Σε αντίθεση με τις πολύωρες συνεδριάσεις του παρελθόντος για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αυτή τη φορά η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, κράτησε μόλις μιάμιση ώρα. Αυτό συνέβη καθώς ο αριθμός των τοποθετήσεων από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά μικρός, καθώς έλαβαν τον λόγο τρεις επικεφαλής ή εισηγητές, ένας από κάθε παράταξη, καθώς και τρεις ακόμη Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πάλι ένας από κάθε παράταξη. Επιπλέον σε γενικές γραμμές τηρήθηκε πιστά και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ο κάθε ομιλητής.

Βέβαια σε αυτόν τον προϋπολογισμό, τον πρώτο της νέας Δημοτικής Αρχής η οποία διανύει τους πρώτους μήνες θητείας, δεν θα μπορούσε να ασκηθεί έντονη κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης και αυτό συνέβη και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάντως, κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναμένονται αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, όπως αναφέρθηκε από πλευράς διοίκησης, έτσι ώστε να ενσωματωθούν τα όσα σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή.

 

Το μπιζέλι

 

 

Με… Ιωάννη Σούτσο ξεκίνησε και με… Μαξ Βέμπερ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, στην αρχή της εισήγησής του, ο κ. Τσακίρης χρησιμοποίησε φράση από το βιβλίο «Εγχειρίδιο δημοσιολογίας» του Ιωάννη Σούτσου, από το 1864, όπου αναφέρονταν πως τα δημόσια χρήματα «…συγεκντρούνται στα δημόσια ταμεία και διοχετευόμενα προς διαφόρους κλάδους ζωωγονουσί αυτούς, διατηρούν σώας και αβλαβείς τις δυνάμεις της κοινωνίας». Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως «ο πολιτικός για να έχει επιτυχία στον χώρο της πολιτικής, πρέπει να έχει πάθος, στόχους και ηθική», μια φράση του Μαξ Βέμπερ.

Στο ενδιάμεσο ο κ. Τσακίρης χρησιμοποίησε και δύο γνωμικά από την Ελληνική αρχαιότητα, παραθέτοντάς τα μαζί, το ένα μετά το άλλο: «Αρχή άνδρα δείκνυσι, το διοικείν εστί προβλέπειν». Το γνωμικό «αρχή άνδρα δείκνυσι» αποδίδεται στον Βίαντα τον Πριηνέα, έναν εκ των επτά σοφών, ενώ χρησιμοποιήθηκε από τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη. Το γνωμικό «το διοικείν εστί προβλέπειν» είναι του Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού Αλκιβιάδη (450-404 π.Χ.).

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Εκλογές υπό διεθνή εποπτεία; Οι πρώτες και τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μας ήταν στο μακρινό 1946. Στο τωρινό 2024 ακούγεται ως ακραία προσβολή η επίκληση τέτοιας παρουσίας και οι όποιες παθογένειες της Δημοκρατίας μας πόσο άραγε θα έχουν «θεραπεία» από μια τέτοια παρουσία;

Άλλο ο εντυπωσιασμός και άλλο ο ρεαλισμός. Άλλο το Τικ – Τοκ και άλλο η διενέργεια εκλογών σε μια ευρωπαϊκή χώρα (Ελλάδα). Πάντως καταγγελίες παραβίασης για τις εκλογικές διαδικασίες Μαΐου και Ιουλίου 2023 δεν είχαμε…

 

Η πιπεριά