Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν για ακόμη μια χρονιά πολίτες της Δράμας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας πολλά προβλήματα και ζημιές.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022 χρειάστηκε σύντομο χρονικό διάστημα πολύ έντονης βροχόπτωσης, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας με την ονομασία «Genesis», για να πλημμυρίσουν ακόμη μια φορά σπίτια και καταστήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων και μπόρεσε να επέμβει σε περίπου 20 περιπτώσεις, καθώς το ύψος των υδάτων σε πολλές περιπτώσεις ήταν χαμηλό και έτσι δεν μπορούσε να γίνει άντληση.

Βέβαια κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας υπήρχε ένα στοιχείο που διαφοροποίησε την κατάσταση προς το χειρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Συγκεκριμένα, σε πολλά σημεία στην πόλη της Δράμας, λόγω των έργων για το φυσικό αέριο και άλλων παρεμβάσεων, υπήρχαν διατομές στο οδόστρωμα κλεισμένες με αμμοχάλικα, τα οποία παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών σε σταθμευμένα οχήματα, τα οποία έπεσαν εντός των τομών, αλλά και τη δημιουργία πολλών προβληματικών καταστάσεων στο οδικό δίκτυο, καθώς λόγω της κλίσης των δρόμων τα φερτά υλικά συγκεντρώθηκαν στα σημεία με χαμηλότερο υψόμετρο, δημιουργώντας μικρά βουναλάκια με χώμα και χαλίκια. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι δρόμοι γύρω από αυτήν, όπου το σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουνίου έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σημεία έξω από τα σπίτιά τους. Μάλιστα, για περίπου ένα 24ωρο η οδός Μ. Αλεξάνδρου ήταν κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν έντονες, με πλήθος αναρτήσεων από πολλά προβληματικά σημεία σε περιοχές της Δράμας. Από πλευράς Δήμου Δράμας δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο, την επόμενη ημέρα, η τηλεοπτική εμφάνιση (Star Βορείου Ελλάδος) του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος, όπως και στις θεομηνίες των προηγούμενων ετών, έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις και πρωτοφανή κακοκαιρία.

Πάντως, το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουνίου, μετά το τέλος των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για αποκατάσταση των προβλημάτων, αρχικά με τη σήμανση των σημείων όπου υπήρχαν ανοιχτές τρύπες στο οδόστρωμα, επικίνδυνες για πεζούς και οχήματα. Οι παρεμβάσεις εντάθηκαν το Σάββατο 11 Ιουνίου, όταν τόσο συνεργεία του Δήμου όσο και του αναδόχου του έργου του φυσικού αερίου απομάκρυναν τα φερτά υλικά από το οδόστρωμα σε πολλά σημεία. Τη συγκεκριμένη ημέρα δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία και η οδός Μ. Αλεξάνδρου.

Παράλληλα, η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα και στο δίκτυο της ΔΕΥΑΔ, καθώς τουλάχιστον σε δύο σημεία (Εκπαιδευτήρια και Λεωφόρος Στρατού) «έσκασαν» αγωγοί με αποτέλεσμα να αναβλύζει ανεξέλεγκτα το νερό. Το αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΥΑΔ επενέβη άμεσα και αποκατέστησε τις βλάβες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λεωφόρο Στρατού οι σχετικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

Τέλος, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και πτώσεις δέντρων, ένα εκ των οποίων στο περιαστικό άλσος του Κορυλόβου, η πτώση του οποίου έκλεισε το πεζοδρόμιο. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε παρέμβαση και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε την επόμενη ημέρα.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Η γερμανική εφημερίδα ΖΕΠ σε ιντερνετική έκδοση σε πρώτο θέμα με τίτλο «Ο Ερντογάν κάνει εχθρούς τους γείτονές του» αναλύει και την όποια γερμανική εμπλοκή στα Ελληνό-τουρκικά. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή της Frau Angela (Μέρκελ) θα την αναπολούν οι Τούρκοι κυρίως. Όχι πως οι Γερμανοί «τρελάθηκαν» και άφησαν τον ρεαλισμό τους, αλλά μάλλον τον βρήκαν. Η έλευση του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη και του κλειδοκράτορα των οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ μόνο «τουριστικές» δεν είναι.

Όσο στην Τουρκία ο Ερντογάν με πληθωρισμό για γκραν-πριν και τα δημοσκοπικά μη ανατρέψιμα, τόσο ο νέο-Οθωμανισμός του θα γυρίζει τον χρόνο πίσω. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Γερμανίας έφυγε μαζί με την Μέρκελ, οπότε οι επερχόμενες εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα έχουν την ένταση στη σκέψη των ψηφοφόρων και αυτό είναι εκτός δημοσκοπικών τάσεων.

 

Το καρπούζι