθε όριο παράνοιας, είναι η άποψη του απίθανου Μουζάλα: «Οι πολίτες, λέει, πειθαρχούν στα μέτρα της Κυβέρνησης λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση».

Αν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό της ευήθειας, σημαίνει ότι οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Εδώ, νομίζω ότι δικαιούται ένας άσχετος απλός πολίτης να εκφράσει την απορία του: Πώς, διάολο, τυχαίνει όλοι αυτοί οι ψεκασμένοι να είναι και Δεξιοί, και Κεντρώοι, και Αριστεροί; Μάλλον θα φταίει η Κλιματική αλλαγή.

 

Η κλιματική αλλαγή και περί πανδημίας

 

Κύριες και Κύριοι,

Ο κορωνοϊός πέρασε για πρώτη φορά σε ανθρώπους μέσω της πώλησης παγκολίνων σε υπαίθρια αγορά ζώων, που όμως είναι παράνομες και το κομμουνιστικό καθεστώς έπρεπε να τις είχε κλείσει εδώ και χρόνια.

Οι διατροφικές συνήθειες των Κινέζων αποτελούν υγειονομική βόμβα για τον πλανήτη. Παράλληλα η συστηματική καταστροφή βιοτόπων καθιστά όλη την ανθρωπότητα ευάλωτη σε μέχρι χθες άγνωστες επιδημίες ή και πανδημίες. Έτσι ο COVID-19 αναμένεται να έχει πλούσιο μέλλον, καθώς τα τροπικά δάση αποψιλώνονται και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα προκύψουν νέες πανδημίες.

Στο Βόρνεο, όπου η καταστροφή των δασών ήταν τεράστια, ένας ιός που εντοπιζόταν σε πιθήκους, κατάφερε να περάσει στον άνθρωπο. Ο ιός HIV, ο Εμπολα, ο Ζίκα, του Δυτικού Νείλου, ο SARS σε ποσοστό 60% προέρχονται από ζώα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, π.χ., οι νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα αναγκάζονται να φύγουν από τον αποψιλωμένο βιότοπό τους, να φτάνουν μέχρι τη φάρμα, και να αφήνουν το σάλιο τους στο καρποφόρο δέντρο μας για να μολυνθούμε και εμείς στη συνέχεια από τον μεταλλαγμένο ιό τους.

Επίσης, η εκπομπή ρύπων ενοχοποιείται για την κλιματική αλλαγή κατά 25%. Η τελευταία προκαλεί 4,5 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Η κρίση θα είχε περιοριστεί στα όρια της Κίνας εάν α) οι τοπικές αρχές στη Γουχάν δεν είχαν αμφισβητήσει τις αναφορές και προπηλακίσει τους γιατρούς που τις έφεραν στο φως και β) είχε κλείσει τα σύνορά της (αεροδρόμια κ.λπ.) από την πρώτη κιόλας ημέρα. Γιατί να εκτίθεται σε κινδύνους η ανεκτίμητη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με δεκάδες χιλιάδες θύματα και να υποφέρει ολόκληρη η υφήλιος από τις πιο πάνω εγκληματικές παραλείψεις;

 

Το «θα_λογαριαστούμε_μετά» είναι κάτι περισσότερο από αυταπάτη, είναι μια τοξική φαντασίωση;

 

Δεν ΘΑ λογαριαστούμε μετά. Γιατί:

-Θα είμαστε πολύ κουρασμένοι, σχεδόν εξουθενωμένοι. Μετά από δέκα χρόνια στα μνημόνια, ένας τυφώνας θα έχει σαρώσει ξανά τη χώρα και αυτή τη φορά θα έχουμε βιώσει με ακόμη πιο τραυματικό τρόπο την πτώση από τα σύννεφα. Θα μετράμε απώλειες και θα αργήσουμε να αποτιμήσουμε το κόστος που θα έχει για όλους μαζί και τον καθένα μας χωριστά η μεγαλύτερη ίσως κρίση του αιώνα μας. Θα καλούμαστε να συνεχίσουμε τη ζωή μας πάνω σε ερείπια και δεν θα έχουμε αντοχές να χτίσουμε από την αρχή όλα όσα θα έχουν γκρεμιστεί.

-Θα είμαστε πολύ φοβισμένοι, κάποιοι θα είναι πανικόβλητοι. Δεν θα ξέρουμε αν η πανδημία μετά την ύφεση θα έχει νέα έξαρση, αν θα ξαναζήσουμε σε καραντίνα και για πόσο, πότε θα βρεθεί εμβόλιο, αν αργότερα θα μας επιτεθεί ένας νέος ιός, ακόμη χειρότερος. Θα αναρωτιόμαστε αν ο τρόπος ζωής μας αλλάζει για πάντα, αν είμαστε εκτεθειμένοι σε ασύμμετρες απειλές που δεν περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, αν η καταστροφή του περιβάλλοντος μας επιφυλάσσει και άλλες τιμωρίες.

-Θα είμαστε απορροφημένοι από τα προσωπικά μας αδιέξοδα. Κάποιοι θα χωρίζουν, άλλοι θα ψάχνουν αγωνιωδώς για σύντροφο, όλοι θα αξιολογούμε την αντοχή των σχέσεών μας που δοκιμάστηκαν στην καραντίνα. Και στο μεταξύ θα έχει πέσει ξανά το βιοτικό μας επίπεδο, κάποιοι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, άλλοι δεν θα έχουν αντοχές για νέο ξεκίνημα.

-Θα παλεύουμε με τις ατομικές ψυχολογικές συνέπειες από το συλλογικό τραύμα. Θα προσπαθούμε να ανακτήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, να βρούμε διεξόδους χαράς μέσα στη γενικευμένη ανασφάλεια, να τιθασεύσουμε το άγχος μας, να διατηρήσουμε ή να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας, να τα βγάλουμε πέρα.

-Θα ψάχνουμε απαντήσεις. Θα έχουμε δει τις εικόνες από την αγορά ζώων στη Γουχάν, θα έχουμε συναίσθηση πια των επιπτώσεων από τη διαταραχή των οικοσυστημάτων, από την καταστροφή των δασών και τον εγκλωβισμό της άγριας πανίδας στο αστικό περιβάλλον, θα γνωρίζουμε ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να σημαίνει και διασπορά του κακού σε όλον τον πλανήτη, δεν θα έχουμε αμφιβολία ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. είναι μικρές και λίγες.

Θα_λογαριαστούμε_μετά, γιατί το «μετά» δεν θα αργήσει και όταν έρθει τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…