Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Μαρτίου, ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου δίνει τέλος στα σενάρια περί του χρόνου διεξαγωγής τους και ουσιαστικά αποτελεί την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καθώς κόμματα και υποψήφιοι μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους με βάση ένα συγκεκριμένο ημερολογιακό ορόσημο.

Σε τοπικό επίπεδο η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων της Ν.Δ., καθώς τα άλλα δύο κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Δράμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εδώ και καιρό γνωστοποίησαν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Και στη Ν.Δ. βέβαια οι υποψήφιοι Βουλευτές είναι ήδη γνωστοί, μέσω διαρροών σε πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., όμως είναι εντελώς διαφορετικό και για ένα πρόσωπο και για τους υποστηρικτές του να υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση, ειδικά όταν πρόκειται για νέους υποψήφιους.

Έτσι, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι υποψήφιοι Βουλευτές της Ν.Δ. στον Νομό Δράμας αναμένεται να είναι οι (αλφαβητικά): Νικολέτα Εμμανουηλίδου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κωνσταντίνος Μπλούχος, Παρασκευή Παπαδοπούλου και Μιχάλης Τάσσου. Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι οι (αλφαβητικά): Κώστας Αβραμίδης, Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου, Άννα Εημίδου, Χρήστος Καραγιαννίδης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι οι (αλφαβητικά): Μαρία Βαμβακίδου, Δαμιανός Καγγελίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Αναστάσιος Νικολαΐδης και Ανέστης Τερζής.

Όσον αφορά την εκλογική δύναμη των τριών κομμάτων που πέτυχαν να εκλέξουν Βουλευτή σε τοπικό επίπεδο, στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε στη Δράμα 43,90% (με πανελλαδικό ποσοστό 39,85%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε στη Δράμα 22,72% (με πανελλαδικό ποσοστό 31,53%) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε στη Δράμα 12,31% (με πανελλαδικό ποσοστό 8,10%).

 

Το κεράσι

 

 

Πέρα από την παρουσία πλήθους κόσμου ως θεατές στην παρέλαση στη Δράμα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, λόγω και των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών το Σάββατο 25 Μαρτίου, υπήρξε και μεγάλη παρουσία θεσμικών εκπροσώπων στις επετειακές εκδηλώσεις και στην τελετή στο Άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση. Κι αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, καθώς η συγκεκριμένη Εθνική Επέτειος ήταν η τελευταία πριν από τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών το επόμενο χρονικό διάστημα σε κάθε επίπεδο (Βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Μάιο, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο). Έτσι, πέρα από την κανονική παρέλαση, καταγράφηκε και «παρέλαση» νυν εκλεγμένων ή υποψηφίων.

 

Το λεμόνι

 

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 18.00. Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2023, διαγραφές οφειλών, παραχωρήσεις αδειών κοινοχρήστων χώρων, υποβολή αιτημάτων παραχώρησης κυριότητας οικοπέδων σε Κοινότητες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθορισμός ειδικοτήτων για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, έγκριση δαπανών για εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Γιορτής της Μητέρας και της Γιορτής του Πατέρα, κ.α..

Επίσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί και το θέμα της μετακίνησης περιπτέρου μπροστά από το πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών στην οδό Εθνικής Αμύνης, το οποίο απασχόλησε και διαπαραταξιακή επιτροπή, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη σε ευρείας αποδοχής λύση.

 

Το φασολάκι

 

 

Η ακρίβεια στη χώρα μας έχει μια στατιστική απεικόνιση περαιτέρω από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και η επίκληση για άνοδο λόγω ενεργειακής κρίσης δεν είναι ανάλογη με την όποια κάθοδο των τιμών ενέργειας.

Η «βουβή» ψήφος της ακρίβειας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εκφρασθεί στις κάλπες του Μαΐου, πέρα δημοσκοπήσεων και αναλύσεων. Είναι αδικαιολόγητες οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής και η προσωπολατρική προσέγγιση για τις όποιες συνεργασίες των κομμάτων είναι μονοδιάστατη με τα Μ.Μ.Ε. στον δικό τους ρόλο αναλογικά της προσέγγισης.

Η «βουβή» ψήφος περνά από τα ταμεία σε σύνδεση με τις κάλπες.

 

Το σπαράγγι