Κάλπες, ανασχηματισμός, πανδημία, οικονομία και μαζί με το «παγόβουνο» της απλής αναλογικής αναζητούν αρμονία και σωστή διάταξη στις προτεραιότητες του Μαξίμου. Κάθε συσχετισμός, συνάρτηση και εξίσωση, έχει ρίσκο και δεδομένα και εδώ η πανδημία δεν είναι το ζητούμενο, αλλά μέγα δεδομένο σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι κάλπες μέσα στο καλοκαίρι «ακουμπούν» την υγεία και την οικονομία και το «έπαθλο» πιθανόν να είναι η αποφυγή ακυβερνησίας (μελλοντικά).

Η οικονομία τώρα ξαναξεκινά με «ατμομηχανή» τον τουρισμό. Η πανδημία για την Ελλάδα έδωσε μπόνους αξιοσύνης. Έτσι, ο ανασχηματισμός, παρά τις διαψεύσεις, είναι πιο κοντά για ένα κυβερνητικό ροτέισον (κυκλική δράση).

Τέλος, μπορεί η απλή αναλογική να είναι ένας «κάβος», όμως οι φουρτούνες της πανδημίας ακόμη είναι σε πλήρη δράση. Συνεπώς προέχει η συνετή διαχείριση μιας κρίσης υγειονομικής που έπληξε οργανωμένα κράτη και συστήματα. Τα «εύσημα» της σωστής αντιμετώπισης ήδη καταγράφηκαν, η πανδημία όμως είναι απαγορευτική υα «εύσημα» να μετατραπούν (τώρα) σε ψήφους και αυτοδυναμία.

Η αποτύπωση της πανδημίας στον σκληρό δίσκο της οικονομίας ακόμη δεν διαφάνηκε. Προέχει να κερδηθεί το καλοκαίρι και η β’ φάση το φθινόπωρο έπεται.

 

Το νεκταρίνι

 

 

Την πρότασή της για πεζοδρόμηση της οδού Χελμού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου) και για συγκεκριμένες ώρες (από τις 16.00 έως τις 5.00 της επομένης ημέρας) επανέφερε η παράταξη του Δήμου Δράμας «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Πριν από 2 χρόνια είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Χελμού (Ανάπλαση) από την διασταύρωση με την οδό Βεργίνας (Ωδείο) έως τη διασταύρωση με την οδό Φιλίππου (Φουσκωτό), για το χρονικό διάστημα από την 1 Μαΐου έως και την 30 Σεπτεμβρίου για τις ώρες 16:00 έως 05:00 της επομένης ημέρας.

Ο λόγος που το κάναμε είναι γιατί ο χώρος πλέον χρησιμοποιείται από μεγάλη μερίδα των Δραμινών πολιτών για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο.

Η κοινή χρήση με τα αυτοκίνητα εγκυμονεί κινδύνους ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Πρόβλημα με την κυκλοφορία δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί υπάρχει διέλευση των οχημάτων μέσω της 1ης Ιουλίου ή της Φιλίππου.

Ξαναφέρνουμε την πρόταση και ελπίζουμε αυτή τη φορά να βρούμε ευήκοα ώτα!!!».

 

Το βύσσινο

 

 

Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου 2020.

Μέχρι πρότινος, όποτε ήταν αναγκαίο να γίνουν συνεδριάσεις αυτές γίνονταν δια περιφοράς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ψήφιζαν ηλεκτρονικά μέσω e-mail.

Πλέον, μετά από απόφαση του Προέδρου κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου και σε συνεννόηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων η πρόσφατη συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Η φράουλα

 

 

Την ματαίωση των φετινών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης ανακοίνωσε ο Δήμος Προσοτσάνης.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, σεβόμενοι την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και με γνώμονα την υγεία όλων και την προφύλαξή μας από τον κορωνοϊό Covid-19 δεν θα πραγματοποιηθούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις Αναστενάρια Μαυρολεύκης, που είχαν προγραμματιστεί για τις 21, 22, 23 Μαΐου 2020».

 

Το βερίκοκο

 

 

Με διπλή συμμετοχή εκπροσωπείται η Δράμα στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019, καθώς σε σύνολο 8 υποψηφίων οι 2 είναι Δραμινοί. Συγκεκριμένα υποψήφιοι για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης είναι ο κ. Δημήτρης Αθηνάκης με την ποιητική συλλογή Φτηνό κρεβάτι, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, και ο κ. Κυριάκος Συφιλτζόγλου, με την ποιητική συλλογή Δραμάιλο, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2019, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Στις Βραχείες Λίστες κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή και αφορούν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας και Ποίησης και τα Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας 2019 (Δοκιμίου-Κριτικής και Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας). Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένη έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίσης περιόδου (εκδόσεις 2018).

 

Το κεράσι