Έκπληξη προκάλεσε σε όσους πολίτες κινούνταν στο κέντρο της Δράμας, το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2023, η ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, όμως η έντονη αστυνομική δύναμη σχετιζόταν κυρίως με την εκδήλωση του τοπικού συνδέσμου οπαδών του Άρη, Super 3, για τα 20 χρόνια λειτουργίας του συνδέσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία, προφανώς για να μην υπάρξει τυχόν πιθανότητα δημιουργίας κάποιου οπαδικού επεισοδίου, φρόντισε να έχει έντονη παρουσία στο κέντρο της Δράμας. Όλα πάντως κύλησαν ομαλά και δεν σημειώθηκε κάποιο αρνητικό περιστατικό.

 

Το μπρόκολο

 

 

Το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών επιβεβαίωσε με έμφαση τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει ο κ. Μουρβετίδης με την τοπική κοινωνία, καθώς στη δεύτερη συμμετοχή του σε εκλογική διαδικασία ήρθε ξανά πρώτος στην προτίμηση των συμπολιτών μου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουρβετίδης το 2019 ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Δράμας, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», και ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με 1.279. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη επίδοση ήταν πρώτος σε σταυρούς και στο σύνολο των Δήμων του Νομού Δράμας.

Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, ο κ. Μουρβετίδης ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» και κατάφερε και πάλι να έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, με 5.189.

Το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι ένα σαφές μήνυμα της αποδοχής που έχει ο κ. Μουρβετίδης από τους συμπολίτες του.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Η επίδοση της παράταξης «Πόλη + Ζωή» στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Δράμας ήταν η χειρότερη όσον αφορά τον αριθμό ψήφων των Δραμινών πολιτών, σε σχέση με τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει.

Συγκεκριμένα, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2023 η «Πόλη + Ζωή» είχε τον μικρότερο αριθμό ψήφων από το 2006 όταν και ξεκίνησε η παρουσία της στην αυτοδιοικητική ζωή της Δράμας. Πάντως, από τους αριθμούς ψήφων προκύπτει καταγραφή πτωτικής πορείας μετά το 2014. Η συγκεκριμένη χρονιά εκτιμάται πως ήταν κομβική για την μετέπειτα αποδοχή της παράταξης από την τοπική κοινωνία, καθώς ο επικεφαλής της κ. Κυριάκος Χαρακίδης, μετά την ήττα της «Πόλης + Ζωής», προχώρησε σε αποποίηση της εκλογής του από Δημοτικός Σύμβουλος.

Αναλυτικά, το 2006 ο αριθμός των ψήφων που είχε λάβει η «Πόλη + Ζωή» ήταν 12.243. Το 2010 η συγκεκριμένη παράταξη είχε λάβει στον α’ γύρο 8.100 ψήφους και στον δεύτερο, όταν και αναδείχτηκε Δημοτική Αρχή, 12.112 ψήφους. Στις εκλογές του 2014 καταγράφηκαν οι μεγαλύτεροι αριθμοί ψήφων για την «Πόλη + Ζωή» με 12.413 στον α’ γύρο και 13.388 στον β’ γύρο. Βέβαια παρά το ρεκόρ σε ψήφους, αυτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να συνεχίσει στη διοίκηση του Δήμου. Στις εκλογές του 2019 η «Πόλη + Ζωή» ψηφίστηκε στον α’ γύρο από 7.161 πολίτες και στον β’ γύρο από 9.947. Τέλος, στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, η «Πόλη + Ζωή» έλαβε στον α’ γύρο 6.884 ψήφους και στον β’ γύρο 8.889.

Υπενθυμίζεται πως σε σύνολο 5 εκλογικών αναμετρήσεων, η «Πόλη + Ζωή» έχει κερδίσει μόνο 1 φορά, το 2010, ενώ στις εκλογικές διαδικασίες του 2006, του 2014, του 2019 και του 2023 αναδείχτηκε δεύτερη από τους Δραμινούς πολίτες.

 

Το μπιζέλι

 

 

Ο τρόμος πετυχαίνει τον στόχο του και σκοπό του, όταν κυριαρχεί της σκέψης και η σύγκρουση πολιτισμών από 7-10-23 στη Μ. Ανατολή είχε και έχει «οδηγό» να «τυφλώσει» τη σκέψη. Τόσο η 11η Σεπτεμβρίου όσο και η 7η Οκτωβρίου ιδεολογικά και πρακτικά θεωρούν «ιερό» τον αγώνα όπου με ασύμμετρες πρακτικές κυριαρχίας του τρόμου και μη αποδοχής του δυτικού τρόπου ζωής στοχεύουν τις όποιες αξίες και κοινές σκέψεις.

Ο ανθρωπισμός όμως είναι η υπέρτατη αξία και η αποδοχή – παραδοχή καταστατική ανθρωπιστική δέσμευση.

 

Το πράσο